Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 28 Μάρ 2013
«Το σχέδιο «Αθηνά» δεν λύνει κανένα πρόβλημα…»
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Χρειάζεται εξορθολογισμός του… σχεδίου εξορθολογισμού… της Αθηνάς το σχέδιο!!!

«Εμείς επιμείναμε πως πρέπει να γίνει εξορθολογισμός του δήθεν εξορθολογισμένου σχεδίου ‘’Αθηνά’’», είπε ο εκπρόσωπος του Χριστιανοδημοκρατικού Κινήματος Νίκος Νικολόπουλος, σε συνάντηση που είχε σε κεντρικό ξενοδοχείο το Σάββατο, με νέες και νέους σπουδαστές των ΑΤΕΙ» και τόνισε πως πρέπει :

«Να καταλάβουν όλοι, ότι άλλο είναι ο εξορθολογισμός με κριτήρια και συγκεκριμένη στόχευση και άλλο, να… τριγυρνούν τμήματα ανά την Ελλάδα σαν το φούρνο του Χότζα!

Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να μαζέψει αυτή την “Αθηνά” και να παρουσιάσει μία νέα και πιο.. σοφή.

Μια “Αθηνά” που θα δίνει πραγματικά τη δυνατότητα σε κάθε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα να αποφασίζει για τις σχολές και τα τμήματα που θα δημιουργεί, μαζί με την κατανομή τους.

Οι Χριστιανοδημοκράτες υποστηρίζουμε πως έπρεπε από το αποτέλεσμα να κρίνονται τα Ιδρύματα, όπως και όλοι μας. Και από το αποτέλεσμα κρίνεται σήμερα και το υπουργείο Παιδείας, το οποίο απέτυχε να κάνει πράξη μια σημαντική μεταρρύθμιση».

Κάνοντας εν συνεχεία μία εμπεριστατωμένη κριτική του σχεδίου «Αθηνά» ο τ. Υφυπουργός Εργασίας Νίκος Νικολόπουλος τόνισε: «Δυστυχώς έχουμε ένα σχέδιο που δεν «υπακούει» ούτε στα ακαδημαϊκά κριτήρια, ούτε στα αναπτυξιακά κριτήρια, ούτε στα εθνικά κριτήρια.

Εμείς οι Χριστιανοδημοκράτες ζητήσαμε να δεσμευτεί στα παραπάνω κριτήρια σχεδιασμού, τηρώντας όπως αρμόζει τις θεσμικές διαδικασίες και να μην κάνει κατάχρηση των εξουσιών που του δίνει σχετικά ο Ν.4076/2012.

».

«Η νέα Αρχιτεκτονική θέλει βήματα που να πείθουν και απαιτεί κριτήρια τα οποία δεν αμφισβητούνται» τόνισε ο τ. Υφυπουργός, σημειώνοντας πως σε πάμπολλες περιπτώσεις όχι μόνο στο Αίγιο και την Πάτρα, αλλά παντού, δεν τηρήθηκαν, ούτε τα ακαδημαϊκά κριτήρια, ούτε τα χωροταξικά κριτήρια, που το ίδιο το Υπουργείο είχε ορίσει.

Για τούτο επιμένουμε έστω και στο «και πέντε» πως το Υπουργείο δεν μπορεί εδώ και τώρα να προχωρήσει σε βεβιασμένη αλλαγή των μηχανογραφικών δελτίων.

Επίσης, ο κ. Νικολόπουλος ανέφερε πως το Χριστιανοδημοκρατικό Κίνημα έχει εκφραστεί κατά του σχεδίου και ζητά την ανάκληση του.

Επειδή επίσης δεν αντιμετωπίζει με τα ίδια μέτρα και σταθμά όλες τις περιοχές και όλες τις σχολές, αλλά και διότι δεν αντιμετωπίζει τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα ως αυτόνομες οντότητες που μπορούν να διατυπώσουν τις δικές τους προτάσεις για την θεματική αλλά και χωροταξική ανάπτυξη των σχολών και των τμημάτων τους».

 

Ο Νίκος Νικολόπουλος μάλιστα παρουσίασε προς τους συγκεντρωμένους σπουδαστές τα επιστημονικά, ακαδημαϊκά και αναπτυξιακά κριτήρια που είχε θέσει ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας και ρητορικά τους ρώτησε : «πέστε μου εσείς στο σχέδιο «Αθηνά» αυτά πληρούνται;»

Επειδή δεν πληρούνται αποδεικνύεται ότι είναι ανύπαρκτη η επιστημονική μελέτη.

Θα μπορούσε άλλωστε να υπάρχει και να αγνοεί την ύπαρξη ακόμη και των ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων;

Λυπάμαι αλλά θα το πω όπως το πιστεύω: «Το σχέδιο «Αθηνά» έχει … «Θατσερική μυρουδιά», αφού η λογική της συνένωσης μη ομοειδών Πανεπιστημίων πρωτοεμφανίστηκε στην Θατσερική Αγγλία, με βιτριολικά αποτελέσματα.

Αυτή η πολιτική έβαλε «ταφόπλακα» σε μία μεγάλη «γκάμα» σπουδών.

Λυπάμαι ειλικρινά που αντί να διδαχθούμε την από τις χώρες όπου εφαρμόστηκε την φ\υιοθετεί η τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση… ως νέα λύση σωτηρίας.

Ο στόχος ο ανομολόγητος έγινε πια φανερός. Είναι η συρρίκνωση που μπορεί να ανεχθεί την δραματική μείωση της χρηματοδότησης της δωρεάν παιδείας.

Η μείωση του αριθμού των εισακτέων, οι μειώσεις στις ειδικές κατηγορίες εισακτέων, η μη εισαγωγή εισακτέων στις αστυνομικές σχολές για το 2013-2014και το 2014-2015, όπως και η μείωση 30% στους εισακτέους στις στρατιωτικές σχολές ακριβώς σε αυτή την απόφαση της υποχρηματοδότησης «υπακούει». Θα έχουμε 25% μείωση των εισακτέων φοιτητών και σπουδαστών.

Αυτή είναι η στόχευση του «Αθηνά» και όχι ο εξορθολογισμός και προς επίτευξη αυτού ακολουθεί η διαθεσιμότητα και οι απολύσεις καθηγητών και υπαλλήλων, με επιβολή αργιών και εφεδρειών».

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής δεν παρέλειψε να ενημερώσει τους σπουδαστές για τις δικές του προσπάθειες λέγοντας: «Έχω κατ’ επανάληψη δηλώσει εντός και εκτός Βουλής- ότι το σχέδιο «Αθηνά» δεν αποτελεί ένα σχέδιο ουσιαστικής αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το οποίο θα μπορούσε κάποιος να διαπραγματευτεί λογικά, αλλά ένα σχέδιο… μνημονιακής κοπτοραπτικής Σχολών και Τμημάτων, που βρίθει ανισονομιών και που έχει έντονη οσμή πολιτικάντικων εξυπηρετήσεων παλαιάς κοπής.

Το σχέδιο πρέπει να ανακληθεί».

Καταλήγοντας ο Νίκος Νικολόπουλος τόνισε: «Οι Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες πιστεύουμε στην αναβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης και στον εξορθολογισμό της, αλλά επιμένουμε με ακαδημαϊκά, κοινωνικά και επιστημονικά κριτήρια, χωρίς φυσικά να παραγνωρίζουμε την υπάρχουσα πραγματικότητα και με την εξασφάλιση των αναγκαίων κονδυλίων, καθώς επίσης και την διασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των σπουδαστών και όλων των εργαζομένων στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ.

Το σχέδιο «Αθηνά» όμως δυστυχώς δεν λύνει κανένα πρόβλημα αφού είναι εκ γενετής το ίδιο προβληματικό και το οποίο κατάντησε μια «κουρελού» μικροπολιτικών συμφερόντων και των «κωμικών μαυρογιαλούρων».

Είναι αντίθετο πέρα για πέρα με το προεκλογικό πρόγραμμα και τις υποσχέσεις της ΝΔ και όχι μόνον, αλλά δεν περιλαμβάνονται και σε κανενός από τα κόμματα της συγκυβέρνησης προεκλογικό πρόγραμμα.

Αποτελεί μνημονιακή επιταγή συρρίκνωσης της Παιδείας και κατά συνέπεια, αποτελούν ένα ακόμα συστατικό της λανθασμένης συνταγής, όπως ανοικτά πλέον παραδέχεται και το ΔΝΤ, και μόνο η κ. Μέρκελ και η συγκυβέρνηση του “γιαβόλ” δεν έχουν ακόμα παραδεχτεί.

Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση έδωσε το όνομα της θεάς της σοφίας των αρχαίων Ελλήνων σε ένα μνημονιακό σχέδιο που απλά “σβήνει” ορισμένα τμήματα από τον χάρτη και μεταφέρει κάποια άλλα, χωρίς όμως να δικαιολογεί τις αλλαγές, οι οποίες καταφανώς, εξακολουθούν να εξυπηρετούν πολιτικάντικες ισορροπίες, τις ίδιες που επί χρόνια δημιούργησαν μία τόσο μεγάλη διασπορά σχολών και τμημάτων και μάλιστα, χωρίς κανέναν στρατηγικό σχεδιασμό για το επιστημονικό προσωπικό που έχει ανάγκη η χώρα.

Η κυβέρνηση οφείλει να αφουγκραστεί την κοινωνία και να αποσύρει άμεσα το συγκεκριμένο σχέδιο, παρουσιάζοντας ένα νέο, το οποίο θα κάνει πράξη την ουσιαστική αναδιάταξη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

 

 

 

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου