Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 25 Νοέ 2011

 

 

 

Η δήλωση του νέου αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλου ότι "συζητάμε για όλα αλλά πρώτα θα επανέλθουν τα Θρησκευτικά", είναι ενδεικτική για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τις προτεραιότητες του Υπουργείου του. Όταν οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, οι καταργήσεις γραφείων, δομών και οργανισμών (όπως ο Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων) έχουν δημιουργήσει πάρα πολλά οργανωτικά αλλά και εκπαιδευτικής φύσης προβλήματα στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όταν ακόμη δεν έχει λυθεί το θέμα του Νέου Λυκείου και του νέου εξεταστικού συστήματος, όταν το υπουργείο έχει ανοιχτά μέτωπα με μεγάλο κομμάτι των Πανεπιστημιακών για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια, και όταν βέβαια η υποχρηματοδότηση είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί σήμερα, ο αναπληρωτής υπουργός βάζει βέτο και λέει ότι θα συζητηθούν όλα, αφού πρώτα αυτός, μόνος, επαναφέρει το μάθημα το Θρησκευτικών. Δεν μας λέει πού θα το επαναφέρει όμως.

 

Είναι εντυπωσιακό το ότι ο αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας δεν γνωρίζει καν πως το μάθημα των Θρησκευτικών, παρά τις αντίθετες προτάσεις εκπαιδευτικών και οργανώσεων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξακολουθεί να είναι υποχρεωτικό σε όλες τις σχολικές τάξεις από την Γ’ Δημοτικού έως και τη Β’ Λυκείου (και παραμένει υποχρεωτικό και στην πρόταση του υπουργείου για το Νέο Λϋκειο).

Η τοποθέτησή του, περί ανάγκης επαναφοράς ως υποχρεωτικού του μαθήματος των θρησκευτικών στο ελληνικό σχολείο, σηματοδοτεί όχι μόνο άγνοια επί του θέματος αλλά και έναν αυταρχισμό στη νοοτροπία και τη συμπεριφορά. Ακόμη, διαφαίνεται μία οπισθοδρόμηση σε σχέση με τον προβληματισμό που αναπτύσσεται γύρω από το μάθημα των Θρησκευτικών, που στα σχολεία διδάσκεται ως ένα κατηχητικό μάθημα, αλλά και σε σχέση με ζητήματα που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του σεβασμού της διαφορετικότητας στην κοινωνία και στην εκπαίδευση. Η συντηρητικοποίηση των θεσμών, η επιστροφή σε πολιτικές πρακτικές και επιλογές οι οποίες θα θέσουν κομμάτια του πληθυσμού στο περιθώριο της κοινωνίας, ήταν κίνδυνοι τους οποίους είχαμε έγκαιρα επισημάνει οι Οικολόγοι Πράσινοι, όταν σχολιάσαμε την σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Οι θέσεις μας για το θρησκευτικό αποχρωματισμό της Παιδείας έχουν με σαφήνεια διατυπωθεί σε πρόσφατη ανακοίνωσή μας:

http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=2566:2011-09-26-12-41-27&catid=11:rights&Itemid=27

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου