Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 13 Ιούν 2023
Δίωξη εκπαιδευτικού σε νέο κρούσμα σκοταδισμού
Κλίκ για μεγέθυνση











 
 

Σε πειθαρχική δίωξη του εκπαιδευτικού φιλόλογου Θοδωρή Αζούδη, που υπηρετεί με απόσπαση στο Ελληνικό Λύκειο και Γυμνάσιο της Νυρεμβέργης, προχωρά το υπουργείο Παιδείας, δίνοντας επίσημη βούλα σε σκοταδιστική «ανώνυμη καταγγελία» εναντίον του.

Πρόκειται για έναν εκπαιδευτικό με πλούσιο έργο, που ίδρυσε και λειτουργεί τη βιβλιοθήκη του σχολείου στο οποίο θητεύει και οργανώνει μαζί με συναδέλφους του συναντήσεις μαθητών και μαθητριών με βραβευμένους συγγραφείς. Μία από αυτές τις συναντήσεις έγινε αντικείμενο της ανώνυμης καταγγελίας εναντίον του Αζούδη — η διαδικτυακή συζήτηση των μαθητών με τη συγγραφέα Ελένη Κατσαμά και η ανάγνωση του βιβλίου της «Κοσμοδρόμιο», που έχει λάβει το κρατικό βραβείο Εφηβικού – Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου το 2011.

Η καταγγελία εναντίον του Αζούδη, αποσπάσματα της οποίας δημοσίευσε ο ιστότοπος alfavita.gr, κάνει ανυπόστατες καταγγελίες για δήθεν ίδια συμφέροντα του εκπαιδευτικού, αλλά και επιτίθεται εναντίον του βιβλίου ως ανάρμοστου για παιδιά. «Έχει κάνει το σχολείο ατομικό βιβλιοπωλείο. Πρόσφατα ανάγκασε όλους τους μαθητές του 7m να αγοράσουν ένα βιβλίο που το λένε κοσμοδρόμιο μιας φίλης του συγγραφέα. Τους είπε ότι είναι υποχρεωτικό για το μάθημα. Το βιβλίο της φίλης του είναι γεμάτο βρισιές και ανωμαλίες», αναφέρει το ένα απόσπασμα της καταγγελίας. Στο έτερο αναφέρεται πως «Δεν πρέπει όποιος έχει βύσμα να έχει κάνει δυο σχολεία μαγαζάκι του και να θησαυρίζει σε βάρος της ψυχολογικής υγείας και του μέλλοντος των παιδιών μας».

Σύμφωνα με το alfavita.gr, ενώ από την καταγγελία δεν έχει προκύψει κάτι το ενοχοποιητικό, ο Αζούδης εντούτοις καλείται σε Ε.Δ.Ε. από το υπουργείο στις 29 Ιουνίου, χωρίς να του έχουν γνωστοποιηθεί οι πράξεις για τις οποίες εγκαλείται. Καταγγέλλονται επίσης διαρροές του υπουργείου για «όψιμες (;) επώνυμες καταγγελίες» που υπονομεύουν ευθέως τη δυνατότητα του εκπαιδευτικού να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Το βραβευμένο βιβλίο της Ε. Κατσαμά περιέχει 21 ιστορίες εφήβων από διαφορετικές περιοχές του πλανήτη, που βασίζονται σε αληθινά περιστατικά και υπαρκτά πρόσωπα. Για τα παιδιά που θα το διαβάσουν αποτελεί ένα «παράθυρο» στις ζωές συνομηλίκων τους, τόσο διαφορετικών μα και τόσο ίδιων με εκείνα. Διαβάζουν για τα άγχη και τις χαρές τους, τις δυσκολίες και τις ομορφιές της ζωής τους. Το βιβλίο περιέχει αναφορές σε βία, διότι η βία αποτελεί βίωμα πολλών παιδιών σε όλο τον κόσμο.

Το ίδιο ισχύει, πολύ λιγότερο σημαντικά, και με τις βρισιές. Οι βρισιές ως αναπόσπαστο τμήμα μιας γλώσσας, είναι κάτι με το οποίο τα παιδιά θα έρθουν αναπόδραστα σε επαφή. Όπως είχε μάλιστα αποδείξει έμπρακτα και ο εμβληματικός Ιταλός δάσκαλος Μαρτσέλο Ντ’ Όρτα, που συγκέντρωσε σε βιβλία εκθέσεις μαθητών και μαθητριών του δημοτικού σχολείου όπου δίδασκε στη Νάπολη («Εγώ ελπίζω να τη βολέψω» κ.α.), τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν βρισιές με τρόπο καθαρό, γεμάτο χιούμορ και πολύ μακριά από τον γεμάτο μίσος τρόπο των ενηλίκων.

Η ίδια η συγγραφέας του βιβλίου, σε επιστολή υποστήριξής της διαψεύδει την ανώνυμη καταγγελία:

«(…) Δεν έχω στο περιβάλλον μου κανέναν εκπαιδευτικό, δεν γνωρίζω προσωπικά κανέναν από τους καθηγητές που με καλούν κάθε χρόνο να συνομιλήσω με τους μαθητές τους. Όπως δεν γνώριζα τον κύριο Αζούδη. Απευθύνθηκε στον εκδοτικό οίκο που εκδίδει τα εφηβικά μου βιβλία. Με μεσολάβηση του εκδοτικού οίκου κλείστηκε ένα διαδικτυακό ραντεβού με την τάξη του. Μιλήσαμε μία φορά στο τηλέφωνο για να επιβεβαιώσουμε το ραντεβού. Γνώρισα σε αυτή τη διαδικτυακή συνάντηση πρόθυμα, αξιόλογα, δραστήρια παιδιά για τα οποία είμαι υπερήφανη.

(…) Θα ήθελα κλείνοντας να εκφράσω τον θαυμασμό μου προς όλους τους εκπαιδευτικούς που τιμούν τη θέση τους κι έχουν επίγνωση της σημαντικότητάς της. Που με το έργο τους φέρνουν κοντά τα παιδιά με τον πλούτο των βιβλίων. Που τις περισσότερες φορές βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να απολογηθούν για το έργο τους.

Θα έχουν πάντα τη συμπαράστασή μου.»

Τη στήριξή τους στον εκπαιδευτικό εκφράζουν επίσης ο συγγραφέας-κριτικός Μάνος Κοντολέων και η συγγραφέας Σοφία Μαντούβαλου, που έχουν επίσης συνεργαστεί με τον Θοδωρή Αζούδη. Επιστολή στήριξης έχουν υπογράψει επίσης καθηγητές των τμημάτων Ιστορίας και Αρχαιολογίας και Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Στο τελευταίο podcast του INFO-WAR πριν από λίγες ημέρες, αναρωτιόμασταν πότε η «μόδα» των μαζικών απαγορεύσεων βιβλίων σε σχολικές βιβλιοθήκες, που στις ΗΠΑ βρίσκεται σε τρομακτική άνθιση με επίκεντρο την πολιτεία της Φλόριντα, θα ερχόταν και στην Ελλάδα.

Όπως απέδειξε και η περίπτωση με τον «ηθικό πανικό» γύρω από την προβολή της βραβευμένης μικρού μήκους ταινίας «Αγόρια στο ντους», η δράση οργανωμένων σκοταδιστικών ακροδεξιών κύκλων δεν άργησε να εισαχθεί και στην ελληνική πραγματικότητα.

Νέο στόχος τους ένας δραστήριος και ευαισθητοποιημένος εκπαιδευτικός σε ελληνικό σχολείο της Γερμανίας, που φέρνει τους μαθητές και τις μαθήτριές του σε επαφή με τη λογοτεχνία. Αυτή τη φορά όμως, η σκοταδιστική δράση έχει και τη σφραγίδα του υπουργείου Παιδείας.


 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου