Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 02 Ιούν 2014
Κύπρος Πόντος Ιωνία
Κλίκ για μεγέθυνση
Κύπρος Πόντος Ιωνία

 

τραγουδά ο

Χρόνης Αμανατίδης

 

Κυκλοφόρησε από τίς εκδόσεις Εύξεινος ο καινούργιος δίσκος ακτίνας (cd) τού Χρόνη Αμανατίδη μέ τίτλο: «ΚΥΠΡΟΣ - ΠΟΝΤΟΣ - ΙΩΝΙΑ».

Η μουσική διαδρομή μέσα από τό πολιτιστικό τόξο τών ιστορικών λαών τής Ανατολικής Μεσογείου δείχνει τίς συγγένειες, τήν αδιάσπαστη ενότητα τού ελληνισμού καί μία δυναμική πού μεγάλη ανάγκη έχει σήμερα η ανθρωπότητα. Αγαπημένα τραγούδια τής Κύπρου, τής Μικράς Ασίας καί τού Πόντου παρελαύνουν στό cd αυτό καί αποδιδόμενα από τήν επικολυρική φωνή τού Χρόνη Αμανατίδη μιλούν στήν αγωνία τού σημερινού ανθρώπου.

Τήν μουσική επιμέλεια καί τήν ενορχήστρωση τού δίσκου έχει ο Μανώλης Καρπάθιος ενώ μιά πλειάδα γνωστών μουσικών απαρτίζει τό μουσικό σύνολο πού υπερασπίζεται μέ αξιοπρέπεια καί πρωτοτυπία τίς μουσικές συνθέσεις πού περιλαμβάνονται στή δουλειά αυτή.

Μέ τό cd αυτό ο Χρόνης Αμανατίδης, γνωστός στόν χώρο τού ποντιακού τραγουδιού, εισδύει στή μουσική κοινότητα τής Κύπρου ερμηνεύοντας θαυμάσια κυπριακά τραγούδια. Πρωτοτυπία τού δίσκου είναι η ηχογράφηση άγνωστων μικρασιάτικων τραγουδιών πού πρώτη φορά μπαίνουν στή δισκογραφία καί φυσική συνέπεια η ερμηνεία δύο ποντιακών τραγουδιών πού υπενθυμίζουν τήν αγωνιστικότητα καί την καταγωγή τού τραγουδιστή.

Τήν ηχοληψία καί τή μίξη έκανε ο Γιάννης Καραγεώργος στό studio Master Sound, τά κείμενα τού cd έγραψε ο Χρόνης Αμανατίδης και ο Μιχάλης Τσατήρης αποθανάτησε μέ τό φακό του στιγμιότυπα από τήν ώρα τής ηχογράφησης.

ΕΥΞΕΙΝΟΣ

Διανομή: Εκδόσεις Νεκτάριος Παναγόπουλος
Χαβρίου 3, Αθήνα, ΤΚ 10562, Τηλ. 210 3224819

Αφορμή της δουλείας αυτής στάθηκε η πρόταση από τον φίλο Λευτέρη Κωνσταντινίδη να πάρουμε μέρος στην παρουσίαση του Λευκώματος για τα 40 χρόνια Κατοχής και Αγώνας της Κύπρου. Συμμετείχαμε με το πρόγραμμα «από την Κύπρο στον Πόντο». Η σχέση μου όμως με την Κύπρο είναι παλιά. Τη δεκαετία του 80 στα πλαίσια των δραστηριοτήτων μου ως μέλος του Κέντρου Ποντιακών Μελετών στο κίνημα «μνήμης» ασχολήθηκα με τον περιφερειακό ελληνισμό (ποντιακός ελληνισμός και ελληνισμός της Αζοφικής της πρώην ΕΣΣΔ, τον ιστορικό Πόντο και της Κάτω Ιταλίας). Η Κύπρος για μας είχε την ιδιαίτερη θέση. Κάπου εκεί γνώρισα και της γυναίκες των αγνοουμένων και του οδοφράγματος, συμμετέχοντας στις προσπάθειές τους εδώ στην Αθήνα για την επίλυση του ζητήματός τους. Κορυφαία στιγμή για μένα ήταν όταν έπαιξα με την λύρα μου και τραγούδησα στην Πράσινη Γραμμή το ποντιακό τραγούδι για την άλωση της Κωνσταντινούπολης «Πάρθεν». Κοιτώντας απέναντι την κατεχόμενη Κύπρο, ήρθαν και πάλι στο νου μου τα Μνήματα των φυλακισμένων, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης. Ο ήρωας και ποιητής...Επισκέφτηκα αρκετές φορές την Κύπρο. Με ενδιέφερε όχι μόνο το ιστορικό και το πολιτικό μέρος του ζητήματος , αλλά και η μουσική της. Με την μουσική ήθελα να μπω πιο βαθιά στην ψυχή αυτού του λαού. Άκουσα πολλά τραγούδια της Κύπρου. Τα τραγούδια της έχουν πολλά κοινά στοιχεία με την μουσική της Μικράς Ασίας, ιδιαίτερα της Ιωνίας, του Πόντου και της Καππαδοκίας. Εξάλλου, λόγο της κοινής ιστορίας, της κοινής μοίρας, δηλαδή, τα κυπριακά, μαρτυρούν την επικοινωνία που είχε ο ελληνισμός μεταξύ του. Τα περισσότερα τραγούδια είναι ερωτικά, αισιόδοξα που δηλώνουν ότι υπάρχουμε και θα συνεχίζουμε να υπάρχουμε. Η Κύπρος έχει πολλούς σπουδαίους ερμηνευτές δημοτικών τραγουδιών. Έχω ακούσει παλαιότερους και σύγχρονους. Ζωντανή θα μείνει στην μνήμη μου όταν κατά το προσκύνημα στον Αχυρώνα του Λιοπετρίου συνάντησα τον αδελφό του ήρωα Χρίστου Σαμάρα και άκουσα να τραγουδά γνήσια κυπριακά τραγούδια. Εντύπωση μου προκάλεσε και η Πελαγία Κυριακού, ορισμένους στίχους της οποίας συμπεριέλαβα στη συλλογή του CD. Τα περισσότερα τραγούδια όμως είναι από τα αρχεία του Θεόδουλου Καλλίνικου και του Σίμωνα Καρά. Την ενορχήστρωση και την επιμέλεια του CD ανέλαβε με μεγάλη προθυμία ο φίλος και συνεργάτης, Διευθυντής της Ορχήστρας Ελληνικής Κλασσικής Μουσικής Ρωμάνα, ο Μανώλης Καρπάθιος. Τον ευχαριστώ πολύ, όπως επίσης τους καταξιωμένους μουσικούς της ορχήστρας.

Χρόνης Αμανατίδης

 

 

 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου