Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 14 Μάι 2016
Δράσεις Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

 

 

 

Από την Τετάρτη 18 Μαΐου και μέχρι την Κυριακή 5 Ιουνίου 2016 το Μουσείο οργανώνει εκδηλώσεις και συμμετέχει στην οργάνωση πολιτιστικών γεγονότων δημιουργώντας συνέργειες με άλλα μουσεία και πολιτιστικούς οργανισμούς στην Ελλάδα, ειδικά στη Λέσβο, αλλά και στο εξωτερικό.

«Υπογραμμίζοντας με αυτόν τον τρόπο και τον ρόλο των μουσείων ως φορέων ανάδειξης του πολιτιστικού τοπίου και ως κιβωτών τεκμηρίων της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς» λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο καθηγητής Νίκος Ζούρος, διευθυντής του Μουσείου και προσθέτει: «Τα μουσεία είναι άμεσα συνδεδεμένα με το τοπίο που τα περιβάλλει. Κύρια αποστολή τους είναι η διατήρηση και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς είτε αυτή βρίσκεται μέσα στο κτιριακό κέλυφος του μουσείου, είτε έξω από αυτό. Παρέχοντας τεχνογνωσία, τα μουσεία οφείλουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο ευρύτερο περιβάλλον συνδιαμορφώνοντας το πολιτιστικό τοπίο, ώστε να αποτελέσουν δυναμικά κέντρα πολιτισμού. Αυτό ακριβώς ήταν και το πλαίσιο της λειτουργίας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου από την ίδρυσή του. Η ανάδειξη και προβολή των λεσβιακών τοπίων και γεωτόπων, των ηφαιστειογενών γεωμορφών που σχετίζονται με τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους και οδήγησαν στην αναγνώριση της Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO».

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συμμετέχει και παρουσιάζει την περίοδο αυτή εκθέσεις και δράσεις που κινούνται γύρω από την θεματική του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων 2016.

Ειδικότερα:

1. Παρουσιάζει στο Σικάγο με επιτυχία τη μεγάλη έκθεση «ΑΙΓΑΙΟΝ – Η γέννηση ενός αρχιπελάγους» σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Ελληνισμού. Χιλιάδες ομογενείς αλλά και κάτοικοι της αμερικανικής μητρόπολης και ιδιαίτερα μαθητές σχολείων έχουν τη δυνατότητα τους 10 μήνες λειτουργίας της να ταξιδέψουν νοερά και να γνωρίσουν τα τοπία των ελληνικών νησιών που δημιουργήθηκαν μέσα από τις γεωτεκτονικές διεργασίες, εδώ και εκατομμύρια χρόνια, και δημιούργησαν το περιβάλλον για την ανάπτυξη των πολιτισμών του Αιγαίου.

2. Στην Αθήνα το μουσείο σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου παρουσιάζει τη μεγάλη έκθεση «Το Δάσος κάτω από τον Δρόμο» που παρουσιάζει τα ευρήματα από την εκτεταμένη σωστική ανασκαφή κατά μήκος του οδικού άξονα Καλονής-Σιγρίου, που αποτελεί το προοίκασμα του μελλοντικού μοναδικού στο είδος του ανοικτού επιτόπιου μουσείου απολιθωμάτων, το οποίο πρόκειται να δημιουργηθεί κατά μήκος του οδικού άξονα τα προσεχή χρόνια.

3. Στους εκθεσιακούς χώρους του μουσείου στο Σίγρι μεταφέρεται και λειτουργεί η περιοδική έκθεση «Τα ζώα του Απολιθωμένου Δάσους» που συμπληρώνει μοναδικά τις μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου και παρέχει σημαντικές πληροφορίες όχι μόνο για τα ζώα αλλά και για τα οικοσυστήματα και την παλαιογεωγραφία της δυτικής Λέσβου.

4. Ξεκίνησε η λειτουργία του Θαλάσσιου Πάρκου Νησιώπης με δράσεις ανάδειξης των απολιθωμάτων, των παράκτιων τοπίων, των οικοσυστημάτων και του υποθαλάσσιου πλούτου.

5. Συνεχίζονται με ιδιαίτερη επιτυχία εκπαιδευτικές δράσεις σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα Λέσβου με κύριες θεματικές την ανάδειξη των γεωμνημείων, του απολιθωμένου δάσους, των περιπατητικών διαδρομών και τοπίων της Λέσβο

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου