Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 10 Αύγ 2022
Ομιχλώδης και μυστικοπαθής «ανάδειξη» αρχαιολογικού χώρου
Κλίκ για μεγέθυνση









Ο αρχαιολογικός χώρος της «Περιβόλας» στην καρδιά της Μεσαιωνικής Πόλης στη Ρόδο. Διακρίνονται αρχιτεκτονικά μέλη από τις ανασκαφές όλων των περιόδων στο νησί




10.08.2022, 15:08


Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αποδίδει στη Μεσαιωνική Πόλη του νησιού ένα νέο διαχρονικό μνημειακό σύνολο 18 στρεμμάτων, με προϋπολογισμό 4.500.000 ευρώ, αλλά το Στρατηγικό Σχέδιο δεν κοινοποιείται ούτε στους καθ' ύλην αρμόδιους.

Το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε χθες τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας για την ανάδειξη και απόδοση στο κοινό του αρχαιολογικού χώρου της «Περιβόλας», έκτασης 18 στρεμμάτων, ο οποίος βρίσκεται στην καρδιά της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου και είναι ενταγμένος στη ζώνη της UNESCO. Στην ανακοίνωση το ΥΠΠΟΑ κάνει λόγο για ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο «για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των αρχαίων νεωρίων και των κήπων του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου» με προϋπολογισμό 4.500.000 ευρώ, το οποίο πρόκειται να υλοποιηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο αρχαιολογικός χώρος της «Περιβόλας» είναι αθέατος και μη προσβάσιμος για το κοινό, καθώς εκεί βρίσκονται διάσπαρτα πολυάριθμα σπάνια αρχιτεκτονικά μέλη διάφορων εποχών από τις ανασκαφές όλων των περιόδων στο νησί από τους Ιταλούς από το 1914 μέχρι σήμερα. Ταξινομημένα και τεκμηριωμένα τα ευρήματα συντηρούνται και φυλάσσονται στην υπαίθρια αποθήκη. Στον χώρο υπάρχουν επίσης κατάλοιπα των αρχαίων νεωρίων, το Ρωμαϊκό Τετράπυλο, ο Κήπος της Ωβέρνης από την Ιπποτοκρατία, το γήπεδο του τένις και το ιπποτικό κτίριο στον Κήπο του Κυβερνήτη από την εποχή της Ιταλοκρατίας.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη προέβλεψε ότι με τις επεμβάσεις ο χώρος θα αναδειχτεί σε «[...] νέο ενιαίο διαχρονικό ιστορικό μνημειακό πυρήνα, στη Μεσαιωνική Πόλη. [...] μέχρι σήμερα είναι αποκομμένος. Το έργο μέσα από ήπιες παρεμβάσεις αναδεικνύει την αρχαιολογική και ιστορική σημασία του χώρου, προστατεύοντας και τα επιμέρους μνημεία, ενισχύει την αναγνωσιμότητά του. Η προσβασιμότητα βελτιώνεται, με τη σύνδεση των διαφόρων επιπέδων και δημιουργείται ένας νέος διαχρονικός αρχαιολογικός προορισμός περιήγησης, περιπάτου και αναψυχής, με τοπικό και υπερτοπικό χαρακτήρα».

Σχέδιο ανάδειξης των κήπων του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου

Η ίδια γνωρίζει βέβαια ότι τέτοιας κλίμακας επεμβάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους συνοδεύονται από πολλές ώρες συσκέψεων του επιστημονικού προσωπικού, καθώς καλούνται να καταθέσουν τις απόψεις τους στις μελέτες που εκπονούνται. Κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί. Η ανακοίνωση του υπουργείο Πολιτισμού, που κάνει λόγο για Στρατηγικό Σχέδιο (πουθενά δεν αναφέρεται η λέξη Μελέτη), δίνει ένα γενικό περίγραμμα, χωρίς απαντήσεις σε ερωτήματα που προκαλούνται και μάλιστα επισύρουν τις έντονες συζητήσεις των εργαζομένων -σε όλους τους τομείς- στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου καθώς:

α) Ολα γίνονται εν κρυπτώ από το επιστημονικό προσωπικό της ΕΦΑ Δωδεκανήσου. Μέχρι χθες δεν είχε υπάρξει κανενός είδους διαβούλευση ή ενημέρωση με τους εργαζόμενους και τους επιστήμονες, δηλαδή τους αρχαιολόγους και μαζί τους αρχιτέκτονες, τους μηχανικούς οι οποίοι θα κληθούν να συντάξουν τις μελέτες του έργου και άρα δικαιούνται να έχουν γνώση και άποψη για τα σχέδια της πολιτικής ηγεσίας. «Φημολογείται», μας είπαν, «η δημιουργία εστιατορίου στο ιπποτικό κτίριο στον Κήπο του Κυβερνήτη, που σήμερα λειτουργεί το ξυλουργείο και το σιδηρουργείο μας. Είναι σχέδιο από την εποχή της υπουργικής περιόδου του Μιχάλη Λιάπη ένα πολυτελές εστιατόριο για πολύ ακριβά πορτοφόλια στην καρδιά της Μεσαιωνικής Πόλης». Σχέδιο που βρίσκει αντίθετους τους εργαζόμενους, καθώς θεωρούν ότι ο χώρος πρέπει να αποδοθεί στο κοινό ως μουσειακό κέντρο το οποίο να στεγάζει και μέρος των ευρημάτων των ανασκαφών.

β) Οι αλλαγές δρομολογούνται απευθείας από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και την προϊσταμένη της ΕΦΑ Δωδεκανήσου, με αποκλεισμένο το επιστημονικό προσωπικό καθώς δεν έχει παρευρεθεί σε καμία σύσκεψη.

γ) Οι μελέτες κατατίθενται και εγκρίνονται από τα Συμβούλια. Η πρόσφατη ανακοίνωση της υπουργού Πολιτισμού είναι ευθεία παρέμβαση στις μελλοντικές αποφάσεις, αφού θεωρεί προδιαγεγραμμένη την πορεία του έργου και ότι περιλαμβάνεται στο Στρατηγικό Σχέδιο που έχει αποκαλυφθεί επιγραμματικά.

«Χωρίς μελέτες και βιαστικά τέτοιες εξαγγελίες είναι επικίνδυνες. Οταν μάλιστα υπάρχουν άλλες προτεραιότητες. Ολα τα μνημεία της Κω είναι πεσμένα από τον σεισμό και στα πέντε χρόνια δεν έχει σηκωθεί μια πέτρα» μας είπε μετά λόγου γνώσεως εργαζόμενη στην ΕΦΑ. Η αγωνία των αρχαιολόγων επικεντρώνεται τόσο στα σχέδια διαχείρισης συνολικά του έργου όσο και στην τύχη που επιφυλάσσεται στα καταγεγραμμένα αρχιτεκτονικά μέλη. Οταν ο χώρος γίνει προσβάσιμος στο κοινό, οι αρχαιότητες που θα μεταφερθούν;

«Αν μετακινηθούν ατάκτως και βιαίως, θα χαθούν πολλά στοιχεία και ώρες δουλειάς» σχολίασαν. «Κανείς από την Υπηρεσία δεν γνωρίζει τι πρόκειται να γίνει. Είναι η πρώτη φορά που ξεκινάει ένα έργο χωρίς να έχει υπάρξει ενημέρωση, συζήτηση, πρόταση, μελέτη. Η Υπηρεσία έχει καταθέσει μελέτη για τα διάσπαρτα μέλη των ανασκαφών. Πολλά εξ αυτών σήμερα είναι τακτοποιημένα ανά είδος, όλα μαζί τα επιτύμβια για παράδειγμα, οι τιμητικές επιγραφές, οι οστεοθήκες κ.ο.κ. Δεν έχουμε καμία αντίρρηση να ανοίξει και να γίνει επισκέψιμος ο αρχαιολογικός χώρος για το κοινό. Οχι όμως να λειτουργήσει ως χώρος αναψυχής και πρόσβασης για πολυτελές εστιατόριο».

«Δεν λειτουργεί κανένα από τα κυλικεία των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων στη Ρόδο, πλην εκείνου που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της Καμίρου. Ακόμα και το κυλικείο του Αρχαιολογικού Μουσείου εντός του εξαιρετικού κήπου παραμένει κλειστό» μας πληροφόρησαν εργαζόμενοι με τους οποίους συνομιλήσαμε. Να στείλουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στη διοίκηση του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ, πρώην ΤΑΠ). Μαθαίνουμε ότι τα πηγαίνει περίφημα και στον χώρο των πωλητέων ειδών και των πωλητηρίων.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου