Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 09 Ιούν 2017
Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Φραντς Κάφκα» και άρχισε η λειτουργία δανειστικής βιβλιοθήκης στη Βιβλιοθήκη Πόλης της Βουλής
Κλίκ για μεγέθυνση
Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Φραντς Κάφκα» και άρχισε η λειτουργία δανειστικής βιβλιοθήκης στη Βιβλιοθήκη Πόλης της ΒουλήςΕγκαινιάστηκε η έκθεση «Φραντς Κάφκα» και άρχισε η λειτουργία δανειστικής βιβλιοθήκης στη Βιβλιοθήκη Πόλης της Βουλής

 

Η έκθεση «Φραντς Κάφκα», αφιερωμένη στον μεγάλο συγγραφέα που σφράγισε με το έργο του τη λογοτεχνία και τη σκέψη του 20ού αιώνα, εγκαινιάστηκε χθες βράδυ, στο κτήριο της Βουλής των Ελλήνων επί της οδού Λένορμαν (πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο).

Την έκθεση, η οποία συνδιοργανώνεται από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής και την Πρεσβεία της Τσεχίας στην Αθήνα, εγκαινίασαν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Δημήτριος Σεβαστάκης και ο Πρέσβης της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Jan Bondy, παρουσία του Προέδρου της Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Βουλής κ. Γεωργίου Πάντζα και του Γενικού Γραμματέα της Βουλής κ. Κώστα Αθανασίου. Παρέστησαν επίσης αντιπροσωπεία του Κοινοβουλίου της Τσεχίας με επικεφαλής την Πρόεδρο της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης και Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Milada Halikova, καθώς και επικεφαλής ξένων διπλωματικών αρχών στη χώρα μας.

Εγκαινιάζοντας την έκθεση ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Δημήτριος Σεβαστάκης σημείωσε ότι στον χώρο φιλοξενείται μια έκθεση του μεγαλύτερου ίσως λογοτέχνη του 20ού αιώνα.

Ο Κάφκα, είπε, ανανέωσε τους αφηγηματικούς κώδικες, άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο ο αναγνώστης τοποθετείται απέναντι στο αφήγημα και δημιούργησε έναν αναγνώστη πιο ενεργητικό, πιο κριτικό.

Τόνισε, επίσης, ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο, έχοντας αφομοιώσει έναν βιομηχανικό χώρο -πρώην δημόσιο καπνεργοστάσιο- θέλει να κάνει ένα μεγάλο άνοιγμα στη σκέψη και στον στοχασμό του 20ού αιώνα, που αποτελεί την προϋπόθεση για να καταλάβουμε τη σημερινή δύσκολη και αμφίβολη εποχή μας.

Καλωσορίζοντας τον Πρέσβη της Τσεχίας, της χώρας όπου γεννήθηκε και έζησε ο Κάφκα, ο κ. Σεβαστάκης ευχήθηκε αυτή η εκδήλωση να αποτελέσει ένα εργαλείο μεγαλύτερης συνοχής, σύνδεσης, συνεργασίας και πολιτιστικής ανταλλαγής μεταξύ των δύο χωρών. Ο Κάφκα, κατέληξε, είναι τέκνο του ευρωπαϊκού προοδευτισμού και αυτόν τον ιστό μάς τον δίνει, αρκεί να μπορούμε να τον παραλάβουμε.

Από την πλευρά του ο Πρέσβης κ. Jan Bondy τόνισε πως τα έργα που σήμερα βρίσκονται στην έκθεση –όχι μόνο του Κάφκα αλλά και άλλων συγγραφέων της Τσεχίας–– δίνεται η δυνατότητα όχι μόνο να τα κοιτάξουμε αλλά και να τα δανειστούμε για να τα διαβάσουμε. Από αυτή την άποψη, είπε, μας δίνεται νέα ώθηση για την ενίσχυση του αμοιβαίου ενδιαφέροντος μεταξύ των χωρών μας και τη σύσφιξη των φιλικών μας σχέσεων.

Εξάλλου, η Πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Κοινοβουλίου της Τσεχίας κ. Halikova εκφράζοντας τη χαρά και την ικανοποίησή της για τη διοργάνωση της έκθεσης, δώρισε στη Βιβλιοθήκη της Βουλής βιβλία του Φ. Κάφκα και άλλων Τσέχων συγγραφέων.

Παράλληλα με την εκδήλωση έγινε και η έναρξη λειτουργίας πιλοτικής δανειστικής βιβλιοθήκης της Βουλής με βιβλία του Κάφκα και εκδόσεις τσέχικης λογοτεχνίας, καθώς επίσης με έργα του Αντώνη Σαμαράκη και όλες τις εκδόσεις του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Τη δανειστική βιβλιοθήκη εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Βουλής κ. Γεώργιος Πάντζας εστιάζοντας στην πολιτιστική και κοινωνική σπουδαιότητα αυτής της πρωτοβουλίας. «Είναι κάτι που χρειαζόταν και ξέρουμε ότι θα δώσει την ευκαιρία σε πολύ κόσμο να απολαύσει στην κυριολεξία το υλικό της Βιβλιοθήκης της Βουλής».

Με τη σειρά της, η Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής κ. Έλλη Δρούλια τόνισε ότι η λειτουργία της δανειστικής βιβλιοθήκης ήταν «κάτι που πάρα πολύ καιρό ονειρευόμαστε, έτσι ώστε να πιστοποιήσουμε πόσο θέλουμε να είμαστε ανοιχτοί, εξωστρεφείς και να παίξουμε ένα ρόλο, αυτόν που μας ταιριάζει και αυτόν που μας αρμόζει, στην περιοχή».

«Ποδαρικό» στη δανειστική βιβλιοθήκη έκαναν οι Δ. Σεβαστάκης και Γ. Πάντζας που δανείστηκαν το βιβλίο «Η δίκη» του Φ. Κάφκα ενώ ο J. Bondy δανείστηκε το βιβλίο «Το διαβατήριο» του Α. Σαμαράκη.

 

 

 

 

 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου