Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 19 Μάι 2013

 

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

 

Οι ΣΥΝΕΚ χαιρετίζουν τους δεκάδες χιλιάδες καθηγητές που συμμετείχαν μαζικά και δυναμικά στις ΓΣ των ΕΛΜΕ και στα μαχητικά συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, τη Θεσσσαλονίκη και σε δεκάδες πόλεις της χώρας τις προηγούμενες μέρες.

Οι δεκάδες χιλιάδες καθηγητές και άλλοι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την πολιτική του αυταρχισμού και τη συνταγματική εκτροπή με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τον εκπαιδευτικό κόσμο και όλους τους εργαζόμενους που αντιστέκονται.

Οι συνάδελφοί μας, με την καθολική σχεδόν υπερψήφιση της εισήγησης του ΔΣ της ΟΛΜΕ στις συνελεύσεις, όπου συμμετείχαν πάνω από 20.000 μέλη των ΕΛΜΕ, έστειλαν σαφές και ηχηρό μήνυμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής, που οδηγεί σε απολύσεις χιλιάδων μονίμων και αναπληρωτών καθηγητών, στο κλείσιμο σχολείων, στην υποχρεωτική μετάθεση εκπαιδευτικών και στην πλήρη κατάρρευση του δημόσιου σχολείου.

Οι καθηγητές εξέφρασαν παράλληλα την εμπιστοσύνη τους στη συλλογική δράση και έδωσαν αποστομωτική απάντηση στις Κασσάνδρες που προέβλεπαν ότι η πλειονότητα του εκπαιδευτικού κόσμου διαφωνεί με τις επιλογές της συνδικαλιστικής της ηγεσίας.

Οι δυνάμεις μας, όλο το προηγούμενο διάστημα, πάλεψαν για να πεισθούν οι ηγεσίες των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων να σταθούν στο ύψος των ευθυνών τους και να αποφασίσουν 24ωρη απεργία μαζί με την ΟΛΜΕ για την Παρασκευή 17/5/13, για να καταγγελθεί ο κυβερνητικός αυταρχισμός και να ακυρωθεί στην πράξη η πολιτική επιστράτευση.

Απευθυνθήκαμε στο σύνολο των Ομοσπονδιών και των σωματείων, προτείνοντάς τους να κηρύξουν και αυτοί απεργία για τις 17/5/13. Δυστυχώς, οι πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων (ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ), συνεπείς στην επιλογή του κυβερνητικού συνδικαλισμού, «εποίησαν την νήσσα». Όχι μόνο αυτό, αλλά η ΑΔΕΔΥ, κηρύσσοντας απεργία για την Τρίτη 14/5/13, έδρασε υπονομευτικά και προβοκατόρικα για τον αγώνα των καθηγητών. Η ΓΣΕΕ μάλιστα εξέδωσε ανακοίνωση αρνητική ως προς την απεργία.

Το μείζον ζήτημα, λοιπόν, του εάν ο κλάδος των καθηγητών μόνος του θα έπρεπε και θα μπορούσε να προχωρήσει για να ακυρώσει τον κυβερνητικό αυταρχισμό χωρίς να έχουν διαμορφωθεί όροι μιας συνολικής απάντησης από το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, τα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα και τις αντιμνημονιακές πολιτικές δυνάμεις, έπρεπε να αποφασιστεί από τη ΓΣ των προέδρων των ΕΛΜΕ.

Η ΓΣ των προέδρων των ΕΛΜΕ επέβαλε ουσιαστικά στο ΔΣ της ΟΛΜΕ (για να αρθεί το προσωρινό διαδικαστικό αδιέξοδο) να κάνει τη δική του πρόταση, χωρίς να εκφραστεί γιʼ αυτό διαφωνία από τη ΓΣ.

Οι εκπρόσωποι των ΣΥΝΕΚ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, με αίσθημα ευθύνης, συνεκτιμώντας τη γενικότερη κατάσταση στον κλάδο, στο συνδικαλιστικό κίνημα και την κοινωνία, υποστήριξαν την άποψη ότι δεν έχουν διαμορφωθεί ο όροι και οι προϋποθέσεις για να πάμε στην κρίσιμη και αποφασιστική σύγκρουση. Όμως επέμειναν ότι την απόφαση και την ευθύνη θα έπρεπε να την πάρουν οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ με την εξουσιοδότηση που είχαν από τις ΕΛΜΕ τους.

Η πρόταση των Παρεμβάσεων στο ΔΣ της ΟΛΜΕ (οι εξετάσεις γίνονται κανονικά, συγκεντρώσεις έξω από τα εξεταστικά κέντρα χωρίς να παρεμποδίζονται οι εξετάσεις, 500 συνδικαλιστές να δεσμευτούν να απεργήσουν) εκτιμούμε ότι δεν καλύπτει την αναγκαιότητα της μαζικής, κινηματικής δράσης. Το ΠΑΜΕ απλά κατέθεσε μια δήλωση, χωρίς να κάνει πρόταση.

Οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ, παρότι υπερψήφισαν με πολύ μεγάλο ποσοστό, 92%, την εισήγηση της ΟΛΜΕ, δεν έδωσαν θετική απάντηση στο ερώτημα εάν έχουν διαμορφωθεί όροι και προϋποθέσεις για την υλοποίηση του απεργιακού προγράμματος (18 ΕΛΜΕ υπέρ, 9 κατά, 57 λευκό). Στην πρόταση αυτή ψήφισαν λευκό και πρόεδροι ΕΛΜΕ μέλη των Παρεμβάσεων, ενώ λευκό και κατά ψήφισαν πρόεδροι μέλη του ΠΑΜΕ. Αρκετοί πρόεδροι ΕΛΜΕ, μέλη των ΣΥΝΕΚ ψήφισαν υπέρ αυτής της πρότασης.

Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή αρκετοί εκπρόσωποι ΕΛΜΕ που ανήκουν στις ΣΥΝΕΚ κατέθεσαν προτάσεις θετικής διεξόδου, που διασφάλιζαν την συνέχιση της αγωνιστικής πορείας του κλάδου, με στόχο και να ξεκινήσει η απεργία και να διασφαλιστεί το δικαίωμα των συναδέλφων να αποφασίσουν για την παραπέρα πορεία της.

Συγκεκριμένα, η πρόταση να προχωρήσουμε στην πραγματοποίηση απεργίας στις 17/5/13 και σε νέες ΓΣ των ΕΛΜΕ στις 18/5, και σε ΓΣ προέδρων στις 19/5, για τη συνέχιση του αγώνα και την επόμενη εβδομάδα, δυστυχώς δεν υπερψηφίστηκε. Επίσης, απορρίφθηκε και η πρόταση να πραγματοποιηθεί η ΓΣ των προέδρων των ΕΛΜΕ για τη λήψη των τελικών αποφάσεων την Πέμπτη 16/5/13 το απόγευμα, διατηρώντας σε ισχύ την απόφαση έγκρισης του απεργιακού προγράμματος της ΟΛΜΕ.

Οι προτάσεις αυτές δεν στηρίχθηκαν, δυστυχώς, από την πλειοψηφία των προέδρων.

 

Συναδέλφισσες, -οι,

Οι ΣΥΝΕΚ εκτιμούν ως αρνητική εξέλιξη το ότι δεν ελήφθησαν αποφάσεις από τη ΓΣ των προέδρων για τη μορφή συνέχισης των αγώνων.

Η μαχητική και σταθερή παρουσία των ΣΥΝΕΚ στους αγώνες για το Δημόσιο σχολείο και τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών εδώ και 22 χρόνια δίνει αποστομωτική απάντηση σε όσους επιτίθενται συκοφαντώντας και διαστρεβλώνοντας τις επιλογές μας. Εμείς τους καλούμε, ακόμη και τώρα, σε κοινή δράση για να οργανώσουμε καλύτερα και ακόμη πιο αποτελεσματικά την αντίστασή μας στην πολιτική της κυβέρνησης, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

Οι ΣΥΝΕΚ θα προτείνουν στο ΔΣ της ΟΛΜΕ να εισηγηθεί στις ΓΣ, που πρέπει να συγκληθούν τις επόμενες μέρες, για να εκτιμηθεί η κατάσταση από τη βάση του κλάδου, μέτρα για τη δημιουργία όρων και προϋποθέσεων για τη συνέχιση του αγώνα

Ο αγώνας δεν έχει ακόμη κριθεί. Οι καθηγητές και οι εργαζόμενοι δεν έχουν πει ακόμη την τελευταία τους λέξη. Θα συνεχίσουν τη συζήτηση για την ανάδειξη των προβλημάτων του δημόσιου σχολείου με τους συλλόγους γονέων, τα συνδικάτα και τους τοπικούς φορείς. Θα συνεχίσουν τη διοργάνωση συλλαλητηρίων σε κάθε πόλη ενάντια στη συνταγματική εκτροπή της επιστράτευσης. Θα συνεχίσουν να παλεύουν για την ευρύτερη συσπείρωση των δυνάμεων της εργασίας. Θα συνεχίσουμε να είμαστε μαχητικά παρόντες στους καθημερινούς αγώνες, σε κάθε σχολείο, σε κάθε γειτονιά, μαζί με όλους τους εργαζομένους.

Αυτή την πολιτική και αυτή την κυβέρνηση θα την ανατρέψουμε με ενωτικούς, δυναμικούς αγώνες, με μια ευρύτερη συσπείρωση εργαζομένων, ανέργων, φοιτητών, μαθητών και όλων των στρωμάτων που πλήττονται από αυτές τις πολιτικές.

 

Η γραμματεία των ΣΥΝΕΚ,

Αθήνα, 16 Μαΐου 2013.

 

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου