Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 16 Δεκ 2020
Προτάσεις για ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ και πιέσεις για πανεπιστημιακή αστυνομία από Κεραμέως
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Βάση εισαγωγής στα δημόσια πανεπιστήμια επιχειρεί να επαναφέρει η κυβέρνηση με τη Νίκη Κεραμέως να προτείνει στην έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων την ελάχιστη βάση για κάθε ΑΕΙ ξεχωριστά, πράγμα που αναμένεται να μειώσει τον αριθμό των εισακτέων στα Πανεπιστήμια. Μεταξύ άλλων στη Σύνοδο συζητήθηκε και η πρόταση της κυβέρνησης για πανεπιστημιακή αστυνομία με τους Πρυτάνεις να ζητούν την εποπτεία από κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα αντί της ένταξης σώματος της ΕΛΑΣ και του υπουργείου Προ.Πο.
 

Στην έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων παρουσίασε σήμερα η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως τις προτάσεις του υπουργείου για το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, μεταξύ των οποίων και για το ζήτημα της εισόδου αστυνομίας στα πανεπιστήμια.

Μεταξύ των προτάσεων κατατέθηκε και η θέσπιση ελάχιστη βάσης εισαγωγής, η οποία θα ορίζεται από κάθε πανεπιστημιακό τμήμα ξεχωριστά χωρίς να υπάρχει ενιαία βάση εισαγωγής για όλα τα ΑΕΙ, πράγμα που αναμένεται να μειώσει τις εισαγωγές των εισακτέων σε κάθε ίδρυμα. Σημειώνεται πως όταν το 2005, η τότε υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου επανέφερε τη «βάση του 10» για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, έμειναν ακάλυπτες μέσα στα επόμενα τρία χρόνια περίπου 50.000 θέσεις σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Παράλληλα, από τις προτάσεις, οι οποίες έγιναν ομόφωνες δεκτές από τους Πρυτάνεις, αξιοσημείωτη είναι και η διπλή φάση εισαγωγής στα ΑΕΙ που εισάγεται, που ουσιαστικά στερεί από τους υποψήφιους την επιλογή όσο περισσότερων τμημάτων επιθυμούν. Συγκεκριμένα, κατά την πρώτη φάση οι υποψήφιοι θα δηλώνουν περιορισμένο αριθμό επιλογών, ενώ θα ακολουθεί δεύτερη φάση, κατά την οποία θα συμμετέχουν μόνο όσοι δεν πέτυχαν να εισαχθούν στην πρώτη φάση με τις επιλογές τους να περιορίζονται μόνο στα ιδρύματα που έχουν «απομείνει» κενές θέσεις.

Τέλος, όσον αφορά την «πανεπιστημιακή αστυνομία» παρά τις ενστάσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας, η υπουργός επανέφερε την πρόταση για «σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, η οποία θα αποτελείται από αξιωματικούς και ειδικούς φρουρούς της ΕΛ.ΑΣ». Από την πλευρά των Πρυτάνεων, ωστόσο, ζητήθηκε η εποπτεία των ιδρυμάτων από κάθε Πανεπιστήμιο ξεχωριστά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας:

«Προτάσεις για αλλαγές στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Ενίσχυση ακαδημαϊκών προϋποθέσεων για την εισαγωγή των υποψηφίων – Θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής από κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα ως ποσοστό του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των μαθημάτων (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4) του επιστημονικού πεδίου στο οποίο αντιστοιχεί το Τμήμα.

Στόχοι:

  • Διασφάλιση των ακαδημαϊκών προϋποθέσεων της επιτυχούς φοίτησης και της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών
  • Ενίσχυση της αυτονομίας των ΑΕΙ και της δυνατότητας κάθε τμήματος να διαμορφώσει το ακαδημαϊκό του προφίλ – για πρώτη φορά προβλέπεται αποφασιστικός ρόλος των ΑΕΙ στην εισαγωγή των φοιτητών
  • Θωράκιση του κύρους των πανεπιστημιακών σπουδών
  • Θωράκιση της βάσης εισαγωγής από την ευκολία ή δυσκολία των θεμάτων
  • Μείωση του ποσοστού μη ολοκλήρωσης των σπουδών, που σήμερα πλησιάζει το 30% του συνόλου

Διαδικασία εισαγωγής σε δύο φάσεις – για μεγαλύτερη έμφαση στην εκφρασμένη προτίμηση των υποψηφίων σε Πανεπιστημιακό Τμήμα εισαγωγής. Φάση Α: συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου με περιορισμένο αριθμό επιλογών (σε αντίθεση με τον απεριόριστο αριθμό που ισχύει σήμερα). Φάση Β: ακολουθεί την ανακοίνωση των επιτυχόντων της Φάσης Α, συμμετέχουν μόνον οι μη εισαχθέντες κατά την Φάση Α και οι επιλογές τους περιορίζονται σε όσα Τμήματα απέμειναν κενές θέσεις από την Φάση Α.

Στόχος: η ενθάρρυνση των συνειδητών επιλογών στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, η μείωση του αριθμού επιτυχόντων σε σχολή «τυχαίας» επιλογής, η αναβάθμιση της ποιότητας των σπουδών με συμμετοχή φοιτητών που επιλέγουν στοχευμένα τα εν λόγω τμήματα, η μείωση της ανάγκης μετεγγραφών.

Να σημειωθεί ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν επηρεάζεται επ’ ουδενί η προετοιμασία των μαθητών για τις Πανελλαδικές εξετάσεις καθώς οι αλλαγές δεν αφορούν τα προς εξέταση μαθήματα, την ύλη ή οτιδήποτε αφορά στην προετοιμασία τους. Αφορούν μόνο την κατάταξή τους στις σχολές προτίμησής τους, αφού έχουν ολοκληρώσει και τις εξετάσεις. Ανάμεσα στους στόχους είναι να μην επαναληφθεί το φαινόμενο που παρατηρείται πολλά τελευταία χρόνια, με περιπτώσεις εξαιρετικά χαμηλών βάσεων εισαγωγής, που απειλούν με απαξίωση τις πανεπιστημιακές σπουδές και το κύρος των ελληνικών πανεπιστημίων, αλλά και τη φοιτητική πορεία των εισαχθέντων.

Οι εν λόγω προτάσεις του Υπουργείου στηρίχθηκαν ομόφωνα από τους Πρυτάνεις και θα συζητηθούν περαιτέρω στη Σύνοδο

Προτάσεις σχετικά με την ασφάλεια στα ΑΕΙ

Σε συνέχεια της ψήφισης στη Βουλή, τον Αύγουστο 2019, της αποκατάστασης του ασύλου στην πραγματική του έννοια, προτάθηκε η περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας των Πανεπιστημίων μας με τα ακόλουθα μέτρα:

  • Σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, η οποία θα αποτελείται από αξιωματικούς και ειδικούς φρουρούς της Ελληνικής Αστυνομίας,
  • Σύσταση δομών και διεύρυνση μέτρων ασφαλείας στον χώρο του Πανεπιστημίου, όπως συστήματα ελεγχόμενης εισόδου,
  • Ενίσχυση διατάξεων πειθαρχικού και ποινικού δικαίου, και θέσπιση ολοκληρωμένου πλαισίου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στόχος:

Η βελτίωση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, ενός χώρου ελεύθερης διακίνησης ιδεών, απρόσκοπτης διεξαγωγής έρευνας και διδασκαλίας.

Επί του θέματος συμφωνήθηκε ότι πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα και ακούστηκαν ποικίλες απόψεις για πρακτικά ζητήματα, οι οποίες συμφωνήθηκε να συζητηθούν εκ νέου στη Σύνοδο Πρυτάνεων την Παρασκευή».

πηγη:The Press Project
 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου