Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 29 Δεκ 2023
«Το Βρετανικό Μουσείο μιλάει με την Ελληνική Κυβέρνηση» - «Συμφωνία που δεν θα αμφισβητεί τις θεμελιώδεις αξιώσεις του καθενός», βλέπει ο διευθυντής του
Κλίκ για μεγέθυνση












12:04
| 29.12.2023

 

 

Το Βρετανικό Μουσείο μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα με την Ελλάδα επανέλαβε ο Τζορτζ Όσμπορν σε συνέντευξή του στο podcast «political currency», την ώρα που βοά η δημοσιογραφική κοινότητα με πληροφορίες για επαφές Λίνας Μενδώνη με την Μεγάλη Βρετανία

 


Ο πρόεδρος του μουσείου διευκρίνισε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί «μια συμφωνία που θα μας επιτρέπει να μοιραζόμαστε την έκθεση των Μαρμάρων, των σπουδαίων Γλυπτών που κάλυπταν περιμετρικά την Ακρόπολη στην αρχαία Ελλάδα, αλλά όχι με τρόπο που αμφισβητεί τις θεμελιώδεις αξιώσεις του καθενός».

Στην ερώτηση του ηθοποιού Στίβεν Φράι, ο οποίος τάσσεται υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών, σε σχέση με το ενδεχόμενο αλλαγής του νόμου για τα αντικείμενα που βρίσκονται στο βρετανικό μουσείο, ο Τζωρτζ Όσμπορν απάντησε ότι «ο νόμος είναι πολύ ξεκάθαρος και αναφέρει ότι συνιστούν κτήση του Βρετανικού Μουσείου και έχουμε ακούσει τόσο από τη συντηρητική κυβέρνηση, όσο και τη δυνητική Εργατική κυβέρνηση του Στάρμερ πως αυτό δεν θα αλλάξει. Ωστόσο η Ελλάδα πάντα θα λέει ότι δικαιωματικά είναι δικά της». Όμως σημείωσε πως «οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου είναι θετικά διακείμενοι υπέρ μιας συμφωνίας» και πιστεύει πως το ίδιο ισχύει και για την ελληνική κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στο διπλωματικό επεισόδιο που προκάλεσε η επιλογή του Ρίσι Σούνακ να μην συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τόνισε ότι «ακόμα και αν η βρετανική κυβέρνηση δεν μιλά στον Έλληνα πρωθυπουργό, μιλά το Βρετανικό Μουσείο».

Η Μενδώνη επανέφερε το θέμα των Γλυπτών μιλώντας στον Guardian

Ακριβώς ένα μήνα μετά το άδειασμα του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που ακύρωσε τη συνάντησή τους στο Λονδίνο μόλις μερικές ώρες πριν, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αναθερμαίνει τη συζήτηση για το θέμα των Γλυπτών με συνέντευξή της στην βρετανική εφημερίδα Guardian.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη», είπε η υπουργός. «Σε περίπτωση που τα γλυπτά επανενωθούν στην Αθήνα, η Ελλάδα είναι έτοιμη να διοργανώσει εκ περιτροπής εκθέσεις σημαντικών αρχαιοτήτων που θα κάλυπταν το κενό» στο Βρετανικό Μουσείο», είπε.

Ερωτηθείσα εάν είχαν ζητηθεί συγκεκριμένα έργα από το Λονδίνο, η υπουργός επέμεινε, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, ότι οι συνεχιζόμενες συζητήσεις δεν έχουν επεκταθεί σε «συγκεκριμένα τεχνουργήματα».

Πάντως ήδη έχουν διαρρεύσει τα έργα για τα οποία η ελληνική πλευρά συζητά ανταλλαγή. Ανάμεσα σε αυτά είναι η Μάσκα του Αγαμέμνονα, η χρυσή νεκρική μάσκα που περιγράφεται από ορισμένους ιστορικούς ως «Μόνα Λίζα της προϊστορίας».

Αλλά για πρώτη φορά, σύμφωνα με τον Guardian, έδωσε μια γεύση για το πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να φτάσει η Αθήνα για να αποζημιώσει το Βρετανικό Μουσείο για την παραίτηση από τα γλυπτά –που θεωρούνται το κορυφαίο σημείο της τέχνης στην κλασική εποχή– λέγοντας ότι τυχόν αρχαιότητες που αποστέλλονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν επίσης πόλοι έλξης για το κοινό.


«[Θα] κάλυπταν το κενό, θα διατηρούσαν και θα ανανέωναν συνεχώς το ενδιαφέρον των διεθνών επισκεπτών για τις ελληνικές αίθουσες του Βρετανικού Μουσείου», είπε η Λ. Μενδώνη, αν και προειδοποίησε ότι «οποιαδήποτε συμφωνία και όλα τα στοιχεία της θα πρέπει να είναι σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο για την πολιτιστική κληρονομιά».

Το παζάρι Μπλερ – Σημίτη για δανεισμό των Γλυπτών με ανταλλάγματα

Blair government sought treaty to share Parthenon marbles with Greece

Ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός είχε δεχθεί προτάσεις να ενθαρρύνει το Βρετανικό Μουσείο για ντηλ με την Αθήνα.

Ο τότε πρωθυπουργός της χώρας «ενθάρρυνε» το βρετανικό μουσείο να συμφωνήσει σε ένα μακροπρόθεσμο δάνειο, παρακάμπτοντας το θέμα της ιδιοκτησίας των Γλυπτών.

Το ελληνικό σχέδιο ήταν η επανένωση των Γλυπτών και η έκθεσή τους στο μουσείο της Ακρόπολης στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, όπως καταγράφεται στην πρόταση που είχε στείλει στον Τόνι Μπλερ ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε συνάντησή τους τον Οκτώβριο του 2002.

Η θέση της βρετανικής κυβέρνησης ήταν πως το ζήτημα αφορά αποκλειστικά το βρετανικό μουσείο, όμως τότε το Λονδίνο ετοιμαζόταν να διεκδικήσει την Ολυμπιάδα του 2012 και η Αθήνα είδε αναλάβει (το 2003) την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που δημιούργησε νέες συνθήκες.

Ο Τόνι Μπλερ έλαβε συμβουλές προκειμένου να αλλάξει τροχιά και να «νουθετήσει» το βρετανικό μουσείο τόσο δημόσια όσο και παρασκηνιακά.

«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα μπορούσαν να είναι ένα πολύ δυνατό διαπραγματευτικό χαρτί στην ψηφοφορία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για την διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2012» έγραψε χαρακτηριστικά προς τον Βρετανό πρωθυπουργό  η σύμβουλός του σε θέματα πολιτισμού Σάρα Χάντερ.

Η ίδια πρόσθετε πως «φαίνεται λογικό: η ορθολογική χάραξη πολιτικής ευνοεί τους Έλληνες. Αλλά αυτή δεν είναι μια επιλογή που εμπίπτει στις αρμοδιότητές μας: μόνον το ΔΣ του Bρετανικού Mουσείου έχει τη θεσμοθετημένη δυνατότητα να συνάψει δάνειο, και η κυβερνητική προσπάθεια πειθούς στην 250ή επέτειο του Βρετανικού Μουσείου θα αντιμετωπίσει αντίσταση και μεγάλη αγωνία».

Ο Τόνι Μπλερ είχε απαντήσει θετικά στη σύμβουλό του και είχε προτείνει να μπει ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Όουεν, ως επικεφαλής μιας τέτοιας διαπραγμάτευσης με στόχο και να ενισχυθεί το προφίλ του υπουργού του και να μείνει στο παρασκήνιο η εμπλοκή της Ντάουνινγκ Στριτ.

Από την πλευρά του ο Άντριου Άντονις, τότε επικεφαλής στο τμήμα χάραξης πολιτικής του πρωθυπουργικού γραφείου, είχε προειδοποιήσει πως το θέμα χρειάζεται πολύ προσεκτικούς χειρισμούς, προτείνοντας να μην υπάρξουν εξελίξεις προτού ξεκαθαρίσει για την βρετανική κυβέρνηση η υποψηφιότητα του Λονδίνου για το 2012.

Ούτως ή άλλως, το μουσείο της Ακρόπολης ολοκληρώθηκε το 2007 και δεν υπήρξε καμία περαιτέρω προσέγγιση για διαπραγματεύσεις και δανεισμό.

Με πληροφορίες από ertnews.gr, Εφημερίδα των Συντακτών

από: https://left.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου