Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 29 Μάρ 2012
Αφιέρωμα στη Μαρία Κιουρί για μαθητές Β/βάθμιας Εκπαίδευσης
Κλίκ για μεγέθυνση

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012, το πρωί, στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Εορτασμός της Ημέρας Γαλλοφωνίας, με Εκδήλωση - Αφιέρωμα στη Μαρία Κιουρί για μαθητές Β/βάθμιας Εκπαίδευσης. Ο Εορτασμός οργανώθηκε από το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας, το Γαλλικό Ινστιτούτο Πάτρας και το Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Αχαϊας, ως παράλληλη εκδήλωση της έκθεσης «Μαρία Κιουρί 1867-1934».

 

Την εκδήλωση άνοιξε ο Αντιπρύτανης Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Έρευνας καθ. Δ. Καλπαξής, ενώ χαιρέτισαν ο Διευθυντής του Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής καθ. Ευάγγελος Βιτωράτος, η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αχαϊας κα Ευγενία Πιερρή, η Σύμβουλος Γαλλικής Γλώσσας για τη Δυτική Ελλάδα κα Ελένη Χάντζιου, η Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Πάτρας κα Γεωργία Πετροπούλου-Conan και η Πρόξενος της Γαλλίας κα Χριστίνα Δευτεραίου.

 

Στην εκδήλωση ομάδες μαθητών από σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Αχαϊας (1ο Λύκειο Πατρών, Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Πατρών, 7ο Γυμνάσιο Πατρών, Γυμνάσιο Αρσακείου και Γυμνάσιο Καστριτσίου), που συμμετέχουν στο «Δίκτυο Εθελοντισμού Σχολείων με κέντρο το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας», καθώς και το 13ο Γυμνάσιο που εκπονεί Πολιτιστικό Πρόγραμμα για τη Μαρία Κιουρί, παρουσίασαν με το δικό τους ιδιαίτερο τρόπο πλευρές από τη ζωή και το έργο της.

 

Η Ομάδα μαθητών του 13ου Γυμνασίου Πατρών με υπεύθυνη την καθηγήτρια Γαλλικής φιλολογίας κα Βασιλική Παπαγιάννη, παρουσίασε τη δημιουργία ενός κόμικ με θέμα ‘Η ζωή της Μαρίας Κιουρί σε κόμικ μέσα από τα μάτια των μαθητών του 13ου Γυμνασίου Πατρών.’ Κατά την παρουσίαση, το κόμικ ζωντάνεψε με μια σκηνή ανάμεσα στη Μαρία Κιουρί και την κόρη της που οι μαθητές έπαιξαν στα γαλλικά.

 

Η Ομάδα μαθητών του Γυμνασίου Καστριτσίου με υπεύθυνες καθηγήτριες την Αντιγόνη Χαλκιοπούλου, Γυμνάστρια & τη Θεοδώρα Δημητρούκα, Μουσικό, πραγματοποίησε ένα ταξίδι στις σημαντικότερες στιγμές της ζωή της Μαρίας Κιουρί , μέσα από ένα θεατρικό δρώμενο-παιχνίδι ερωτήσεων-απαντήσεων με τίτλο ‘Μαρία Κιουρί: Μια γυναίκα σύμβολο’.

 

Η Ομάδα μαθητών του 1oυ Λυκείου Πατρών με υπεύθυνες καθηγήτριες την Ήρα Κουρή, Φιλόλογο & Κατίνα Χασαποπούλου, Πληροφορικής παρουσίασε μέσα από το πλαίσιο του εθελοντισμού της εποχής τη ‘Μαρία Κιουρί ως Εθελόντρια’.

 

Η Ομάδα μαθητών του 7ου Γυμνασίου με υπεύθυνες καθηγήτριες την Αικατερίνη Καραντώνη, Μαθηματικό-Δ/ντρια & Ελισάβετ Δεμαρτίνου Γαλλικής Φιλολογίας παρουσίασε θεατρικό δρώμενο ανάμεσα στην Μαρία Κιουρί και την κόρη της στον πόλεμο με τίτλο ‘Ο Ερυθρός Σταυρός εμπνέει, η Μαρία Κιουρί δραστηριοποιείται’

 

 

Η Ομάδα μαθητών του Γυμνασίου Αρσακείου με υπεύθυνους καθηγητές το Σάββα Σταματόπουλο, Τεχνολόγο & Φωτεινή Σαραντοπούλου Φιλόλογο παρουσίασαν την έρευνά τους με θέμα ‘Μαρία Κιουρί και Ραδιενέργεια’ και 3 μακέτες σχετικές με τη ραδιενέργεια που κατασκεύασαν στο μάθημα της τεχνολογίας.

 

Τέλος, η Ομάδα μαθητών του Πρότυπου Πειρ/κού Λυκείου με υπεύθυνους καθηγητές τους Μαρία Αργυροπούλου, Κοιν/λόγο, Παναγιώτη Γάκη, Φιλόλογο & Ευαγγελία Κουνάβη, Πληρ/ρικής σκιαγράφησαν τη συμβολή της Μαντάμ Κιουρί στο Γυναικείο κίνημα μέσα από παρουσίαση με τίτλο ‘Ra+soutien-gorge → υποστηριζόμενη απελευθέρωση ↑, ΔH<0’.

 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε Τηλεδιάσκεψη με το Δ/ντή του Μουσείου Κιουρί στο Παρίσι Δρ Huynh Van Nhan Renaud, ο οποίος απάντησε σε ερωτήσεις που είχαν προετοιμάσει οι μαθητές που συμμετείχαν, στα Γαλλικά, σχετικά με τη ζωή και το έργο της Μαντάμ Κιουρί. Η εκδήλωση μεταδόθηκε online και την παρακολούθησαν μαθητές από απομακρυσμένα σχολεία της Αχαϊας και άλλες περιοχές της Ελλάδας, χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν.

 

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με 8/ήμερο Εκπαιδευτικών ξεναγήσεων σχολικών ομάδων Α/βάθμιας εκπαίδευσης στην έκθεση, «Μαρία Κιουρί 1867-1934» σε συνδυασμό με προβολή της γαλλικής ταινίας «Τα παιδιά της Χορωδίας», μεταξύ 26 Μαρτίου και 6 Απριλίου 2012. Συνδιοργανώνεται με το Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αχαϊας.

 

 

Ο Διευθυντής του ΜΕΤ καθηγητής Ευάγγελος Βιτωράτος στην έναρξη της εκδήλωσης

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου