Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 11 Δεκ 2012

Ενιαία Αγωνιστική Κίνηση για το ΠΥΣΔΕ Αχαΐας

 

 

 

Ι) Γιατί άραγε καθυστερεί η εγκύκλιος των μεταθέσεων; Και ενώ έχει εξαγγελθεί ότι οι αιτήσεις θα γίνουν (φέτος) έως 31-12-2012, γιατί δεν έχει βγει μέχρι σήμερα στον αέρα; Μόνο και μόνο για να καταργηθεί η υποχρεωτική διετία στην οργανική θέση (σωστό αίτημα, αλλά μήπως τώρα δεν βολεύει Τρόικα-Υπουργείο); Τι συμβαίνει με τις περιοχές στη β/βάθμια εκπ/ση; «Κόκαλα έχει ο καφές» της διόρθωσης κάποιων περιοχών λόγω μη ταύτισης των ορίων των νέων δήμων με τις γνωστές περιοχές ή σχεδιάζεται ο … Καλλικράτης των περιοχών για ευκολότερες και μακρύτερες μετακινήσεις;

- Μήπως ετοιμάζονται για διαθέσεις από τα κέντρα προς την περιφέρεια παλαιών κυρίως εκπαιδευτικών, εγκλωβισμένων με λίγα μόρια; Σίγουρα σχεδιάζουν το παρακάτω εκρηκτικό μίγμα την επόμενη χρονιά: κάτω από 2000 αναπληρωτές, ελάχιστοι ή καθόλου διορισμοί, κάποια προσθήκη πιθανών μετατάξεων από τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, συρρίκνωση του αριθμού σχολείων και τμημάτων στην ΤΕΕ (χωρίς να συνυπολογίσουμε τις αλλαγές στις ειδικότητες έστω και με 4ο έτος), αύξηση του διδακτικού ωραρίου (εφαρμογή του Μνημονίου ΙΙΙ με παραγγελία στον ΟΟΣΑ ψεύτικων στοιχείων). Σκοπός τους: Η δημιουργία σημαντικών πλεονασμάτων στις ειδικότητες που φέτος έχουμε ακόμα φοβερές ελλείψεις και τις οποίες καλύπτουν κλείνοντας δεκάδες τμήματα και στην Αχαΐα μετά από δυο μήνες λειτουργίας τους (όσα χρειάστηκαν και όχι μόνο τα πολύ χτυπητά). Σε άλλες περιοχές έχουμε και βίαιες μετακινήσεις μαθητών!!! Τι θα «κερδίσουν» του χρόνου: Με ακόμη πιο υποβαθμισμένα σχολεία, με ακόμη απλήρωτη εργασία και οδοιπορικά, δυνατότητες διαθέσεων προς πάσα κατεύθυνση. Η κινητικότητα στην απαλή εκδοχή της. Και στο βάθος προσωπικό για απολύσεις για συρρίκνωση του δημόσιου τομέα.

- Συζητούν να αμβλύνουν τις οργανικές θέσεις στη σχολική μονάδα και να την πάνε σε ομάδες σχολείων πέρα και από σχολικό συγκρότημα. Όχι ως πρόσθετη δυνατότητα για την δημιουργία επί πλέον οργανικών θέσεων, αλλά για πιο εύκολη μετακίνηση σε πρώτη φάση για όλους… Θα μπορούσε να έχει κάποια θετικά χαρακτηριστικά σε περιοχές όπως της Αχαΐας (με περ. 600 στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ), εάν δεν είχε πυρπολυθεί η οργανική θέση στο μνημόνιο ΙΙΙ καταργώντας στον πυρήνα την ουσία της οργανικότητας (7/11/2012). Κανένας δεν είναι σίγουρος πιά. Σε μια «νύχτα» μπορεί να βρεθεί στην άλλη άκρη της χώρας.

- Αν αυτές οι πληροφορίες και εκτιμήσεις είναι σωστές, τότε θα σχεδιάζουν να δημιουργήσουν και λίστες ανά ειδικότητα με κριτήρια (μόνο τα γνωστά μόρια μεταθέσεων ή κάτι άλλο;) που δεν θα περιλαμβάνουν μόνο όσους είναι στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ ή τους υπεράριθμους, αλλά όλους χωρίς κόκκινη γραμμή (Μνημόνιο ΙΙΙ). Έτσι προετοιμάζουν το έδαφος και για κινητικότητα υποχρεωτικών μεταθέσεων από περιοχή σε περιοχή (εκτός από τις εθελούσιες), από Νομό σε νόμο της περιφέρειας και από περιφέρεια σε περιφέρεια (ΚΥΣΔΕ-με υπογραφή υπουργού). Και πότε τη σχεδιάζουν; Μήπως το καλοκαίρι που εμείς θα γεμίζουμε κάπως τις μπαταρίες μας; Που χωρούν σ’ αυτό το σχεδιασμό οι αποσπάσεις για κοινωνικούς λόγους;

*****

ΙΙ) Τι έγινε με τις κοινές ειδικότητες με την Πρωτοβάθμια; Τελικά (με μειοψηφία των αιρετών) η πλειοψηφία του ΠΥΣΔΕ νομιμοποίησε: α) Το περ. 30% διαθέσεων συναδέλφων (πράξη 45/19-10-2012) που αρνήθηκε το ΠΥΣΠΕ να δεχτεί από την ομόφωνη απόφαση του ΠΥΣΔΕ (πλην της δικης μας μειοψηφιας για τα «σπασμένα πακέτα» μεταξύ διαφορετικών περιοχών) σε όλα τα κενά (ΠΕ05 και ΠΕ19-πράξη 36/28-09-2012 β) Την διάθεση των ΠΕ11 (ίδια πράξη), παρά την άδικο τρόπο δημιουργίας κενών από την α/βάθμια γ) Τη αποσπασματική ανάδυση νέων κενών κυρίως ΠΕ05 στην Α΄ και Δ΄ λόγω «διάλυσης» των τμημάτων γερμανικής ή εγκυμοσύνες, όπως και ελάχιστες θέσεις μουσικής στην Α΄, και ΠΕ07 στη Β. Μειοψηφήσαμε για τη διαδικασία μετά την εμπλοκή και την υπαναχώρηση της πλειοψηφίας του ΠΥΣΔΕ. Υπάρχουν καταγγελίες για αύξηση των ωρών των ΠΕ05 (στο ίδια σχολεία που ενέκρινε το ΠΥΣΔΕ στη φάση της σχετικής υπαναχώρησης, αλλά εντός του διδ. Ωραρίου). Υπάρχουν και άλλες που καταστρατηγούν το διδακτικό ωράριο των καθηγητών που διατίθενται και ακολουθεί στην α/βάθμια τους συναδέλφους μας. Οφείλει το ΠΥΣΔΕ να υπενθυμίσει και να απαιτήσει την τήρησή του.

ΙΙΙ) Πειθαρχικά. Από τις 14/6/2012 που προβλεπόταν να δημιουργηθούν τα νέα πειθαρχικά συμβούλια με δικαστικούς και χωρίς αιρετούς (1η φορά από την εποχή της δεκαετίας του’20!), αλλά δεν έχουν ακόμα συγκροτηθεί (πιθανά λόγω της διαμάχης κυβέρνησης-δικαστικών). Επομένως είναι σε παράταση η ισχύς των παλιών.

Θέλουμε επί τη ευκαιρία να καταγγείλουμε ότι με τις γνωστές αποφάσεις της κυβέρνησης-τρόικας: α) Οδηγούνται σε διπλή ποινή για την ίδια πράξη συνάδελφοι από παλιά πειθαρχικά χωρίς χρονικό όριο παραγραφής (και στην περιοχή μας). β) Αίρεται το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι να τελεσιδικήσουν αποφάσεις για πιθανά παραπτώματα που η αργία είναι δυνητική και όχι υποχρεωτική. γ) Μεταφέρεται αντικειμενικά στους εκπαιδευτικούς, και άρα στα σχολεία, επί πλέον κλίμα φόβου και τρομοκρατίας για πειθαρχικά και για «ψύλλου πήδημα» (π. χ. καταστροφή υλικού). Όχι μόνο δίνοντας τεχνητές υπερεξουσίες στην πλευρά της διοίκησης, υπερβαίνοντας ίσως και το δικαίωμα του φυσιολογικού ελέγχου, αλλά και προσθέτοντας και παράπλευρες καταγγελίες πάσης φύσεως, οπότε θα δυναμιτίζεται το παιδαγωγικό και εργασιακό κλίμα περαιτέρω. Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι ήδη τα νεύρα μας έχουν υπερβολικά τεντωθεί με τα σκληρά μνημονιακά μέτρα και χρειάζεται θετικός τρόπος λειτουργίας, της διοίκησης αλλά στις σχολικές μονάδες από κάθε πλευρά.

IV) Διαθέσεις: Συνεχίζονται, όπως θα παρακολουθείτε και στην γνωστή ιστοσελίδα της διεύθυνσης, διαθέσεις και ανακλήσεις. Οι αναπληρωτές ήταν πολύ λιγότεροι τελικά φέτος, ενώ είχαμε άρνηση αποδοχής διορισμού ακόμα και στο Αίγιο και στην Πάτρα. Υπάρχουν σχολεία που δεν έχουν καλυφθεί πλήρως οι ώρες διδασκαλίας. Έτσι εκτός της συμπίεσης των τμημάτων, είχαμε ουσιαστικά φέτος και τον επιθανάτιο ρόγχο των Α αναθέσεων των Project, όπως και πολλών προγραμμάτων. Η έλλειψη προσωπικού οδήγησε και φέτος στη διάθεση και για β΄ αναθέσεις σε άλλα σχολεία στα ελάχιστα ανεκτά παιδαγωγικά όρια, αλλά και χρήση της (απλήρωτης) β΄ ειδικότητας.

V) Μονιμοποιήσεις: Δεν έχουν έλθει ακόμα στο όργανο, παρά τις οχλήσεις μας.

VΙ) Ιδιωτικό έργο: Εγκρίνονται αιτήσεις ιδιωτικού έργου που έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Δεν εγκρίνονται για όσους κάνουν χρήση αδειών ανατροφής κλπ ή ζητούν να κάνουν γραμματειακή υποστήριξη ή έχουν πλημελή φάκελο, οπότε και ζητούνται. Επιμείναμε χωρίς αποτέλεσμα σε μια ειδική χορήγηση στη βάση της ίσης μεταχείρισης, αλλά δεν έγινε δεκτή από τα υπόλοιπα μέλη στη λογική πιο αυστηρής τακτικής. Μια ακόμα αίτηση δεν έρχεται ακόμα στο όργανο με τη δικαιολογία προληπτικών πρόσθετων στοιχείων, πράγμα που με προβληματίζει.

VIΙ) Υπόθεση «παράτυπης και παράνομης τοποθέτησης στο ΕΕΕΕΚ»: κ. Περιφερειακέ έχουμε αναλύσει δημόσια το ζήτημα, έχει γίνει και ειδική παράσταση σε σας. Έχετε ξεχάσει τη συνάδελφο στο ΕΕΕΕΚ και παίρνει μόρια ειδικής αγωγής. Ακόμη και αν ισχύει το γεγονός ότι θα ήταν «ά-χρηστη» στα γραφεία της περιφέρειας, εκεί δηλ. πού την έστειλε το Υπουργείο, δίνετε την εντύπωση ότι την καλύπτετε. Γιατί αν δεν την θέλατε, το νόμιμο ήταν να επιστρέψει στην περιοχή της και τουλάχιστον να μην παίρνει μόρια ειδικής αγωγής χωρίς συνεξέταση με άλλους. Αντιθετα με την υπόσχεση που δώσατε μπροστά μας και στην ΕΛΜΕ δεν κάνατε ακόμα τίποτα. Αγνοήσατε τόσες καταγγελίες. Πιθανά να μην μένουν πολλές μέρες ακόμα. Θυμίζουμε ότι τοποθέτηση μονοπρόσωπη σε σχολείο συναδέλφου είναι πέραν των άλλων και πρωτόγνωρη.

*******

VIΙΙ) Δυο περίεργες αναλήθειες του αιρετού της ΔΑΚΕ: Πιο έντονα στην εκλογ/κη της Β ΄ ΕΛΜΕ Αχ, πιο γλυκά σ’ αυτήν της Α ΕΛΜΕ Αχ (τι άραγε γίνεται στο κατά μόνας στα τηλέφωνα άραγε;) ο Δ. Φ. παίζει με την παραπληροφόρηση:

α) Λέει ότι δεν ψήφισε καμία διάθεση στην α/βάθμια (υπονοώντας σε αντίθεση με το δικό μας αιρετό). Τι έγινε στην πράξη; Για του ΠΕ05 και ΠΕ19 ψήφισε όλες τις διαθέσεις στην όταν είχαν δοθεί όλα τα κενά, ακόμη και εκεί που έσπασαν τα πακέτα.

β) Διαστρέφει την ψήφο μας στην συνεξέταση των αποσπάσεων στην αρχή της χρονιάς. Εμείς μειοψηφήσαμε σε τοποθετήσεις όταν υπήρχαν κενά απ’ αυτά που δήλωναν ή ήταν στην ίδια περιοχή και δεν υπήρχε ζήτημα συνεξέτασης. Αντιθετα εμείς με παρρησία δηλώνουμε ότι δεν δεχόμαστε να έρχονται σε κενά σχολεία της Πάτρας αποσπασμένοι από άλλα ΠΥΣΔΕ εις βάρος συναδέλφων του νομού μας και της ίδιας ειδικότητας που ζητούν απόσπαση με περισσότερα μόρια. Να απαντήσει: Όταν η κυβέρνηση της όποιας τους δανεισμούς επικροτεί συμφωνεί με την τρόικα να μειώσει τους αναπληρωτές, θα αφήσει τους συναδέλφους με τα μεγαλύτερα προβλήματα εκεί καθηλωμένους; Και εάν έπρεπε όλοι οι αναπληρωτές να πάνε όλοι στην Γ και στην Δ περιοχή γιατί η ΔΑΚΕ ή ό ίδιος δεν κατήγγειλε τη διοίκηση (ή την κυβέρνηση στην οποία δήθεν αντιστέκονται) στην α΄ φάση που τους μοίρασε ή στις επόμενες που τις έκανε δεκτές Ελπίζουμε να μην λέει ότι δήθεν τους «εξυπηρέτησε» και επί πλέον; Αυτά είναι το λιγότερο αστεία.

 

Οι αιρετοί με την Ενιαία Αγωνιστική Κίνηση για το ΠΥΣΔΕ Ν. Αχαΐας είναι:

1) Παναγιώτης Μπούρδαλας, τακτικό μέλος, κιν. 6976791812, e-mail: [email protected]

2) Παναγιώτης Παΐζης, αναπλ. μέλος, κιν. 6944347119 , e-mail: [email protected]

Πάτρα, 10-12-2012

 

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου