Σε κανονικότητα έχουν μετατραπεί τα κενά στα σχολεία της χώρας κι αυτό ενώ μετράμε πλέον έναν ολόκληρο μήνα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Παρά τις 30.243 προσλήψεις αναπληρωτών σε όλες τις βαθμίδες, οι ελλείψεις παραμένουν μεγάλες και χιλιάδες διδακτικές ώρες έχουν χαθεί από την αρχή της χρονιάς. 

Τα κενά στη δευτεροβάθμια πλησιάζουν τις 2.000. Στις περισσότερες περιοχές της χώρας η κάλυψη των κενών έγινε σε ποσοστά 30% - 40%. Τα μεγαλύτερα προβλήματα σημειώνονται στις περιοχές Ηρακλείου, Πειραιά, Δωδεκανήσων και Μεσσηνίας, ενώ πολύ σοβαρά είναι τα πράγματα και σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Τα κενά αφορούν βασικές ειδικότητες καθηγητών, όπως φιλόλογους, μαθηματικούς, φυσικούς και χημικούς. Την ίδια ώρα, εκκρεμούν οι προσλήψεις αναπληρωτών για την ενισχυτική διδασκαλία, των αναπληρωτών για τις τάξεις υποδοχής των προσφυγόπουλων και οι προσωρινοί πίνακες για τις προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή είναι άφαντοι. 

Στην πρωτοβάθμια τα πράγματα δεν είναι καλύτερα με τη ΔΟΕ να ζητά 2.500 διορισμούς για να καλυφθούν μόνιμες θέσεις. Οι εκπαιδευτικοί της χώρας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα μαθήματα που χάνονται σε όλες τις βαθμίδες, ζητούν να γίνει άμεσα η Γ’ Φάση για τους αναπληρωτές και ζητούν μόνιμους διορισμούς που έχουν παγώσει από το 2010. Εδώ η ΔΟΕ προσθέτει ότι ο εξαιρετικά μεγάλος αριθμός των αναπληρωτών αποδεικνύει την ανάγκη για άμεση πραγματοποίηση των χιλιάδων διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών που έχει ανάγκη η εκπαίδευση. 

Το ζήτημα των κενών εξελίσσεται σε ένα ακόμη δύσκολο παζλ για την κυβέρνηση αφού εκτός από τις πιέσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας δέχεται κριτική και εκ των έσω για το έμφραγμα που έχει δημιουργεί στα σχολεία. Ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης χαρακτηρίζει απαράδεκτο το γεγονός να μην υπάρχουν καθηγητές στα σχολεία μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ενώ αφήνει αιχμές για τη στάση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από την οποία είχε πάρει διαβεβαιώσεις ότι έχουν διατεθεί αρκετοί καθηγητές και ότι δεν θα υπάρχει πλέον πρόβλημα. «Είναι αδιανόητο αυτό που διαχρονικά συμβαίνει στην πατρίδα μας με τους διορισμούς εκπαιδευτικών. Αν κάθε χρόνο μετράμε ελλείψεις εβδομάδες μετά την έναρξή των σχολείων, κάτι πρέπει να αλλάξουμε στην όλη διαδικασία» αναφέρει ο βουλευτής σημειώνοντας ιδιαίτερα το ζήτημα που προκύπτει στα απομακρυσμένα σχολεία και στην περιοχή του συγκεκριμένα στα Σφακιά. 

Εντοπίζοντας τα κενά…

Στη Δυτική Αθήνα τα κενά ξεπερνούν τις 1700 ώρες σε όλες τις ειδικότητες. Στο Ηράκλειο ξεπερνούν τα κενά ξεπερνούν τα 200 σε όλες τις δομές της Δευτεροβάθμιας, στο Λασίθι τα 45, στην Κεντρική Μακεδονία πάνω από 200 είναι τα κενά στη Γενική Εκπαίδευση και 150 στην Ειδική Αγωγή, στη Θεσσαλία 94 στη Γενική και 67 στην Ειδική Αγωγή, στην Ήπειρο 70 στη Γενική και 31 στην Ειδική Αγωγή, στη Λακωνία ξεπερνούν τα 40, στη Λέσβο τα 16 στη Γενική και 26 στην Ειδική, στην Ηλεία τα 38 στη Γενική και 13 στην Ειδική, στην Καβάλα τα 25, στην Κορινθία τα κενά είναι πάνω από 50.

«Την περσινή χρονιά εργάστηκαν 31.300 αναπληρωτές σε όλες τις δομές της εκπαίδευσης. Φέτος μέχρι στιγμής έχουν προσληφθεί 30.243 ενώ είμαστε ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και παρ’ όλα αυτά υπάρχουν πάρα πολλά κενά και στην πρωτοβάθμια και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στην ειδική αγωγή, αλλά και στα ειδικού τύπου σχολεία όπως τα μουσικά, τα καλλιτεχνικά και τα διαπολιτισμικά. Στα τελευταία λείπουν χιλιάδες ώρες με βάση και τα στοιχεία από την προηγούμενη περίοδο», λέει στο tvxs.gr, ο κ. Νεκτάριος Κορδής, αιρετό τακτικό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. «Στη δευτεροβάθμια μιλάμε για τουλάχιστον 2.000 κενά. Στη γενική εκπαίδευση τα κενά εντοπίζονται σε όλες τις ειδικότητες. Περισσότερα είναι στις δύσκολες περιοχές, όπως στα νησιά όπου πάει μεγάλος όγκος των αναπληρωτών. Αλλά το εξωφρενικό είναι ότι υπάρχουν κενά ακόμη και στη Θεσσαλονίκη και την Αττική». 

Σύμφωνα, με τον κ. Κορδή, «η πρώτη φάση προσλήψεων έγινε στις 5 Σεπτέμβρη με τα εναπομείναντα κενά να πλησιάζουν το 60%. Έγιναν 1720 προσλήψεις στη δευτεροβάθμια. Η δεύτερη φάση έγινε στις 29 Σεπτέμβρη. Έγιναν 2.000 περίπου προσλήψεις στη δευτεροβάθμια και αυτή τη στιγμή τα εκτιμώμενα κενά είναι στις 2.000 ακόμη. Έχουν γίνει δυο φάσεις αλλά τα κενά δεν έχουν καλυφθεί. Και βρισκόμαστε ένα μήνα μετά. Προφανώς είναι ζήτημα».  

Ειδικά για την ειδική αγωγή, τονίζει: «αναμένουμε τους προσωρινούς πίνακες για τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας - δευτεροβάθμιας και το ειδικό επιστημονικό προσωπικό. Η υπουργός δηλώνει ότι οι προσλήψεις θα γίνουν εντός του 2009. Εγώ δημόσια έχω πει ότι δεν θα γίνουν εντός του 2019. Πάμε για το 2020. Διότι πρέπει να βγουν προσωρινοί πίνακες, πρέπει να βγουν πίνακες απορριπτέων, πρέπει να δοθεί το δεκαήμερο των ενστάσεων, να εξεταστούν από τον ΑΣΕΠ και να βγουν οι οριστικοί πίνακες. Μακάρι να γίνουν αύριο αλλά τελικά εκτιμώ ότι δεν θα προλάβουν να γίνουν εντός του 2019. Δεν φαίνεται να κινείται και κάτι πιο γρήγορα».

Ζήτημα φυσικά υπάρχει και με τα προσφυγόπουλα που φοιτούν στα σχολεία. «Οι τάξεις υποδοχής δεν λειτουργούν μέχρι σήμερα. Ορίστηκαν οι μονάδες της δευτεροβάθμιας όπου θα λειτουργήσουν τάξεις υποδοχής κι αυτό είναι σημαντικό βήμα. Το επόμενο βήμα όμως είναι να γίνουν οι προσλήψεις των συναδέλφων που θα στελεχώσουν τις τάξεις υποδοχής. Εκτιμώ ότι αυτό δεν θα γίνει πριν από τα τέλη Οκτώβρη. Έχουμε αναδείξει το θέμα από τις αρχές Σεπτέμβρη αλλά δεν έχει κινηθεί τίποτα. Είναι τεράστιο το ζήτημα της προσφυγικής εκπαίδευσης». 

Η ανάγκη διορισμών 

Πώς όμως προέκυψαν τόσα κενά; Ο ένας λόγος είναι η αδιαμφισβήτητα θετική λειτουργία των ολιγομελών τμημάτων και η αύξηση των αναγκών στις ειδικότητες στα Λύκεια με την εφαρμογή των επταώρων. Οι αυξημένες απαιτήσεις, αυξάνουν και τον αριθμό των αναγκαίων καθηγητών. Ωστόσο, οι αποχωρήσεις εκπαιδευτικών - το καλοκαίρι έφυγαν 2.500 χιλιάδες εκπαιδευτικοί από την πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση - και τα συσσωρευμένα κενά όλων των προηγούμενων ετών - η αδιοριστία μετρά από το 2010 - είναι που διογκώνουν το πρόβλημα. 

Ο κ. Κορδής επισημαίνει ότι «δεν είναι τυχαίο ότι κατατέθηκε σήμερα (σ.σ. Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019) στη Βουλή μια τροπολογία με την οποία η κυβέρνηση ζητά σχεδόν τον διπλασιασμό των πιστώσεων από το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων - από τα 43 εκατομμύρια στα 81 εκατομμύρια - για προσλήψεις αναπληρωτών. Αυτό από μόνο του δείχνει την τεράστια ανάγκη προσλήψεων. Διότι ήδη έχουν καλυφθεί τα κονδύλια που είχε προβλέψει η προηγούμενη κυβέρνηση». 

«Τα νούμερα των κενών αναδεικνύουν την αναγκαιότητα των διορισμών. Η ηγεσία του υπουργείου παιδείας δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι ‘θα δούμε τις ανάγκες και τις προτεραιότητες’. Όμως οι ανάγκες φαίνονται καθημερινά. Και οι 10.500 διορισμοί που είχαν προϋπολογιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση (σ.σ. η ΝΔ πάγωσε τη διαδικασία) θα ήταν μια σημαντική ενίσχυση αλλά και πάλι δεν θα κάλυπταν τα κενά. Θα κάλυπταν το 1/3 των κενών. Ωστόσο, θα ήταν μια σημαντική τόνωση», υπογραμμίζει ο κ. Κορδής. 
https://tvxs.gr