Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 29 Απρ 2023
Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ως μέγιστη βάση αγοραίας μπίζνας!
Κλίκ για μεγέθυνση









Μαθηματικός

 

Η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης εισαγωγής επανήλθε στην προεκλογική συζήτηση με την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα ότι θα αποτελέσει παρελθόν από την φετινή χρονιά όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές.

Ψηφίζουμε και με τα δύο χέρια… Και εξηγούμαστε:

Για δεύτερη συνεχή χρονιά το 2022, χιλιάδες υποψήφιοι φοιτητές έμειναν έξω από τα δημόσια ΑΕΙ της χώρας λόγω του κόφτη της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ). Διότι έτσι – είπε η κ. Κεραμέως – “Στην Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη βγαίνουν κερδισμένα τα ίδια τα παιδιά και οι γονείς τους. Γιατί δεν εγκλωβίζονται στα πανεπιστήμια!!!”

 Αυτό επιτάσσει η ψευδεπίγραφη αριστεία της καθεστωτικής νεοφιλελεύθερης Δεξιάς. Με πρόσχημα “το κύρος των σπουδών” και τις “ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις”, όπως διατυμπάνιζε η κ. υπουργός καταχειροκροτούμενη από τον Μητσοτάκη.

Είναι η ΕΒΕ πανάκεια για τη βελτίωση του επιπέδου των ακαδημαϊκών σπουδών και τον “απεγκλωβισμό” των οικογενειών; Ας δούμε τα δεδομένα κι ας προσπαθήσουμε μέσα από παραδείγματα να εξετάσουμε τα επιχειρήματα των “αρίστων”.

Το 2022, όπως και το 2021, ο αριθμός των εισαχθέντων στα ΑΕΙ έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 17.000, κυρίως λόγω της ΕΒΕ. Περιφερειακά πανεπιστημιακά τμήματα  ξεμένουν από φοιτητές. Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων καλύφθηκε το 74% των διαθέσιμων θέσεων. Σε 25 πανεπιστημιακά τμήματα ο αριθμός των εισακτέων είναι μικρότερος από 20, ενώ σε άλλα 13 τμήματα μικρότερος από 10. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Νοσηλευτική Διδυμότειχου με μηδέν εισακτέους. Στις στρατιωτικές σχολές έμειναν 209 κενές θέσεις, διπλάσιες από το 2021, κλπ, κλπ. Παράλληλα το 2022 παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη ever διαφημιστική καμπάνια των ιδιωτικών κολεγίων που ξεφυτρώνουν τη χώρα.

Παράδειγμα 1: Ας υποθέσουμε ότι ένας υποψήφιος δεν πιάνει την ΕΒΕ για κάποια σχολή προτίμησής του. Χάνει την ευκαιρία να προσπαθήσει να σπουδάσει σε κάποιο δημόσιο ΑΕΙ. Θεωρεί ότι τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του. Αν η οικογένεια ΔΕΝ έχει την οικονομική δυνατότητα να τον/την “σπρώξει” σε εναλλακτικές (εξωτερικό, ιδιωτικό κολέγιο) οι ευκαιρίες και οι επιλογές είναι ελάχιστες. Ανοίγεται ο δρόμος της απογοήτευσης, της ανασφάλειας και της φτηνής ανειδίκευτης – εποχικής ή όχι – εργασίας .

Παράδειγμα 2: Η οικογένεια ΕΧΕΙ τον τρόπο της. Μια επιλογή είναι κάποιο ανώτατο ίδρυμα του εξωτερικού με μοναδικό προαπαιτούμενο το απολυτήριο Λυκείου.

Μια δεύτερη επιλογή είναι κάποιο ιδιωτικό κολέγιο στην ημεδαπή. Ούτε ελάχιστη βάση εισαγωγής, ούτε “απεγκλωβισμός γονέων” από έξοδα, ούτε το …“το κύρος των σπουδών” της κ. Κεραμέως. Η υπουργός φρόντισε να εξομοιώσει τους τίτλους σπουδών των ιδιωτικών κολεγίων με τα πτυχία δημοσίων ΑΕΙ και στα παλιά της τα παπούτσια “οι ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις”. Στη λογική του κέρδους των κολλητών της σχολαρχών πάνε περίπατο όλα τα επιχειρήματα για την δήθεν αναγκαιότητα της ΕΒΕ. Η “αριστεία” του κέρδους και το εμπόριο της γνώσης πάνε χέρι – χέρι με τις ταξικές επιλογές της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς.  Εδώ η ευκαιρία των παιδιών στην αναζήτηση μιας προοπτικής είναι συνδεδεμένη αποκλειστικά με την τσέπη των γονιών.

Παράδειγμα 3: Πάμπολες οι ευκαιρίες  των “εκλεκτών” τέκνων- και όχι απαραίτητα illuminati –  των “άριστων” πολιτικών και επιχειρηματικών ελίτ. Τα φληναφήματα της Κεραμέως περί αναβάθμισης των σπουδών στα ΑΕΙ μέσω της ΕΒΕ είναι για το πόπολο και όχι γι’ αυτήν την κάστα. Τρανταχτό παράδειγμα ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Η γιαγιά Μαρίκα  έλεγε ότι ο 14χρονος εγγονός της ήταν σκράπας.

Σημειώνει η Μαρίκα Μητσοτάκη: “ Του λέω “Κώστα, η βάρκα είναι γαλάζια. Πες μου σε παρακαλώ τι είναι αυτές οι 4 λέξεις; Κάνε μια ανάλυση. Το “η”, το ο, τι είναι αυτά; Δεν φτάσαμε ποτέ στη λέξη “βάρκα”, εδώ δεν ξέραμε το “η”!  

Και σχολίαζε η Μαρίκα Μητσοτάκη: “Δεν μπορώ να καταλάβω πώς στο σχολείο πέρναγε τις τάξεις. Επειδή ήταν εγγονός του Μητσοτάκη ή γιος της Ντόρας του έδιναν βαθμό και με το 10,2 περνούσε; Έπρεπε τότε να μείνει στην ίδια τάξη, δεν έπρεπε να προβιβαστεί ποτέ του…»

Και όμως το παιδί πρόκοψε. Είχε πάμπολλες ευκαιρίες και όχι μία και μοναδική όπως τα παιδιά ενός κατώτερου θεού που κόπηκαν από την ΕΒΕ. Η οικογένεια είχε τα φράγκα και έστειλε τον δυσλεκτικό Κώστα στην Αγγλία και στην Αμερική να σπουδάσει σε ιδιωτικά ιδρύματα. Δεν “εγκλωβίστηκε” ποτέ σε ελληνικό ΑΕΙ, δεν τον απασχόλησε η ελάχιστη βάση εισαγωγής, είχε τις πλάτες της πολιτικής οικογένειας, τις διασυνδέσεις, την έξωθεν καλή μαρτυρία, κλπ. Ο “αχαΐρευτος και ανεπρόκοπος Κώστας” σύμφωνα με τη γιαγιά Μαρίκα, κατάφερε να γίνει μέχρι και διδάκτορας. Υποθέτουμε όχι όπως ο ιδεολογικά ομογάλακτός του, Πατούλης…!!   Ο Κώστας Μπακογιάννης είχε πολλές ευκαιρίες και τις αξιοποίησε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο για να πετύχει αυτό που ήθελε ή …που ήθελαν άλλοι γι’ αυτόν!!!

Το δια ταύτα: Είναι έγκλημα να στερείται ένας μεγάλος αριθμός νέων ανθρώπων τη μία και μοναδική ευκαιρία να προσπαθήσουν για κάτι καλύτερο, όπως οι ίδιοι το αντιλαμβάνονται. Η γνώση είναι αυταξία, είναι κοινωνικό αγαθό, ανήκει σ’ όλους κι όχι μόνο στους ισχυρούς. Είναι έγκλημα να μένουν κενές προσφερόμενες θέσεις πανεπιστημιακών τμημάτων στην Ελλάδα το 2023.

Είναι έγκλημα να κλείνεται κάθε χαραμάδα ελπίδας στα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Διότι είναι δυνατόν, ευκαιρίας δοθείσης, ο “προορισμένος” για ψυκτικός από το Περιστέρι ή η υποψήφια φοιτήτρια της Νοσηλευτικής του Διδυμότειχου που κόπηκε από την ΕΒΕ να αποκτήσουν, υπό προϋποθέσεις, ακόμα και διδακτορικό. Χωρίς να είναι εγγονοί του… Μητσοτάκη.

πηγη: https://www.koutipandoras.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου