Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 05 Αύγ 2020
Διαμαρτυρία φοιτητών για την πρόσφατη απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ που επηρεάζει τις σπουδές εξ' αποστάσεως
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 
 
 
 
 

Αναστάτωση έχει προκαλέσει σε εκατοντάδες φοιτητές η πρόσφατη απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ για τα προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Η συγκεκριμένη απόφαση προβλέπει πως για την αναγνώριση τίτλου εξ αποστάσεων σπουδών κρίνεται απαραίτητη η διενέργεια γραπτών και δια ζώσης εξετάσεων για τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών. Επιπλέον, οι εξετάσεις θα πρέπει να πραγματοποιηθούν στον χώρο του πανεπιστημίου ή οποιοδήποτε άλλο εξεταστικό κέντρο στη χώρα της έδρας του Πανεπιστημίου.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως πάντως διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν εφαρμόζεται εν μέσω πανδημίας, όπως άλλωστε ορίζει και ο οργανισμός.

Τόνισε δε ότι το περιεχόμενο της απόφασης θα συζητηθεί μεταξύ ΔΟΑΤΑΠ και υπουργείου, ενώ πρόθεση της ηγεσίας είναι η αναμόρφωση του πλαισίου των εξ αποστάσεων σπουδών με στόχο την μεγαλύτερη ευελιξία.

Φοιτητές απέστειλαν την ακόλουθη επιστολή διαμαρτυρίας προς την υπουργό:

Προς:

Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα. Κεραμέως,
Διοικητικό Συμβούλιο Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π).

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΩΝ ΤΙΤΛΩΝ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ ΑΠΟ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Αποστέλλουμε το παρόν κείμενο προκειμένου να καταστήσουμε σαφή τη διαφωνία μας αναφορικά με την απόφαση της ολομέλειας του Διοικητικού Συμβουλίου του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. στην 11η / 26-6-2020 συνεδρίασή της, με την οποία διαφοροποιούνται οι προϋποθέσεις για την επικαιροποίηση του πλαισίου αναγνώρισης αλλοδαπών Τίτλων Σπουδών στις σπουδές εξ αποστάσεως και των εφαρμογών αυτής.

Πιο συγκεκριμένα, με την απόφαση αυτή, εξ αποστάσεως Τίτλοι Σπουδών, οι οποίοι μέχρι και την προηγουμένη αναγνωριζόταν από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. και το Υ.ΠΑΙ.Θ., ξαφνικά έπαψαν να αναγνωρίζονται, αν ο φοιτητής δε μεταβεί στην έδρα του Πανεπιστημίου για ομαδικές συναντήσεις και εξεταστική. Ως αποτέλεσμα, παρατηρείται το παράδοξο να αναγνωρίζονται οι Τίτλοι Σπουδών όσων αποφοίτησαν τα προηγούμενα εξάμηνα στα ίδια Προγράμματα Σπουδών των ίδιων Πανεπιστημίων, αλλά όχι και όσων ήδη φοιτούν σε αυτά.

Η απροειδοποίητη και αναίτια αυτή αλλαγή στο πλαίσιο αναγνώρισης Μεταπτυχιακών και άλλων Τίτλων Σπουδών, στην οποία προέβη ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., καταλύει κάθε έννοια εμπιστοσύνης των πολιτών στη διοίκηση. Μην ξεχνάμε ότι χιλιάδες φοιτητές επέλεξαν εξ αποστάσεως Προγράμματα Σπουδών, καθώς αυτά αναγνωρίζονταν από το Ελληνικό κράτος.

Επιπρόσθετα, έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι το ίδιο το Υ.ΠΑΙ.Θ., που με το προσοντολόγιο κατέστησε απαραίτητη την κτήση Μεταπτυχιακών Τίτλων και λοιπών προσόντων, μοριοδοτώντας τα, αποδέχεται χωρίς να ζητήσει διευκρινίσεις από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. μια άκρως αιφνιδιαστική απόφαση, η οποία ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα και τον προγραμματισμό χιλιάδων ανθρώπων και των οικογενειών τους. Μία τέτοια απόφαση μόνο αψυχολόγητη και άδικη μπορεί να χαρακτηριστεί. Καταστρατηγείται πρόδηλα, λοιπόν, κάθε έννοια δικαίου, τη στιγμή μάλιστα που το Σύνταγμα της Ελλάδος που προβλέπει ίδιες δυνατότητες εξέλιξης και ίσες αμοιβές στους κατέχοντες ίδια προσόντα (Άρθρο 4, παρ. 1, 2 και άρθρο 22, παρ.1).

Τα νέα δεδομένα αναγνώρισης των εξ αποστάσεως Τίτλων Σπουδών,απαιτούν δια ζώσης γραπτές εξετάσεις και ομαδικές συναντήσεις στον τόπο της έδρας του Πανεπιστημίου, καταστρατηγώντας στην ουσία κάθε έννοια εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και στερώντας την ευκαιρία σε χιλιάδες ανθρώπους να αποκτήσουν ακαδημαϊκά προσόντα, που δεν θα μπορούσαν να αποκτήσουν με τρόπο συμβατικό.Καλούμαστε, με άλλα λόγια, να εγκαταλείψουμε τις σπουδές μας ενώ ήδη φοιτούμε σε προχωρημένα εξάμηνα σπουδών, καθώς αδυνατούμε να ανταποκριθούμε στα παράνομα κριτήρια που ετέθησαν από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.

Δυνάμει των ανωτέρω, και δεδομένου ότι παραβιάζονται πρόδηλα η αρχή της ισότητας και η δυνατότητα για ίσες ευκαιρίες εργασίας, απαιτούμε την άρση της απόφασης του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., ώστε να μην ισχύει αναδρομικά (όπως συμβαίνει τώρα) για όσους ήδη φοιτούν ή έχουν ήδη εγγραφεί σε εξ αποστάσεως Μεταπτυχιακά και άλλα Προγράμματα Σπουδών. Τέλος, επιφυλασσόμαστε για την άσκηση παντός νομίμου δικαιώματός μας».

 
 

Τρίτη, 4 Αυγούστου 2020, 22:30
https://www.zougla.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου