Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 30 Μάι 2022
Πυροδοτεί την ένταση η κυβέρνηση, νέα απάντηση φοιτητών μπροστά στον «Αίαντα»
Κλίκ για μεγέθυνση











EUROKINISSI/ ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ



 30.05.2022, 14:23
 
Πυροδοτεί την ένταση, αλλά... δεν θέλει ένταση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά το όργιο καταστολής στο ΑΠΘ. Νέα απάντηση των φοιτητών μπροστά στην αύρα της ΕΛ.ΑΣ. μέσα στο πανεπιστημιακό κάμπους ● Επιχείρηση πειθούς για τον προωθούμενο νόμο-πλαίσιο από την υπουργό Παιδείας, που προσπαθεί μάταια να παρουσιάσει μια επωφελή εικόνα για τα ΑΕΙ

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στο πλαίσιο της στρατηγικής της διαρκούς έντασης στα ΑΕΙ που μοιάζει με προετοιμασία για την ανάληψης καθηκόντων της ΟΠΠΙ εν μέσω νέων σφοδρών αντιδράσεων της εκπαιδευτικής κοινότητας για το νόμο-πλαίσιο του υπουργείου Παιδείας. 

Στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Γιάννης Οικονόμου έκανε λόγο για ομάδες τραμπούκων που απειλούν και εξαπολύουν επιθέσεις για τη ματαίωση του έργου της βιβλιοθήκης στο ΑΠΘ, στη σκιά του οργίου καταστολής. «Την Πέμπτη επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις που είχαν τοποθετηθεί για τη φύλαξη του χώρου» είπε και διαμήνυσε πως δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσει η Πολιτεία να εφαρμόσουν τους δικούς τους νόμους στα πανεπιστήμια.

Την ώρα δε που παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα για το αρχικό ανακοινωθέν του «Ιπποκρατείου» σχετικά με τον σοβαρό τραυματισμό 21χρονου από κρότου-λάμψης, το οποίο ανέφερε ότι έγινε «οδοντιατρική εκτίμηση κατά την οποία δεν προέκυψαν παθολογικά ευρήματα» για να εισαχθεί ύστερα ο ίδιος στο «Παπανικολάου» με σπασμένη γνάθο και άγνωστο αν θα σωθούν τα δόντια του, ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση θεωρεί τον νεαρό «ταραξία».

«Εξαιτίας της βίαιης και απαράδεκτης επίθεσης απέναντι στις αστυνομικές δυνάμεις που είναι εκεί για να φυλάσσουν με βαριοπούλες το χώρο από όσους με βαριοπούλες θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να καταστρέφουν δημόσια περιουσία δυστυχώς προκλήθηκαν αυτά τα φαινόμενα, που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός φοιτητή και ενός αστυνομικού επίσης» απάντησε χαρακτηριστικά.

EUROKINISSI/ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Υπεραμύνθηκε του νέου νόμου-πλαισίου

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε του νέου νόμου-πλαισίου των ΑΕΙ, το οποίο προβλέπει ριζικές αλλαγές στον τρόπο διοίκησης των ΑΕΙ με κατάργηση των πρυτανικών εκλογών και σύσταση 11μελών Συμβουλίων Διοίκησης, που θα έχουν 5 εξωτερικά μέλη και θα ορίζουν πρύτανη και αντιπρυτάνεις, και οδηγεί σε μηχανισμούς διαπλοκής και υπόγειες συνεννοήσεις.

Ο κ. Οικονόμου από την πλευρά του ισχυρίστηκε πως «η κυβέρνηση τολμά να έλθει σε ρήξη με συμφέροντα και μικροομάδες, κάνοντας πράξη όσα θα ωφελήσουν το δημόσιο Πανεπιστήμιο, όσα θα ωφελήσουν τη μόρφωση των νέων παιδιών» και πως σκοπός του νόμου «είναι η ενίσχυση της αυτονομίας, της ευελιξίας, της αποτελεσματικότητας των ελληνικών Πανεπιστημίων, η αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων από το Υπουργείο Παιδείας, η κινητικότητα των φοιτητών και των ερευνητών, η ανάπτυξη συνεργασιών, η εξωστρέφεια».

«Είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε αυτό ακόμη κι αν τέτοιες μειοψηφίες υποστηρίζονται από πολιτικά κόμματα που τρέφονται από τη δημιουργία προβλημάτων και ασφυκτιούν από την επίλυσή τους. Αυτό ακριβώς απέδειξαν -όσοι στηρίζουν τέτοιες μειοψηφίες- και σε άλλες κρίσεις. Αυτό έκαναν και κάνουν με την παγκόσμια ενεργειακή κρίση. Αυτό έκαναν με τη πανδημία. Και αυτό αποδεικνύουν με στάση τους  στις βίαιες επιθέσεις σε πανεπιστημιακούς χώρους, όπως αυτό που συνέβη πρόσφατα  στο ΑΠΘ.» πρόσθεσε για να στρέψει τα βέλη του ξανά στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Κάλεσε δε τον Αλέξη Τσίπρα να τοποθετηθεί καθαρά, «αντί υπεκφυγής, αντί της οποιαδήποτε απόπειρας φυγής από το πεδίο της ευθύνης» γιατί «ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοινώσεις του, όχι μόνο δεν καταδίκασε τους ταραξίες, αλλά στράφηκε ευθέως εναντίον της Αστυνομίας και υποσχέθηκε πως αν γίνει Κυβέρνηση θα καταργήσει το νόμο για το άσυλο, αλλά και την Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Έκτοτε συνεχίζει την πολιτική κάλυψη της ανομίας, μιλώντας για "στημένο σκηνικό έντασης", ενώ ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι "το δίλημμα δεν είναι βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα"».

EUROKINISSI/ ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

«Θέλουμε υποδομές, καθηγητές, βιβλία»

Νωρίτερα, σε ακόμα μία διαμαρτυρία ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία προχώρησε πλήθος φοιτητών, που εδώ και καιρό εκφράζουν την κάθετη αντίθεσή τους στον ψηφισμένο νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη ζητώντας να μην υλοποιηθεί, για να βρεθούν αντιμέτωποι το τελευταίο διάστημα με ξύλο και τραυματισμούς και με τις εικόνες να δημιουργούν αποτροπιασμό.

«Θέλουμε υποδομές, καθηγητές, βιβλία» έγραφε το πανό των συγκεντρωμένων, μπροστά στις παρατεταγμένες δυνάμεις των ΜΑΤ και την αύρα της ΕΛ.ΑΣ. που έχει εγκατασταθεί εντός του πανεπιστημιακού κάμπους από την Παρασκευή, όταν οι φοιτητές έδωσαν συνέντευξη Τύπου απαιτώντας για άλλη μία φορά την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων.

Όμως, ο «Αίαντας» έδρασε εναντίον τους το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή, οπότε συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις των δύο πλευρών με τις αρχές να προβαίνουν σε 29 προσαγωγές από τις οποίες οι τέσσερις μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Την αλληλεγγύη τους στον τραυματία φοιτητή και την εναντίωσή τους στην πανεπιστημιακή αστυνομία και στον νέο νόμο πλαίσιο, εξέφρασαν και οι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας, μαζί με εκπαιδευτικούς φορείς και οργανώσεις, στη δυναμική πορεία του Σαββάτου.

Το «μαύρο-άσπρο» από την Ν. Κεραμέως

Στο μεταξύ η υπουργός Παιδείας προσπαθεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις, παρά την σκληρή κριτική που έχει δεχτεί ήδη για το νέο νόμο-πλαίσιο, ο οποίος κατατέθηκε χθες στη Βουλή και προωθείται με διαδικασίες εξπρές.

Σε επιστολή προς τους καθηγητές, το ερευνητικό και λοιπό εκπαιδευτικό προσωπικό των Πανεπιστημίων της χώρας, μέσω των πρυτάνεων των ΑΕΙ, η Νίκη Κεραμέως «συνοψίζει τα οφέλη του νομοσχεδίου για την ακαδημαϊκή κοινότητα» με σκοπό να εξωραΐσει την κατάσταση και να παρουσιάσει μια ιδανική εικόνα.

Σε μια επιχείρηση πειθούς η ίδια υποστηρίζει πως οι ρυθμίσεις, μεταξύ άλλων, «εξασφαλίζουν μεγαλύτερη ελευθερία και ευελιξία στα προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και διδακτορικά, μειώνουν τη γραφειοκρατία, απλουστεύουν τις διαδικασίες για την έρευνα μέσω ΕΛΚΕ και παρέχουν ευελιξία στις ερευνητικές ομάδες, διευκολύνουν τις διαδικασίες μετακίνησης μελών ΔΕΠ και εξορθολογίζουν το πλαίσιο της παράλληλης και πρόσθετης απασχόλησης των πανεπιστημιακών, πολλαπλασιάζουν τις ευκαιρίες και δυνατότητες του Πανεπιστημίου, που το καθιστούν πιο ανταγωνιστικό, ελκυστικό και εξωστρεφές».

Μάλιστα, η υπουργός ζητά από τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας να συμμετάσχουν ενεργά στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης στην οποία έχει τεθεί το σχέδιο νόμου.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου