Αρχικά εικοσι-οκτώ και ύστερα δεκατέσσερις εργαζόμενους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες για την υλοποίηση του Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου σκοπεύουν να αφήσουν στον δρόμο η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, καθώς όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του tvxs.gr είναι δική τους απόφαση η δραστική μείωση του ετησίως απασχολούμενου προσωπικού. Οι εργαζόμενοι παλεύουν για να ανανεωθούν όλες οι ώστε να μη μείνει κανείς από τους συναδέλφους τους στο δρόμο.

Για να υλοποιηθεί κάθε καλοκαίρι το Φεστιβάλ Αθηνών, περίπου 50 άνθρωποι εργάζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Όμως μόνο πέντε από αυτούς εργάζονται με σύμβαση αορίστου χρόνου, και οι υπόλοιποι περιμένουν κάθε Σεπτέμβρη από την εκάστοτε κυβέρνηση να περάσει μια τροπολογία που θα επιτρέψει στη διοίκηση να ανανεώσει για μία ακόμη χρονιά τις ετήσιες συμβάσεις των υπολοίπων. Κάπως έτσι έχουν φτάσει άνθρωποι να εργάζονται έως και 18 συναπτά έτη στο Φεστιβάλ, προφανώς καλύπτοντας πάγιες ανάγκες, χωρίς όμως η σύμβασή τους να γίνεται αορίστου χρόνου.

 

Καθώς ο Σεπτέμβρης πέρασε αλλά όχι η σχετική τροπολογία, οι εργαζόμενοι άρχισαν να ζητούν εξηγήσεις από τη διοίκηση και η διοίκηση με τη σειρά της από το υπουργείο Πολιτισμού. Κι ενώ δινόταν η διαβεβαίωση ότι και οι 44 συμβάσεις θα ανανεωθούν κανονικά, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο από το 2017, μόλις χθες Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους ότι θα ανανεωθούν μόνο 16 συμβάσεις.

Από το ρεπορτάζ του tvxs.gr προκύπτει ότι μετά από ενέργειες του υφυπουργού Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη οι 16 θέσεις έγιναν 30, συνεπώς η μείωση του προσωπικού είναι επιλογή των ανώτερων στην κυβερνητική ιεραρχία εμπλεκόμενων υπουργών, της καθ’ ύλην αρμόδιας υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του υπεύθυνου για κάθε πρόσληψη στο Δημόσιο, υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη. Με τα δεδομένα που υπάρχουν την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, 14 εργαζόμενοι μένουν στον δρόμο από 1η Ιανουαρίου.

 

Τί λένε οι εργαζόμενοι

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι πιέζουν προκειμένου να βρίσκονται όλοι και όλες στα πόστα τους και το Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου του 2022 να διοργανωθεί κανονικά.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, η ανανέωση αυτών των συμβάσεων αποτελεί χρόνιο πρόβλημα της εταιρείας Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ, με αποτέλεσμα υπάλληλοι που απασχολούνται επί χρόνια στην Εταιρεία (ακόμη και από το 2002!) να βρίσκονται στον αέρα κάθε χρόνο μετά τη λήξη της φεστιβαλικής περιόδου.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι είναι άξιο απορίας πώς ένας από τους μεγαλύτερους πολιτιστικούς οργανισμούς της χώρας έχει αναγκαστεί να παράγει το καλλιτεχνικό του πρόγραμμα με υπαλλήλους που εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τοποθετώντας τους σε ένα αέναο καθεστώς ομηρίας.

Υπενθυμίζεται ότι το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου εδώ και δύο χρόνια πραγματοποιεί –λόγω και της πανδημίας- διαδικτυακές και άλλες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα (υπό τον τίτλο open plan), ενώ φέτος  οι καλοκαιρινές του δράσεις διήρκησαν 6 ολόκληρους μήνες (Μάιο-Οκτώβριο, σε 6 χώρους εκδηλώσεων με 82 παραγωγές).

Σύμφωνα με τους εργαζομένους, η επέκταση των δραστηριοτήτων, που προβλέπεται και για το προσεχές έτος, έγινε με την εργασιακή επιβάρυνση του υπάρχοντος προσωπικού, το οποίο αγόγγυστα ανταποκρίθηκε στον υπερδιπλασιασμό της εργασίας του.


πηγη: https://tvxs.gr