Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 25 Ιαν 2019
Παρουσίαση του προγράμματος υποτροφιών για διαχειριστές πολιτισμού START  - Create Cultural Change που θα γίνει με αφορμή τη συνάντηση επιλεγμένων υποτρόφων στην Πάτρα
Κλίκ για μεγέθυνση
Παρουσίαση του προγράμματος υποτροφιών για διαχειριστές πολιτισμού START  - Create Cultural Change που θα γίνει με αφορμή τη συνάντηση επιλεγμένων υποτρόφων στην ΠάτραΠαρουσίαση του προγράμματος υποτροφιών για διαχειριστές πολιτισμού START  - Create Cultural Change που θα γίνει με αφορμή τη συνάντηση επιλεγμένων υποτρόφων στην ΠάτραΠαρουσίαση του προγράμματος υποτροφιών για διαχειριστές πολιτισμού START  - Create Cultural Change που θα γίνει με αφορμή τη συνάντηση επιλεγμένων υποτρόφων στην ΠάτραΠαρουσίαση του προγράμματος υποτροφιών για διαχειριστές πολιτισμού START  - Create Cultural Change που θα γίνει με αφορμή τη συνάντηση επιλεγμένων υποτρόφων στην Πάτρα

Το πρόγραμμα START επιστρέφει με 15 δυναμικούς πολιτιστικούς διαχειριστές που ταράζουν τα νερά στην Ελλάδα! Από τη Λάρισα ως και την Ιεράπετρα, σχεδιάζουν καινοτόμες λύσεις επιδρώντας στις τοπικές τους κοινότητες με εργαλείο τον πολιτισμό.

Μετά από 3 επιτυχημένες χρονιές δράσεων με πάνω από 14.000 ενεργά συμμετέχοντες πολίτες σε όλη τη χώρα, το πρόγραμμα START – Create Cultural Change υποστηρίζει εκ νέου 15 δημιουργικούς επαγγελματίες από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Φέρνουν κοντά κοινότητες ανθρώπων και έξυπνες λύσεις για να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές και πιο δύσκολες προκλήσεις στην πόλη τους.

Το ιστορικό
Το START ξεκίνησε το 2015 και εν μέσω της οικονομικής κρίσης, κατάφερε να φέρει κοντά πολιτιστικούς διαχεριστές από 30 πόλεις της χώρας. Χρηματοδότησε 42 έργα μικρής κλίμακας σε 14 πόλεις και κινητοποίησε πάνω από 14.000 πολίτες μέσω της ενεργούς συμμετοχής τους σε ποικίλες δράσεις βελτιώνοντας τις συνθήκες και την ποιότητα ζωής πολλών συμπολιτών μας.

Η συνέχεια
Μετά από 3 επιτυχημένα ετήσια προγράμματα υποτροφιών, συνεχίζει και στηρίζει και φέτος επαγγελματίες που χρησιμοποιούν την τέχνη ως εργαλείο και όχημα για να δημιουργήσουν καινοτόμες λύσεις σε κοινωνικά προβλήματα.

Οι πολιτιστικοί διαχειριστές που υποστηρίζονται από το START φέρνουν μετρήσιμα αποτελέσματα κινητοποιώντας τις τοπικές τους κοινότητες είτε αυτές εκπροσωπούνται από μεμονωμένους πολίτες και άτυπες ομάδες, είτε από οργανωμένους φορείς της κοινωνίας των πολιτών. Οι επαγγελματίες αυτοί λειτουργούν ως συνδετικός κρίκος και συχνά ως μεταφραστής μεταξύ διαφορετικών ομάδων χρησιμοποιώντας τις τέχνες, όπως το θέατρο, τον χορό, τα εικαστικά ή τις εφαρμοσμένες τέχνες για να γεφυρώσουν διαφορές, να κινητοποιήσουν πολίτες και να δημιουργήσουν καινοτόμες υπηρεσίες και δομές στην πόλη τους. Για να το πετύχουν αυτό, στήνουν δίκτυα συνεργασίας με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και υπουργεία, εταιρείες του ιδιωτικού τομέα και τους ανθρώπους της γειτονιάς τους. Καινοτομούν παίρνοντας τα καλά από διαφορετικά επιστημονικά και γνωστικά πεδία και εφαρμόζοντάς τα στις ανθρώπινες σχέσεις που χτίζουν μέσω των τεχνών. Σπάνε τα παραδοσιακά όρια συνεργασίας και ιεραρχίας βρίσκοντας λύσεις σε κοινωνικά προβλήματα μεγάλης σημασίας για την κοινότητά τους.


Σχετικά με το πρόγραμμα «START - Create Cultural Change»
Το START – Create Cultural Change είναι ένα πρόγραμμα μετεκπαίδευσης και υποτροφιών για ανερχόμενους πολιτιστικούς διαχειριστές στην Ελλάδα, το οποίο υποστηρίζει νέους δημιουργούς να προωθήσουν τις πολιτιστικές τους πρωτοβουλίες, οι οποίες ενισχύουν την κοινωνική συνοχή στο τοπικό τους περιβάλλον. Στόχος του προγράμματος START είναι η δημιουργία νέων προοπτικών για νεοεισερχόμενους στο επάγγελμα με την προώθηση της ανταλλαγής και της ανάπτυξης στον τομέα της κοινωνικοπολιτισμικότητας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη.

Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω του Ιδρύματος Robert Bosch (Robert Bosch Stiftung) σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και τη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων (Bundesvereinigung Soziokultureller Zentren e.V.) και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις επιμέρους φάσεις του προγράμματος και μια επισκόπηση των προγραμμάτων START είναι διαθέσιμα στον ιστότοπο www.startgreece.net.
Facebook: https://www.facebook.com/startgreece
Instagram: https://www.instagram.com/start_greece/

Επικοινωνία
Μαρία-Λουΐζα Λαοπόδη
Τηλ. 2310 889 587
Maria-Louiza.Laopodi@goethe.de

>>> Σύντομη περιγραφή των 15 έργων

Από το Δεκέμβριο 2018 ως και το Μάιο 2019 υλοποιούνται 15 έργα σε 7 πόλεις σε όλη την Ελλάδα:

⦁ Λάρισα
Κληρονομιά της Γεύσης: μια πολιτιστική πρωτοβουλία με σκοπό την ανάδειξη της γαστρονομικής και ιατρικής παράδοσης της Λάρισας και την επαφή των πολιτών με αυτές.

⦁ Βόλος
⦁ Music For All: ένα κοινωνικο-πολιτιστικό project που έχει ως σκοπό τόσο τη διάδοση της εναλλακτικής μουσικής στην πόλη του Βόλου και την ενδυνάμωση της συμμετοχής των νέων στα μουσικά δρώμενα.

⦁ Μεσολόγγι
Messologhi By Locals: καταγράφει την ταυτότητα του Μεσολογγίου μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες με τους ίδιους τους πολίτες.

⦁ Αθήνα
⦁ Γκύζη - ΑΠΑΡΑΜΙΛΛΟΝ_αυλή: δημιουργία ενός σημείου συνάντησης και ανταλλαγής για όλους και όλες από κάθε ηλικία, μιας κοινότητας πλουσιότερης σε εμπειρία και μνήμες.

⦁ Μεταξουγείο - Make some NOIZ: ενώνει τα παιδιά της γειτονιάς του Μεταξουργείου σε μια Βαλκανική Μπάντα Χάλκινων Οργάνων στο κέντρο της Αθήνας.

⦁ Νέα Φιλαδέλφεια - Los nos juntos: ένα κάλεσμα για συνδημιουργία, που επαναπροσδιορίζει τον δημόσιο χώρο μέσω τεχνικών τσίρκου και έκφρασης.

⦁ Ζωγράφου - greeNest: μια ομάδα χτίζει μια φωλιά που εκκολάπτει μέσα της προγράμματα Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για την Αειφορία.

⦁ Αθήνα - Eyes of Light: πραγματοποιεί ειδικά σχεδιασμένες φωτογραφικές πρακτικές και συμμετοχικές δράσεις για την ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση ανθρώπων με εμπειρία καρκίνου και την ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στη νόσο.

⦁ Αθήνα – OnMaterials: πιλοτική συλλογική πλατφόρμα που επικεντρώνεται στον κύκλο ζωής του υλικών μέσα σε εκθεσιακούς χώρους, σε μουσεία, ακόμα και σε θεατρικές και κινηματογραφικές εγκαταστάσεις.

⦁ Αθήνα - Sounds Good: μια πρωτοβουλία που αντιμετωπίζει την προσβασιμότητα στην μουσική στο πλαίσιο της Αθήνας.

⦁ Κυψέλη - Campfire Stories: πρωτοβουλία για ''νέους κάθε ηλικίας'', προερχόμενους από ομάδες με μειωμένη πρόσβαση και εκπροσώπηση στις πολιτιστικές εκφάνσεις του δημόσιου λόγου.

⦁ Αθήνα, Κάλυμνος και Χάλκη - Urban Layers: δημιουργία μιας κοινότητας που θα «προστατεύει» τις σκέψεις, τις ιδέες και της αγωνίες της κοινωνίας όπως αποτυπώνονται στους τοίχους της πόλης.

⦁ Πάτρα
⦁ Commoners code the city: ένα αστικό παιχνίδι συμμετοχικού σχεδιασμού δίνει λόγο στους ανθρώπους που αναπτύσσουν το αστικό περιβάλλον στο οποίο ζουν.

⦁ Ναύπλιο
⦁ _bet2 (boosting esteem through theater): ένα ολοκληρωμένο πρότζεκτ σχεδιασμένο για εφήβους που στοχεύει στην καλλιέργεια τριών δεξιοτήτων των εφήβων, α) της ενσυναίσθησης, β) της επικοινωνίας και γ) της κριτικής σκέψης.

⦁ Ιεράπετρα
⦁ ArcaeoLogic: η εγκαθίδρυση ενός μοντέλου δράσης με στόχο την αναβάθμιση της καθημερινής ζωής στις περιφερειακές περιοχές.

Πρόγραμμα παρουσίασης

Τρίτη  29.01.2019

Press mini-event

12.30-13.00

5λεπτη παρουσίαση του προγράμματος

Ερωτήσεις από συμμετέχοντες δημοσιογράφους  

 

13.00-15.00

Σύντομες παρουσιάσεις 7 έργων

Ερωτήσεις από συμμετέχοντες δημοσιογράφους  

 

Θα προσφερθεί ελαφρύ γεύμα και καφές.

 

Τοποθεσία:

Goethe-Zentrum Patras

Τσαμαδού 29/Ρ. Φεραίου 167, 26222 Πάτρα,

Τ: 2610 225055

 

Σχετικά με το πρόγραμμα «START - Create Cultural Change»

Το «START - Create Cultural Change» είναι ένα πρόγραμμα μετεκπαίδευσης και υποτροφιών για ανερχόμενους πολιτιστικούς διαχειριστές στην Ελλάδα, το οποίο υποστηρίζει νέους δημιουργούς να προωθήσουν τις πολιτιστικές τους πρωτοβουλίες, οι οποίες ενισχύουν την κοινωνική συνοχή στο τοπικό τους περιβάλλον.

Στόχους του προγράμματος START αποτελούν η δημιουργία νέων προοπτικών για νεοεισερχόμενους στο επάγγελμα της πολιτιστικής διαχείρισης στην Ελλάδα με την προώθηση της ανταλλαγής και της ανάπτυξης στον τομέα της κοινωνικοπολιτισμικότητας και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη.

Το πρόγραμμα START περιλαμβάνει συνολικά τρεις (3) φάσεις που πραγματοποιούνται στη Γερμανία και την Ελλάδα, κατά τις οποίες οι υπότροφοι μετατρέπουν καινοτόμες ιδέες σε ανεξάρτητες πολιτιστικές πρωτοβουλίες αποκτώντας παράλληλα επαγγελματικές δεξιότητες, που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους.

Το πρόγραμμα αποτελεί πρωτοβουλία του Ιδρύματος Robert Bosch* (Robert Bosch Stiftung) που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki** και τη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων*** (Bundesvereinigung Soziokultureller Zentren e.V.) και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις επιμέρους φάσεις του προγράμματος και μια επισκόπηση των προγραμμάτων START είναι διαθέσιμα στον ιστότοπο www.startgreece.net.

 

>>>



*Το Robert Bosch Stiftung GmbH είναι ένα από τα μεγαλύτερα εταιρικά ιδρύματα στην Ευρώπη. To φιλανθρωπικό έργο του αντιμετωπίζει έγκαιρα τα κοινωνικά ζητήματα και προσφέρει παραδειγματικές λύσεις. Για το σκοπό αυτό, αναπτύσσει και εκτελεί τα δικά του έργα. Ενθαρρύνει επίσης πρωτοβουλίες τρίτων που ταιριάζουν στους στόχους του. Το ίδρυμα Robert Bosch Stiftung δραστηριοποιείται στους τομείς της υγείας, της επιστήμης, της κοινωνίας, της εκπαίδευσης και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των λαών.

Στα επόμενα έτη θα επικεντρώσει τις δραστηριότητές του σε τρεις βασικούς τομείς:
⦁ Μετανάστευση, κοινωνική ένταξη των μεταναστών και συμμετοχή
⦁ Κοινωνική συνοχή στη Γερμανία και την Ευρώπη
⦁ Βιώσιμοι βιότοποι

Από την ίδρυσή του το 1964, το ίδρυμα Robert Bosch Stiftung έχει δαπανήσει περισσότερα από 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ για το φιλανθρωπικό του έργο.

**Το Goethe-Institut είναι το παγκόσμιας εμβέλειας και δράσης πολιτιστικό ίδρυμα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Προωθεί τη γνώση της γερμανικής γλώσσας στο εξωτερικό και καλλιεργεί τη διεθνή πολιτιστική συνεργασία. Το Goethe-Institut Thessaloniki ιδρύθηκε το 1955 και ανήκει στο παγκόσμιο δίκτυο του Goethe-Institut e.V. Στόχος της δραστηριότητάς του είναι η προαγωγή του γερμανο-ελληνικού πολιτιστικού διαλόγου, η προώθηση της γερμανικής γλώσσας και η διάδοση πληροφοριών για τη Γερμανία.

Το Goethe-Institut Thessaloniki είναι ο φορέας με το μεγαλύτερο κύρος στο χώρο εκμάθησης γερμανικών και διεξαγωγής διεθνώς αναγνωρισμένων εξετάσεων στην πόλη. Εκτός από τα γενικά τμήματα για όλα τα επίπεδα γλωσσομάθειας για ενήλικες και εφήβους, προσφέρει ποικίλες επιλογές, μεταξύ των οποίων και μια ευρεία γκάμα εξειδικευμένων τμημάτων. Για τους καθηγητές γερμανικών το Goethe-Institut Thessaloniki προσφέρει εργαστήρια και σεμινάρια διδασκαλίας των γερμανικών ως ξένης γλώσσας, μεταξύ άλλων, σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εξετάσεων συμπληρώνει το έργο του Goethe-Institut στον τομέα της γλώσσας.

***Η μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Bundesvereinigung Soziokultureller Zentren e.V. (Oμοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων) αντιπροσωπεύει σήμερα σχεδόν 600 κοινωνικοπολιτιστικά κέντρα και πρωτοβουλίες. Αυτά χωρίζονται σε 13 περιφερειακές ενώσεις ενώ στα κρατίδια Βερολίνο και Σάαρ είναι άμεσα μέλη. Η Ομοσπονδιακή Ένωση και οι περιφερειακές ενώσεις έχουν ως καθήκον να συντονίζουν και να προωθούν το έργο των κέντρων καθώς και να εκπροσωπούν τα συμφέροντά τους έναντι των δημόσιων και πολιτικών οργάνων.

Η δικτύωση σε ομοσπονδιακό επίπεδο και σε επίπεδο ομόσπονδων κρατιδίων παρέχει συμβουλές, εκπαίδευση, ανταλλαγή πληροφοριών και υποστήριξη σε υπάρχοντα κέντρα και πρωτοβουλίες καθώς και σε αναδυόμενα κέντρα. Σε τελική ανάλυση οι δραστηριότητες της Ομοσπονδιακής Ένωσης αποσκοπούν στην αναγνώριση του κοινωνικοπολιτιστικού έργου ως αναπόσπαστου μέρους της πολιτιστικής ζωής και στην ίση μεταχείριση των κέντρων με τα καθιερωμένα πολιτιστικά ιδρύματα τόσο από πλευράς πολιτικής προώθησης όσο και φορολογικού δικαίου.

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση ιδρύθηκε το 2005 με σκοπό τη συνέχιση της φιλανθρωπικής κληρονομιάς και της αφοσίωσης του επιχειρηματία Γιάννη Λάτση στην κοινωνική ανάπτυξη, με ιδιαίτερη έμφαση στην πατρίδα του, την Ελλάδα. Tο Ίδρυμα σχεδιάζει και διαχειρίζεται δικά του προγράμματα και χρηματοδοτεί πρωτοβουλίες μη κερδοσκοπικών οργανισμών που εμπίπτουν σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως εκπαίδευση, τέχνες και πολιτισμός, επιστήμη, δημόσια υγεία και κοινωνική πρόνοια και ανάπτυξη. Το Ίδρυμα συνεργάζεται στενά με φορείς της κοινωνίας των πολιτών σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησής του, με σκοπό τη μεγιστοποίηση του κοινωνικού αντίκτυπου της δράσης του.

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη ιδρύθηκε το 1972 από τον Πρόδρομο - Μποδοσάκη Αθανασιάδη, ο οποίος αποφάσισε να διαθέσει την περιουσία του για την προώθηση της εκπαίδευσης, της υγείας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Επιπλέον, το Ίδρυμα υποστηρίζει ΜΚΟ που εργάζονται με κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. Το Ίδρυμα Μποδοσάκη έχει βαθιά γνώση του κοινωφελούς μη κερδοσκοπικού τομέα στην Ελλάδα και από τη στιγμή της ίδρυσής του ως σήμερα έχει διαχειριστεί περισσότερα από €400 εκατομμύρια, που έχουν δαπανηθεί δίνοντας έμφαση στη μείωση της ανισότητας των ευκαιριών, στην εκπαίδευση των νέων, στη βελτίωση ιατρικών και ερευνητικών υποδομών και στην προώθηση της προστασίας του περιβάλλοντος.

 

 

Σχετικά Αρχεία

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου