Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 14 Δεκ 2015
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 3ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΥ ΣΚΙΤΣΟΥ
Κλίκ για μεγέθυνση
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 3ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΥ ΣΚΙΤΣΟΥ

 

του Δημήτρη Λάγκα

 

 

Στο λυκόφως του Μεσαίωνα, το 1485, συναντήθηκαν στο Μπόσγουορθ τα δύο Ρόδα. Το λευκό Ρόδο του οίκου της Υόρκης, με βασιλιά τον Ριχάρδο τον Γ΄ και το κόκκινο Ρόδο του οίκου του Λάνκαστερ με βασιλιά τον Ερρίκο Τυδώρ. Μόλις άρχισε η μάχη οι σύμμαχοι του Ριχάρδου αποστάτησαν και αποσύρθηκαν. Τότε ο Βασιλιάς είδε τα στρατεύματά του να τρέπονται σε άτακτη φυγή και να διαλύονται. Αντί όμως να συνθηκολογήσει, ή να τραπεί και αυτός σε φυγή, όρμησε μόνος του εναντίον του Ερρίκου. Η ορμητική και μη αναμενόμενη έφοδός του εξόντωσε πολλούς από τους ακόλουθους του Ερρίκου και τη στιγμή που βρισκόταν πολύ κοντά στον αντίπαλό του κάποιος σκότωσε το άλογό του. Πεζός πια ο Ριχάρδος συνέχισε να μάχεται και να πλησιάζει και άλλο τον αντίπαλό του μέχρι που κάποιο δόρυ διαπέρασε το κρανίο του.

Μετά από 107 χρόνια, το 1592, ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ δραματοποιεί τη μάχη του Μπόσγουορθ, στον «Ριχάρδο τον Γ΄» και ποιητική αδεία τον βάζει να αναφωνεί: « Ένα άλογο, το βασίλειό μου για ένα άλογο». Είναι μια φράση που μάλλον ποτέ δεν εκστόμισε ο Ριχάρδος , μια φράση που για την κοινή νόηση δεν έχει καμιά λογική ή ωφελιμιστική εξήγηση. Ο Βασιλιάς είχε χάσει το βασίλειό του ή αν το κέρδιζε, με τη βοήθεια ενός αλόγου, θα το χάριζε σε αυτόν που θα του έδινε το άλογο. Επομένως δεν αγωνιζόταν πια για το βασίλειό του, και όπως φαίνεται από την ιστορική έκβαση του αγώνα δεν ήθελε το άλογο για να διαφύγει (όπως αφήνεται να εννοηθεί). Ο Βασιλιάς μάχεται πια για την ίδια τη μάχη, για τον αγώνα, για τη νίκη ή για την ήττα.

Στα τέλη του 19ου αιώνα και συγκεκριμένα το 1887 εκδίδεται το βιβλίο «A selection of Popular Two – Move Chess Problems», στο οποίο περιέχεται το πρόβλημα του Herbert I. Ladd, το οποίο απεικονίζεται στο σκίτσο μου. Σ΄ αυτό παίζουν τα λευκά και κάνουν ματ σε δύο κινήσεις. Ο Herbert «στήνει» μόνο του το μαύρο βασιλιά σε απόσταση αναπνοής από τον λευκό, ο οποίος όμως έχει γύρω του την αποδεκατισμένη φρουρά του. Είναι ένα στιγμιότυπο, ομοιόθετο της μάχης του Μπόσγουορθ, ένα στιγμιότυπο που έχει προβληθεί από το βάρβαρο και αιματοβαμμένο πεδίο της μάχης στο πεδίο της καθαρής νόησης, στο πεδίο στο οποίο κυριαρχούν οι κανόνες, η λογική και η ευγενής άμιλλα. Δεν έχει και πάλι σημασία ούτε το βασίλειο, ούτε το άλογο, ούτε καν η επιβίωση του Βασιλιά. Σημασία έχει η νίκη της εύστροφης νόησης η οποία μπορεί πια να επιλύει τις όποιες διαφορές , χωρίς όπλα, χωρίς θύματα, χωρίς εκατόμβες.

Υ.Γ. Οι μυημένοι στο σκάκι φίλοι μπορούν να στήσουν τα πιόνια στη σκακιέρα τους και να αναζητήσουν τη λύση. Οι γενναιόδωροι μύστες μπορούν να τοποθετήσουν ένα μαύρο άλογο στην πιο πλεονεκτική θέση και να συνεχίσουν έναν αγώνα που η ιστορία δεν τον άφησε να εξελιχθεί.-

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου