Δυο μέρες τώρα η Ελλάδα στα θρανία αναστενάζει. Η «Τράπεζα Θεμάτων» έχει πέσει, λέει, θύμα χάκερ! Τα παιδιά πάλι έχουν πέσει θύμα ενός ανάλγητου κράτους που ξέρει πολύ καλά να χρησιμοποιεί τους μαθητές και τις οικογένειες τους για ψηφοθηρικούς λόγους, αλλά στη κρίσιμη ώρα τους αφήνει στη μοίρα τους.

Δεν είναι δυνατόν μια κυβέρνηση που διαφημίζει από το πρωί μέχρι το βράδυ τα επιτεύγματα της στην ψηφιοποίηση του κράτους, σε αυτό το βατερλώ να απαντά «φταίνε οι χάκερ». Οι ευθύνες που βαρύνουν το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Ψηφιακής διακυβέρνησης είναι ξεκάθαρες. Δεν μπορεί η κοινή ανακοίνωση των δύο υπουργείων να λέει οτι η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων «δέχθηκε 165 εκατομμύρια χτυπήματα από 114 χώρες. Είναι η πιο σημαντική επίθεση που έγινε ποτέ σε ελληνικό δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό».

Πάλι οι άλλοι φταίνε; Πάλι η καταστροφή και το πρόβλημα είναι εισαγόμενο; Και εμείς τι κάναμε; Προνοήσαμε; Όχι μόνο να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τους χάκερ - άλλωστε πώς να αντιμετωπίσεις τους «χάκερ που κάνουν επιθέσεις στο Πεντάγωνο στις ΗΠΑ» όπως είπε ο κ. Κουμουτσάκος σε τηλεοπτική εκπομπή - αλλά και να δώσουμε άμεσα λύση για να μην ταλαιπωρηθούν τα παιδιά;

Κανένα ενδιαφέρον

Plan B γιατί δεν είχαμε; Γιατί δεν είχαμε προετοιμαστεί με ένα παράλληλο σύστημα ώστε αν πέσει η Τράπεζα Θεμάτων, να μπορούν να πάρουν με διαφορετικό τρόπο τα θέματα τα σχολεία; Γιατί δεν είχε κανείς ενδιαφερθεί τι θα γίνει σε μια τέτοια περίπτωση;

Και τώρα τι θα γίνει με τα παιδιά που στο κρισιμότερο σημείο της χρονιάς έχουν βρεθεί στο κενό; Τι θα γίνει με τα παιδιά που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις; Μήπως να τους δώσουμε ένα «εξετάσεις pass» να ξεχάσουν την αγωνία τους; Μήπως να συζητήσουμε το άρθρο 16 για την ιδιωτικοποίηση της παιδείας, αφού το δημόσιο δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε τη ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων; Ιδέες ρίχνω για τις συσκέψεις του επιτελικού κράτους.

Και βέβαια τι θα γίνει με αυτούς που έχουν την ευθύνη αλλά κανείς δεν θα τους καλέσει να την αναλάβουν. Τώρα βλέπεις η κυβέρνηση είναι υπηρεσιακή και οι δύο αρμόδιοι υπουργοί, η κα Κεραμέως και ο κ. Πιερρακάκης είναι απλά υποψήφιοι βουλευτές, οι οποίοι μάλιστα θριάμβευσαν και οι δύο στις περιφέρειες τους.

Οι επιτυχίες του ψηφιακού κράτους εξαντλούνται στην λειτουργία της πλατφόρμας για τα αναρίθμητα « pass»; Διαβάζουμε ότι σήμερα «έπεσε και η πλατφόρμα για τον κοινωνικό τουρισμό». Όχι αυτή δεν την έριξαν χάκερ. Αυτή την έριξαν ευτυχισμένοι ιθαγενείς που αναζητούν κανένα ακόμα «pass» μήπως και καταφέρουν να πάνε 3-4 μέρες διακοπές το καλοκαίρι.

Όχι η Ελλάδα δεν είναι Ζιμπάμπουε, ούτε Ουζουμπούρου. Είναι όμως 107η στη σειρά για την ελευθερία του τύπου και όταν πέφτει η «Τράπεζα θεμάτων» φταίνε κάποιοι ανώνυμοι χάκερ και κάποια άγνωστη εξωτερική απειλή που μας έχει βάλει στο μάτι. Κατά τα λοιπά η προεκλογική μάχη ξεκίνησε και αυτή τη φορά, πάλι λέει, ότι θα γίνει σοβαρός προεκλογικός διάλογος.

Αλλά τι να πεις, αφού η κάλπη μίλησε…

πηγη: https://tvxs.gr