Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 16 Σεπ 2021
Η διαιώνιση του αίσχους
Κλίκ για μεγέθυνσηΑγιασμός στον δρόμο
16.09.2021, 14:20

 
Τριάντα πέντε παιδιά με αυτισμό, νοητική υστέρηση, σύνδρομο Down, κινητικά προβλήματα και άλλα σύνδρομα έκαναν και φέτος αγιασμό εν μέση οδώ αφού, παρά τα «θα» διάρκειας 17 ετών, το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Κορδελιού εξακολουθεί να στεγάζεται στο εντελώς ακατάλληλο κτίριο της ντροπής.

Να πει και να γράψει κανείς «ντροπή» και «αίσχος» είναι ευφημισμός ανάλογος του προσδιορισμού «σχολείο» για το κτίριο που στεγάζει μαθητές και εκπαιδευτικούς του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Κορδελιού (ΕΕΕΕΚ). Πρόκειται για ντροπή και αίσχος που κρατάει 17 ολόκληρα χρόνια, χρόνια που είναι αιώνας για τα παιδιά που πέρασαν από αυτό, τους γονείς τους και τους εκπαιδευτικούς.

Είναι ντροπή και αίσχος που δεν σηκώνονται ούτε καταπίνονται με καμιά δικαιολογία. Πόσο μάλλον που όλοι γνωρίζουν τι συμβαίνει, το ξέρουν 17 χρόνια, έχουν υπάρξει ακόμη και εισαγγελικές παρεμβάσεις, ενώ ετησίως τα τοπικά αλλά και τα πανελλαδικά μέσα ενημέρωσης καταγράφουν(ουμε) με διάφορες αφορμές τούτη την αθλιότητα που έχει αποκτήσει εθιμικό χαρακτήρα.

Φέτος ήρθε η σειρά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Γιαννούλη να τραβήξει τον μπερντέ για να ξαναδούμε και να θυμηθούμε τις εικόνες που γνωρίζουμε, επικαιροποιημένες, με τον αγιασμό εν μέση οδώ, κυριολεκτικά, με καρέκλες τοποθετημένες καταμεσής του δρόμου, τον μητροπολίτη, τον δήμαρχο, τον βουλευτή, τη διευθύντρια του σχολείου, γονείς και παιδιά, όλοι μέσα στον δρόμο, πού αλλού, και πάνωθε σε κάποιο μπαλκόνι η ελληνική σημαία να θυμίζει την παγερή αδιαφορία 17 χρόνια.

Αγιασμός λένε, αλλά και να θες ν’ αγιάσεις δεν σ’ αφήνουν. Διότι σχολείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες χωρίς αυλή για προαυλισμό, δίχως πιστοποίηση πυρασφάλειας και σεισμικού κινδύνου, 4 τάξεις- κλουβιά, γυμναστήριο χωρίς τα κατάλληλα όργανα και τα απαραίτητα τετραγωνικά μέτρα, ενώ είναι ανύπαρκτες οι αίθουσες εργοθεραπείας, λογοθεραπείας και φυσιοθεραπείας, είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από σχολείο που λειτουργεί σε ισόγειο παλιάς πολυκατοικίας επί της Ελ. Βενιζέλου 27 και «φιλοξενεί» ετησίως 30-35 παιδιά με αυτισμό, νοητική υστέρηση, σύνδρομο Down, κινητικά προβλήματα και άλλα σύνδρομα.

«Φτάνει πια. Η συγγνώμη μας δεν αρκεί. Απαιτείται δράση. Αμεσα. Για τη μετεγκατάσταση του σχολείου σε κτίριο που να πληροί τις προδιαγραφές και να καλύπτει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Γιαννούλης.

Ηθικό στα πατώματα

«Το ηθικό μας είναι στα πατώματα» λέει στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Αναστασία - Ερωφίλη Σαϊνόγλου, τονίζοντας αποκαρδιωμένη ότι «μόνο η αγανάκτηση μας έχει μείνει, αγανάκτηση και λίγο είναι. Κάθε χρόνο μας λένε “κουράγιο, του χρόνου θα λυθεί το θέμα” και περνάνε οι μέρες, οι μήνες, από Χριστούγεννα σε Πάσχα και άντε πάλι τον επόμενο χρόνο, από τον δήμο στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και πίσω, και ξανά πάλι, και τέσσερις διαγωνισμοί βγήκανε στη “Διαύγεια”, άκαρποι όλοι, πάνε οι ελπίδες, άντε καινούργιες ελπίδες, θα βρεθεί κτίριο, θα νοικιαστεί, το βρήκαμε, το χάσαμε, συνέχεια, και χαρτομάνι, θαφτήκαμε στο χαρτομάνι… Ξέρετε πόσα παιδιά σταματάνε γιατί δεν αντέχουν την κατάσταση, πόσα δεν έρχονται καν εξαιτίας αυτής της κατάστασης;».

Εικόνες από τις απαράδεκτες αίθουσες

Τελευταία τους ελπίδα, η υπόσχεση του νέου δημάρχου Κορδελιού-Ευόσμου Κλεάνθη Μανδαλιανού «ότι θα μεταφερθούμε ίσως μέσα στον Οκτώβριο στον χώρο του 19ου Δημοτικού το οποίο θα μεταστεγαστεί σε ένα νέο κτίριο με άλλα σχολεία. Πέρασα και το είδα. Εχει αυλή, το πιστεύετε; Είπα, τα παιδιά μας θα έχουν αυλή, κι ύστερα πήγα να δω το νέο κτίριο που θα στεγάσει τα σχολεία, δεν ήταν έτοιμο, δεν είχε παράθυρα, αλλά είχε τοίχους, εντάξει, είναι κτίριο, αλλά δεν ξαναπερνάω μην και το δω πάλι ανέτοιμο, δεν τολμώ να πιστέψω ότι θα συμβεί, δεν τολμώ να πιστέψω άλλη υπόσχεση αν δεν το ζήσουμε…».

«Είναι ντροπή ο αγιασμός να πραγματοποιείται στον δρόμο» δήλωσε ο κ. Μανδαλιανός, λέγοντας ότι σύντομα θα δοθεί λύση «χωρίς να αποποιούμαστε τις ευθύνες μας για τη διετία που βρισκόμαστε στη διοίκηση του δήμου» και τόνισε πως «πλέον είμαι στην ευχάριστη θέση να δηλώσω ότι αυτά τα προβλήματα σύντομα θα ανήκουν στο παρελθόν. Αισθάνομαι ταπεινός μπροστά στο μεγαλείο ψυχής και δύναμης αυτών των παιδιών, τους αξίζει ένα καλύτερο σχολικό περιβάλλον».
πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου