Το 2017, με φαντασμαγορική εκδήλωση παραδόθηκε το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» (ΚΠΙΣΝ), στο ελληνικό δημόσιο. Σήμερα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη τοποθετεί στη θέση  της διευθύνουσας σύμβουλου του Κέντρου, την Έλλη Ανδριοπούλου, υπάλληλο μέχρι σήμερα του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» (ΙΣΝ), κάνοντας τον τύπο να μιλάει για μια κίνηση επιστροφής της διοίκησης στο Ίδρυμα. Δεν είναι λίγοι όσοι σχολιάζουν πως κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντί να επιλέξει ανάμεσα σε δεκάδες ικανούς Έλληνες και διεθνείς τεχνοκράτες, επιλέγει ένα στέλεχος του Ιδρύματος και μάλιστα μεσαίο στέλεχος, ανακοινώνοντας εμμέσως μια νέα συμφωνία με το ΙΣΝ.

Η ΕΦΣΥΝ μάλιστα, στο δημοσίευμα με τον τίτλο «Απόλυτος ιδιοκτήτης το Ίδρυμα Νιάρχος», αποκαλύπτει ότι η  νέα διευθύνουσα σύμβουλος θα αμείβεται, όχι με μισθό δημόσιου με τον οποίο αμειβόταν ο προκάτοχος της, αλλά με το ποσό που εισέπραττε ως υπάλληλος του Ιδρύματος. Αν ισχύουν οι πληροφορίες του tvxs.gr, ότι πρόκειται για το τριπλάσιο ποσό, τότε προκύπτουν και νομικά ερωτήματα και ηθικά.

Η τοποθέτηση αυτή όμως έχει συν τις άλλοις και έντονο παρασκήνιο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr, η τοποθέτηση της κυρίας Ανδριανοπούλου, ήταν επιλογή Μαξίμου, μετά από συνεννόηση με τον ίδιο τον πρόεδρο του Ιδρύματος κο Δρακόπουλο και όχι του καθ’ ύλην αρμοδίου κου Σταϊκούρα. Πηγές του υπουργείου αναφέρουν, ότι ο υπουργός Οικονομικών, δεν ενστερνίζεται αυτή την επιλογή, γι’αυτό και δεν ανακοίνωσε μέσω επίσημου δελτίου τύπου την αλλαγή στο ΔΣ του ΚΠΙΣΝ, κάτι εντελώς ασυνήθιστο. Αντιθέτως η είδηση προέκυψε από διαρροή σε φιλοκυβερνητικό έντυπο το οποίο πλέκει το εγκώμιο της νέας διευθύνουσας συμβούλου. Ωστόσο, ενώ το δημοσίευμα είναι απο τις 12 του μήνα, έως σήμερα, δεν υπάρχει επίσημα αναρτημένη η νέα σύνθεση του ΔΣ πουθενά.

Η κυβέρνηση θα τοποθετήσει και στις  διοικήσεις των νοσοκομείων ανθρώπους του Ιδρύματος;

Η Έλλη Ανδριανοπούλου, αντικατέστησε τον Νίκο Μανωλόπουλο, ο οποίος είχε επιλεγεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ως ο τεχνοκράτης, που θα αναλάμβανε να «πιάσει» τους στόχους του Κέντρου Πολιτισμού, ώστε να παραμείνει στα χέρια του δημόσιου, μετά τους εξαιρετικά σκληρούς όρους που περιλάμβανε η συμφωνία ανάμεσα στην Πολιτεία και το Ίδρυμα, όπως η υποχρέωση επιστροφής του ποσού που δαπάνησε το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για την κατασκευή, και μάλιστα εντόκως, σε περίπτωση παραβίασης των όρων της σύμβασης ή ολιγωρίας από το Δημόσιο.

Ακριβώς επειδή το ελληνικό Δημόσιο χρηματοδότησε με τη δωρεάν παραχώρηση της τεράστιας έκτασης την κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού, η ρήτρα που ορίζει ότι υποχρεώνεται σε περίπτωση αποτυχίας να επιστρέψει τα χρήματα που στοίχισε το έργο, απασχόλησε πολύ τον τύπο τα προηγούμενα χρόνια.

Κατά κοινή ομολογία, ο Ν. Μανωλόπουλος, όχι απλά έπιασε τους στόχους αλλά στον απολογισμό του στον οποίο σχολιάζει μεταξύ άλλων ότι «...στον τομέα της οικονομικής διαχείρισης, τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά καλύτερα από τους στόχους του Επιχειρησιακού Σχεδίου του ΙΣΝ. Χαρακτηριστικά σημειώνω ότι για το 2018 προβλεπόταν έλλειμμα 330 χιλιάδων ευρώ και επετεύχθη πλεόνασμα 3,1 εκατομμύρια ευρώ.».

Στη νέα εποχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη όμως, το - δημόσιο κατά τα άλλα - Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ταυτίζεται με τον δωρητή. «Είναι σαν να αναλαμβάνει ο Μπόμπολας να κάνει ένα δημόσιο έργο και μετά να τοποθετεί δικό του άνθρωπο η πολιτεία στην διοίκηση» λέει στο tvxs.gr γνώστης της ιστορίας. Εκτός από το μέλλον του ΚΠΙΣΝ όμως που είναι από μόνο του ένα μεγάλο θέμα, προκύπτουν κι άλλα σοβαρά ερωτήματα. Όπως για παράδειγμα, το αν η κυβέρνηση έχει σκοπό να ακολουθήσει την ίδια τακτική στα νοσοκομεία που θα δωρίσει το Ίδρυμα στο Ελληνικό δημόσιο σε Κομοτηνή, Σπάρτη και Θεσσαλονίκη. Θα τοποθετήσει και στις  διοικήσεις των νοσοκομείων ανθρώπους του Ιδρύματος;

πηγη:tvxs.gr