Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 10 Νοέ 2015
Το Λύκειο Ακράτας στο Μεσογειακό Μαθητικό Συνέδριο στην Τεργέστη
Κλίκ για μεγέθυνση
Το Λύκειο Ακράτας στο Μεσογειακό Μαθητικό Συνέδριο στην Τεργέστη

To Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού διοργάνωσε το 1ο Μεσογειακό Μαθητικό Συνέδριο στην Τεργέστη, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας, την Κοινότητα Ελλήνων Ορθοδόξων Τεργέστης καθώς και του Πανεπιστημίου της Τεργέστης – Νεοελληνική γλώσσα.

H διοργάνωση τελούσε υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού καθώς και της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Ρώμη.

Οι εργασίες του Συνεδρίου έλαβαν χώρα στο Θέατρο Miela της Τεργέστης, στις 26 και 27 Οκτωβρίου 2015, με τη συμμετοχή 290 μαθητών από ελληνικά, ιταλικά και σλοβενικά σχολεία.

Συμμετείχαν τα ελληνικά σχολεία: Γενικό Λύκειο Ακράτας, το 1ο Γενικό Λύκειο Κατερίνης, 2ο Γενικό Λύκειο Αμαρουσίου, 2ο Γενικό Λύκειο Πεύκης, 3ο Γενικό Λύκειο Γιαννιτσών «Αικατερίνη Βαρελά», 3ο Γενικό Λύκειο Καβάλας, 3ο Γενικό Λύκειο Κερατσινίου, 5ο Γενικό Λύκειο Αμαρουσίου, 5ο Γενικό Λύκειο Βόλου , Εκπαιδευτήρια Δούκα, Λύκειο του Εκπαιδευτικού Ομίλου «Ώθηση», Λύκειο Κολλεγίου Αθηνών, Πρότυπο Γενικό Λύκειο Βαρβακείου Σχολής. Επίσης συμμετέχουν τα ιταλικά Λύκεια: ISIS «Giosuè Carducci – Dante Alligheri di Trieste», ΙSIS «Guglielmo Oberdan di Trieste», καθώς και το ιταλο-σλοβένικο Λύκειο «F.Preseren di Trieste».

 

Το θέμα του Συνεδρίου ήταν «Δημοκρατία-Ανθρώπινα Δικαιώματα-Ανεκτικότητα», διαρθρωμένο σε τρεις ειδικότερους άξονες: «Ανθρώπινα δικαιώματα, διαχρονική αξία», «Η δοκιμασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: καταπάτηση, βία, προσφυγιά» και «Όχι στο Ρατσισμό, Ναι στην Διαφορετικότητα». Οι μαθητικές αποστολές συμμετείχαν με εισηγήσεις, παρουσιάσεις, αναγνώσεις κειμένων, προβολές ντοκιμαντέρ και ταινίες μικρού μήκους, θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές δημιουργίες, μουσική και ποίηση, και άλλα δρώμενα, μέσα από τα οποία εξέφρασαν τη δική τους οπτική για τα θέματα του Συνεδρίου.

Το Συνέδριο έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές να εκφράσουν με δημιουργικό τρόπο τα βιώματα, τις σκέψεις, τις ιδέες, τον προβληματισμό, τις ανησυχίες και τα μηνύματά τους για ένα θέμα διαχρονικό αλλά και επίκαιρο όσο ποτέ, λόγω της παγκόσμιας πολιτικής και οικονομικής κρίσης, της κρίσης οικουμενικών αξιών, και της προσβολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Να αναπτύξουν ένα δίκτυο επικοινωνίας με συνομηλίκους τους από άλλες περιοχές της Ελλάδος αλλά και άλλες χώρες μέσα από το διαπολιτισμικό διάλογο. Το συνέδριο ήταν μία ευκαιρία για τους νέους να διευρύνουν τους πνευματικούς ορίζοντές τους, να αναπτύξουν νέες φιλίες, να έχουν επαφή με τη διαφορετικότητα, αλλά και να αποκτήσουν τροφή για σκέψη πάνω σε ζητήματα που, συχνά θεωρούνται δεδομένα.

Το 1ο Μεσογειακό Μαθητικό Συνέδριο διοργανώθηκε σε μια κρίσιμη για την διεθνή κοινότητα περίοδο, κατά την οποία η οικονομική και πολιτική κρίση, ο πόλεμος, η προσφυγική κρίση και η τρομοκρατία με ό,τι αυτά συνεπάγονται αποτελούν σοβαρές προκλήσεις για τις πανανθρώπινες αξίες, και θέτουν σε δοκιμασία την ανθρωπιά μας. Στόχος αυτής της διοργάνωσης ήταν να καταδείξει ότι η απάντηση σε αυτήν την δύσκολη πραγματικότητα είναι η πίστη στους νέους ανθρώπους, στο όραμα, την αισιοδοξία, την ευαισθησία και τη δημιουργικότητα τους.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Τεργέστης κ. Paolo Tassinari

Τη διοργάνωση του Συνεδρίου επιμελήθηκαν από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού ο κ. Νικόλαος Κούκης, Φιλόλογος, Ιστορικός και Ταμίας του Δ.Σ. του Ε.Ι.Π., η κα Αλίκη Κεφαλογιάννη, Διευθύντρια του Παραρτήματος του Ε.Ι.Π. στην Ιταλία, ο κ. Στέφανος Βαλλιανάτος, Προϊστάμενος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Ε.Ι.Π και η κα Άννα Κοκορίγκου, ειδική συνεργάτης του ΕΙΠ.

Τις εργασίες του Συνεδρίου συντόνισε ο συνεργάτης του ΕΙΠ Ιταλίας Giacomo Klein.

Οι μαθητές του Λυκείου Ακράτας παρουσίασαν στο Κεντρικό Θέατρο Τεργέστης δρώμενο βασισμένο στο έργο ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ του εθνομάρτυρα του Διαφωτισμού και της Ελευθερίας των λαών Ρήγα Φεραίου .

Αρχηγός της αποστολής ήταν η καθηγήτρια κ. Μουτοπούλου – Μούζουλα Βασιλική και συνοδός η φιλόλογος κ. Σπανού Ελένη . Η επιλογή και επιμέλεια του κειμένου του Ρήγα Φεραίου έγινε από τον διευθυντή – φιλόλογο κ. Κουμπούρα Παναγιώτη .

Η Σχολική Κοινότητα ( Διευθυντής , Σύλλογος Καθηγητών , Μαθητική κοινότητα και Γονείς – Κηδεμόνες ) εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες σε όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του ταξιδίου.

 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου