Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 21 Απρ 2016
Σχέδιο Διαχείρισης της Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς  στον Ευρύτερο Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Κορίνθου
Κλίκ για μεγέθυνση
Σχέδιο Διαχείρισης της Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς  στον Ευρύτερο Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας ΚορίνθουΣχέδιο Διαχείρισης της Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς  στον Ευρύτερο Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας ΚορίνθουΣχέδιο Διαχείρισης της Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς  στον Ευρύτερο Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας ΚορίνθουΣχέδιο Διαχείρισης της Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς  στον Ευρύτερο Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Κορίνθου

 

 

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πελοποννήσου, αρμόδιος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Διεθνών Σχέσεων Απόστολος Ε. Παπαφωτίου εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κο. Πέτρο Τατούλη και την Περιφέρεια συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού, στις 13/4/2016. Στη σύσκεψη αυτή παρουσιάστηκε η Α’ Φάση του Σχεδίου Διαχείρισης της Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς στον Ευρύτερο Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Κορίνθου.

Παρευρέθησαν η διοικητική και η επιστημονική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού της εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας, της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, εκπρόσωποι το Δήμου Κορινθίων και οι μελετητές του Γραφείου «Θύμιος Παπαγιάννης & Συνεργάτες ΑΕ».

Σκοπός του Σχεδίου Διαχείρισης είναι η αειφορική διαχείριση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου. Είναι μια μελέτη η οποία θα αποτελέσει πρότυπο και μπούσουλα χρονικά για την υλοποίηση των δράσεων και έργων που προβλέπονται σε αυτή. Η καινοτομία της μελέτης αυτής είναι η ένταξη των μνημείων στη φύση και στον τόπο, ως έκφραση της ανθρώπινης δραστηριότητας όπου το περιβάλλον είχε και καθοριστική επίδραση. Η μελέτη δεν θα επικεντρωθεί μόνο στα χαρακτηριστικά του οικισμού της Αρχαίας Κορίνθου αλλά και σε εκείνα της ευρύτερης περιοχής του, με δυνατότητα να επεκταθεί και να καλύψει όλες τις περιοχές της αρχαίας Κορινθίας. Η διάσταση αυτή είναι αναγκαία (α) επειδή το ίδιο το Σχέδιο Διαχείρισης δεν περιορίζεται στα όρια της Αρχαίας Κορίνθου, αλλά καλύπτει την περιοχή από τον Ακροκόρινθο μέχρι και την παραλιακή ζώνη του Λεχαίου και (β) για λόγους ιστορικούς και γεωγραφικούς, καθώς ο χώρος ήταν πάντα ενιαίος από λειτουργική και αντιληπτική άποψη. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού χρειάζεται συντονισμός και συμμετοχή στο σχεδιασμό από όλους τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς.

Το Σχέδιο Διαχείρισης για την Αρχαία Κόρινθο οφείλει:

· Να διαφυλάσσει και να ενισχύει τις αξίες της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της Αρχαίας Κορίνθου.

· Να καταδείξει τη σημασία και τη συμβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των τοπικών κοινωνιών.

· Να βρίσκεται σε σύμπνοια με την κείμενη νομοθεσία του Ελληνικού κράτους και τις οδηγίες της Ε.Ε. σε θέματα που αφορούν την διαχείριση της αρχαιολογικής κληρονομιάς, την πολιτιστική και περιβαλλοντική προστασία, τη χωρική και πολεοδομική πολιτική.

· Να εναρμονίζεται με τις καλύτερες πρακτικές στην αρχαιολογική έρευνα και τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

· Να ικανοποιεί τις οδηγίες της UNESCO έτσι ώστε στο άμεσο μάλλον η Αρχαία Κόρινθος να είναι σε θέση να διεκδικήσει την ένταξή της στις περιοχές Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομίας.

Το φυσικό και πολιτιστικό απόθεμα στην περιοχή είναι επίσης ιδιαίτερα πλούσιο, αποτέλεσμα του πολυσχιδούς ανάγλυφου και της θέσης της περιοχής διαχρονικά από την απώτερη αρχαιότητα μέχρι τα νεότερα χρόνια. Αντικείμενο της Α’ Φάσης της μελέτης αποτελεί η καταγραφή των μνημείων που βρίσκονται στα όρια του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Κορίνθου. Σκοπό της καταγραφής αποτελεί η δημιουργία μίας ενιαίας βάσης δεδομένων στην οποία εντάσσονται όλα τα μνημεία της περιοχής, με πληροφορίες που αποτελούν την ταυτότητά τους, τα στοιχεία προσβασιμότητας και ανάδειξης, την κατάσταση διατήρησης και τα προβλήματα που παρουσιάζουν.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη γενικότερη σημασία αξιοποίησης και προστασίας των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής, του τοπίου και του φυσικού περιβάλλοντος. Προτείνεται δε η οριοθέτηση και θεσμοθέτηση όρων δόμησης στους αρχαιολογικούς χώρους. Ειδικότερα επισημάνθηκε η ανάγκη:

· Τεκμηρίωσης των αρχαίων λιμανιών όπως του Λεχαίου και των Κεγχρεών και ταυτόχρονα ένταξης δραστηριοτήτων ειδικού θαλάσσιου τουρισμού (καταδυτικά πάρκα).

· Δημιουργίας διαδρομών αρχαιολογικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος.

· Αναβάθμισης των αρχαιολογικών χώρων της Αρχαίας Κορίνθου και Ακροκορίνθου, δημιουργίας Αρχαιολογικού Πάρκου στην περιοχή.

· Σύνδεση των αρχαιολογικών χώρων μεταξύ τους ώστε να αποδίδεται μια ολοκληρωμένη εικόνα κάθε περιοχής στο χρόνο και στον τόπο.

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Απόστολος Ε. Παπαφωτίου επεσήμανε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου όλα αυτά τα χρόνια έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία και ανάδειξη του πολιτιστικού της προϊόντος, που συνιστά συγκριτικό της πλεονέκτημα. Ενδιαφέρον που δεν περιορίζεται μόνο στην ένταξη των έργων προστασίας και προβολής των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων - τα οποία στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο ήταν πάρα πολλά - αλλά συμμετέχει στην οργάνωση και στη μελέτη της ολοκληρωμένης διαχείρισης αυτών. Η μελέτη αυτή προτείνει έργα κατά τρόπο μη αποσπασματικό αλλά ως σημεία μιας ολοκληρωμένης επέμβασης. Η ανάδειξη και η προβολή της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς και η ένταξη τους στην κοινωνία μέσα από ένα δίκτυο συνεργασιών και συνεργειών όλων των εμπλεκομένων φορέων παραμένουν κύριοι πυλώνες Αειφορικής Ανάπτυξης στην Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου.

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου