Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 09 Σεπ 2022
«Η αρχαιοκαπηλία στην εξουσία»
Κλίκ για μεγέθυνση













Από την πρώτη στιγμή η «Εφ.Συν.» είχε αναδείξει το σκάνδαλο του «επαναπατρισμού» των 161 αρχαιοτήτων κυκλαδικής τέχνης



09.09.2022, 14:27

 





Σφυροκόπημα της Λίνας Μενδώνη στη Βουλή ● Ψηφίστηκε η συμφωνία για την «επιστροφή» μετά από 25 ή 50 χρόνια των 161 κυκλαδικών αρχαιοτήτων ● Κι όμως ο Εντουαρντ Στερν, γιος του κατόχου της συλλογής, βρίσκεται στο Δ.Σ. του νεοσύστατου ινστιτούτου ● Ο Νίκος Φίλης προειδοποίησε ότι «θα προκύψουν ποινικές ευθύνες, που δίπλα στις πολιτικές ευθύνες μπορεί να οδηγήσουν στη δίωξη της υπουργού Πολιτισμού», η οποία ήταν αποφασισμένη να «περάσει» το deal με το ΜΕΤ παρά τη σύσσωμη κατακραυγή της αντιπολίτευσης και των αρχαιολόγων

Υπερψηφίστηκε χθες στη Βουλή μόνο από τους βουλευτές της πλειοψηφίας, η συμφωνία για τις 161 αρχαιότητες κυκλαδικού πολιτισμού που έχει συνάψει το υπουργείο Πολιτισμού με ιδιώτες στην Αμερική (Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης [ΜΕΤ], Ινστιτούτο Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού του Ντελαγουέρ) και στην Ελλάδα (Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης). Ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. αποχώρησε από τη ψηφοφορία (έχει επιφυλαχτεί για περαιτέρω κινήσεις, ενώ η Σία Αναγνωστοπούλου έχει μιλήσει για παράνομη διαδικασία) και τα υπόλοιπα κόμματα ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25 καταψήφισαν.

Από εκείνα που μάθαμε χθες είναι ότι ο Εντουαρντ Στερν, γιος του κατόχου της συλλογής Λέοναρντ Στερν, βρίσκεται στο Δ.Σ. του νεοσύστατου Ινστιτούτου Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού του Ντελαγουέρ μαζί με τη Σάντρα Μαρινοπούλου, πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, τον Γιάννη Κουμάνταρο (της εφοπλιστικής οικογένειας που είναι συγγενείς με την οικογένεια Γουλανδρή), τον Πέτρο Ιωάννη Γουλανδρή (γιο της Ντόλλης Γουλανδρή που ίδρυσε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης) και τον Ρόναλντ Μπανγκς, στέλεχος της εταιρείας Στερν.

Κανείς αρχαιολόγος, ειδικός επιστήμονας, εκπρόσωπος της ελληνικής αρχαιολογικής ελίτ σε ανασκαφές, καθηγητής Πανεπιστημίου από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, στέλεχος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας δεν μετέχει στη Διοίκηση του ινστιτούτου που «δύναται», όπως γράφει η Αιτιολογική Εκθεση «να αποκτά έργα τέχνης, αντικείμενα και μνημεία της Ελλάδας που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς χρόνους έως και τον Μεσαίωνα, να μεριμνά για τη φύλαξη, μελέτη και έκθεσή τους σε μουσεία ή άλλους κατάλληλους χώρους, με το δικαίωμα της τελικής μεταβίβασης στο Κυκλαδικό Μουσείο ή σε άλλα μουσεία της Ελλάδας».

Γόνοι εφοπλιστικών οικογενειών από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, στις οικογένειες των οποίων ανήκαν τις περασμένες δεκαετίες τα ευρήματα, αναλαμβάνουν τη διαχείρισή τους με τη συμμετοχή και του υπουργείου Πολιτισμού. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Χριστόφορου Βερναρδάκη για τη σύσταση του ινστιτούτου («Γιατί όταν πληροφορηθήκατε για τη Συλλογή Στερν δεν ζητήσατε να μας επιστραφούν απ’ ευθείας καθώς μας ανήκουν;» ρώτησε) η κ. Μενδώνη απάντησε ότι με το ινστιτούτο θα έχουμε παρουσία στην Αμερική και στο μέλλον προκειμένου να προσελκύσουμε και άλλους συλλέκτες για αντίστοιχες συναλλαγές.

Περισσότερο από 7 ώρες κράτησε η συζήτηση με όλους τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης να στρέφονται κατά των χειρισμών της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, η οποία δέχτηκε το σφυροκόπημα επίμονων ερωτήσεων.

Καλά διαβασμένη, χωρίς την αμηχανία που είχε στη συζήτηση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων η κ. Μενδώνη έδωσε απαντήσεις και πολύ προσεκτικά απέφυγε τις κακοτοπιές και τις απ’ ευθείας απαντήσεις για τη συμφωνία, την παράκαμψη του αρχαιολογικού νόμου, την προέλευση των αρχαιοτήτων της συλλογής, τα πιστοποιητικά γνησιότητας, το καταστατικό και τα μέλη του ινστιτούτου (είχε ζητηθεί από την Δευτέρα από τους βουλευτές, αλλά κατατέθηκε χθες) στο οποίο πέρασε η κατοχή των 161 θησαυρών του κυκλαδικού πολιτισμού.

Εκείνο που επικράτησε ως γραμμή από την υπουργό, την εισηγήτρια της Ν.Δ. Φωτεινή Πιπιλή και τους ομιλητές (Γ. Βρούτσης, Χρ. Μπουκώρος, Ι. Καλλιάνος, Α. Σκόνδρα κ.ά.) ήταν ότι η Συλλογή Στερν ήταν άγνωστη στην Ελλάδα και στη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών και με τη συμφωνία επιτυγχάνεται έστω και μετά από 25 ή 50 χρόνια οι 161 αρχαιότητες να επιστρέψουν στην Ελλάδα. «Η κυβέρνηση της Ν.Δ. εξασφάλισε την επιστροφή του συνόλου της συλλογής των 161 αρχαίων αντικειμένων του Κυκλαδικού Πολιτισμού. Ούτε ένα ούτε δύο», υποστήριξη η Λίνα Μενδώνη και οι βουλευτές της Ν.Δ.

Προφανώς κανείς δεν έχει ακούσει ή διαβάσει τον αρχαιολόγο Κόλιν Ρένφριου, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, διευθυντή της ανασκαφής στο Δασκαλιό και την Κέρο. Το νησί που οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι υπήρξε το πρώτο θαλάσσιο ιερό στον κόσμο, το μεγάλο ιερό των Κυκλάδων στο Αιγαίο. Εκεί έχει διαπραχθεί μία από τις μεγαλύτερες λαθρανασκαφές, όταν τα «κουκλάκια» (όπως αποκαλούσαν οι ντόπιοι τα κυκλαδικά ειδώλια) σηκώνονταν κατά δεκάδες από τους τυμβωρύχους, έφευγαν στο εξωτερικό, άλλαζαν χέρια ανάμεσα στους εμπόρους, αγοράζονταν από ιδιώτες και μουσεία, έβγαιναν στο σφυρί οίκων δημοπρασιών.

«Να θυμάστε ότι πολλοί συλλέκτες όταν φτιάχνουν τις συλλογές τους σκοπεύουν να τις εκθέσουν στα μουσεία. Τα μουσεία δεν πρέπει να δέχονται δώρα λαθρανασκαφών. Συχνά όμως τα μουσεία, όπως και οι κυβερνήσεις, δεν έχουν ξεκάθαρη θέση σε τέτοια θέματα. Το εμπόριο αρχαιοτήτων χρηματοδοτεί τη λεηλασία και την καταστροφή των αρχαιολογικών χώρων και άρα συμβάλλει στην απώλεια αρχαιολογικών γνώσεων που είναι η μεγαλύτερη απειλή της πολιτιστικής κληρονομιάς» υποστήριζε ο καθηγητής πριν από περίπου δύο δεκαετίες στο ντοκιμαντέρ «Το κύκλωμα» του Ανδρέα Αποστολίδη και Νικόλα Ζηργάνου . «Τo MET δεν έχει κωδικό αγορών, φαίνεται ότι συνεχίζει να αγοράζει κλεμμένες αρχαιότητες» είχε πει ο σπουδαίος αρχαιολόγος. Ο Χρήστος Μπουκώρος της Ν.Δ. πάντως δείχνει απόλυτη εμπιστοσύνη στο αμερικανικό μουσείο. «Το ΜΕΤ έχει πειστήρια και δεν είναι δυνατόν να είναι κίβδηλα» υποστήριξε για τη γνησιότητα και των 161 αρχαιοτήτων. Κανείς από τη Ν.Δ., ούτε φυσικά η υπουργός, αναφέρθηκε στις κατασχέσεις που έχει κάνει ο εισαγγελέας στις συλλογές του ΜΕΤ, με το οποίο επισυνάφθηκε η συμφωνία προκειμένου να εκτεθούν εκεί για 25+25 χρόνια.

Για άλλη μια φορά η Σία Αναγνωστοπούλου ζήτησε από την υπουργό Πολιτισμού να καταθέσει όλα τα έγγραφα της συμφωνίας, της διαπραγμάτευσης, τα πιστοποιητικά προέλευσης, γνησιότητας κοκ, όταν μάλιστα χθες έγινε γνωστό έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, που μεταξύ πολλών άλλων λέει ότι ενημερώθηκε από τον Τύπο για τη συμφωνία, ενώ από το σχετικό σχέδιο νόμου «... και κατόπιν ενημέρωσης των αρμόδιων υπηρεσιών ανακύπτουν ζητήματα παράκαμψης των προβλεπόμενων στον Aρχαιολογικό Νόμο διαδικασιών, που συνιστούν ουσιώδεις παραλείψεις της Διοίκησης».

Η Σία Αναγνωστοπούλου αναφέρθηκε στην αποκάλυψη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) και στις καταγγελίες για το «Ειδώλιο Σαρδηνίας» που συνδέει ευθέως τον Στερν με παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων. «Τα ήξερε αυτά το υπουργείο; Πώς τα έμαθε ο Σύλλογος Αρχαιολόγων; Μήπως έχει διερευνηθεί η υπόθεση και έχει διαψευστεί; Θέλουμε έγγραφα, κύριε πρόεδρε. Εδώ η Βουλή παρανομεί και αυτό πρέπει να το γνωρίζουμε» είπε και υπερασπίστηκε τον ΣΕΑ (όπως και άλλοι ομιλητές του ΣΥΡΙΖΑ) και την πρόεδρό του Δέσποινα Κουτσούμπα. «...τη γνωρίζω από την υποβρύχια ανασκαφή στην Αλόννησο, την γνωρίζω ως επιστήμονα και έχω μάθει να σέβομαι τους επιστήμονες σε όποιο κόμμα κι αν ανήκουν» είπε προς τη Φωτεινή Πιπιλή, που είχε αναφερθεί υποτιμητικά νωρίτερα στη Δ. Κουτσούμπα.

Από την πλευρά του ο Νίκος Φίλης (τοποθετήθηκαν Σκουρλέτης, Σκουρολιάκος, Τζούφη, Μάρκου κ.ά.) επέρριψε προσωπικές ευθύνες στην υπουργό Πολιτισμού, καθώς με τους χειρισμούς της διευκολύνει τους αρχαιοκάπηλους και μια «χρυσοφόρα μπίζνα» με το ΜΕΤ. «Αν το νομοσχέδιο είχε τίτλο θα ήταν “η αρχαιοκαπηλία στην εξουσία”, διότι επιχειρείται η νομιμοποίηση μιας τεράστιας αρχαιοκαπηλίας» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και θύμισε ότι τα πρωτοκυκλαδικά ειδώλια βρίσκονται μόνο στον ελληνικό χώρο και προειδοποίησε ότι «θα προκύψουν ποινικές ευθύνες που δίπλα στις πολιτικές ευθύνες μπορεί να οδηγήσουν στη δίωξη της υπουργού Πολιτισμού» και γι’ αυτό όποιος ψηφίσει αυτόν τον νόμο θα είναι συνένοχος και συνυπεύθυνος.

Η Λίνα Μενδώνη σήκωσε το γάντι και προκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει να κινηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. «Μου κάνει ιδιαίτερα δυσάρεστη εντύπωση, όταν ένας γνήσιος αριστερός σαν τον κ. Φίλη, με τη δικιά του διαδρομή, μιλάει τόσο εύκολα για ύπαρξη ποινικών ευθυνών υπουργών της Ελληνικής Δημοκρατίας. [...] Θα τον παρακαλούσα να κάνει χρήση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και να ζητήσει να ξεκινήσει η διαδικασία στη Βουλή. Να καταθέσει πρόταση κατηγορίας και να εξετάσει η Βουλή αν πρέπει να μου ασκηθεί δίωξη για την επιστροφή των κυκλαδικών αρχαιοτήτων», είπε η υπουργός Πολιτισμού.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου