Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 14 Οκτ 2014
Αχαΐα-Ηλεία:«Σεισμόπληκτη… παιδεία σε λυόμενα σχολεία» -Καταρρέει ο χρεοκοπημένος  Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων  -Υποσχέσεις ... οι κτηριακές  υποδομές στη  δευτεροβάθμια εκπαίδευση Αιγείρας
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

«Σεισμόπληκτη… παιδεία σε λυόμενα σχολεία» ήταν ο τίτλος της επερώτησης του Περιφερειακού σύμβουλου της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης, Δημ. Δεσύλλα, που συζητήθηκε πριν την έναρξη της τακτικής συνεδρίασης του Περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας στις 29 Σεπτεμβρίου.

Με την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου και τη ζοφερή εικόνα που παρουσιάζεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ο κ. Δεσύλλας στην εισήγησή του επεσήμανε:

«Πάνω από 800 μαθητές στην Ηλεία ( 1ου Γυμνασίου Πύργου, 1ο Λυκείου Πύργου, Ειδικού Εργαστηρίου Εκπαίδευσης και Κατάρτησης Πύργου, Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Πύργου, Γυμνασίου Καράντουλα, Λυκείου Καράντουλα και του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού) για 7η και 8η χρονιά από τους σεισμούς του Οκτωβρίου 2007 και Ιουνίου 2008, συνεχίζουν και φέτος να κάνουν «μαθήματα» σε λυόμενες αίθουσες και μέσα σε άθλιες συνθήκες για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Αίθουσες ψυγεία το χειμώνα και φούρνοι το καλοκαίρι. Αντιμετωπίζουν την εγκατάλειψη, τον εμπαιγμό του κράτους και της Περιφέρειας, την έμπρακτη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής στο όνομα της ανάπτυξης. Επερωτούμε τον Περιφερειάρχη και τον αντιπεριφερειάρχη και εν συνόλω την περιφερειακή αρχή, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί, για να σταματήσει η παραπάνω αθλιότητα η οποία προσβάλει βάναυσα τους μαθητές τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και γενικότερα το λαό της Ηλείας. Θα φτιάξτε σχολικά κτήρια; Πότε; Θα τα εντάξετε στο νέο ΕΣΠΑ;

Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γεωργιόπουλος

Η περιγραφή του κ. Δεσύλλα απεικονίζει την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται για επτά περίπου χρόνια τώρα από το 2007 και το 2008 τα σχολικά κτήρια που είχαν υποστεί ζημιές από τους σεισμούς και στεγάστηκαν «προσωρινά» σε λυόμενες κατασκευές, τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γεωργιόπουλος και συνέχισε. «Το πρόγραμμα της σχολικής στέγης ανήκει στην αρμοδιότητα του ΟΣΚ που εποπτεύονταν από το Υπ Παιδείας και τώρα από το Υπ. Υποδομών. Το πρόγραμμα της σχολικής στέγης έτρεχε σε συνεργασία του ΟΣΚ με προγραμματικές συμβάσεις με τους δήμους. Η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, είχε προσπαθήσει να σώσει κάποια από αυτά, αφού όπως είναι γνωστό ο ΟΣΚ είναι χρεοκοπημένος και τελεί υπό κατάρρευση, δηλαδή όσα είχαν κάποιες μελέτες τα ενέταξε στο ΕΣΠΑ και μερικά από αυτά ή έχουν αποπερατωθεί ή βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή τους σε Αχαΐα και Ηλεία. Δυστυχώς, από την έρευνα που έγινε τότε και που μπορούμε να τη συνεχίσουμε τώρα, νομίζω ότι δεν θα μας αποδώσει κάτι. Οι δήμοι δεν έχουν τρέξει από τότε καμιά από αυτές τις μελέτες ώστε να είναι ώριμη για να μπορούμε εάν και εφ’ όσον το νέο ΕΣΠΑ το ΣΕΣ τα κτηριακά θα χρηματοδοτηθούν και θα αποτελέσουν έναν από τους άξονες στους οποίους μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσεις. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, με τη δική σας «όχληση», είναι να τρέξουμε να βρούμε αν κάποιος δήμος στην Ηλεία έχει προχωρήσει κάποια μελέτη, για κάποιο σχολικό συγκρότημα για να δούμε αν μπορούμε να το εντάξουμε κάπου αλλού για χρηματοδότηση.».

 

Αορίστου χρόνου διδασκαλία, σε λυόμενες αίθουσες για μαθητές Λυκείου –Γυμνασίου Αιγείρας

 

Με αφορμή τις δηλώσεις της νέας Περιφερειακής Αρχής για τα σχολικά κτήρια, γεννιόνται πολλά ερωτήματα σχετικά με την τύχη της ανέγερσης των κτηρίων του Γυμνασίου και Λυκείου Αιγείρας, όπου στεγάζονται και σήμερα οι μαθητές σε λυόμενες αίθουσες και ακατάλληλο κτήριο..

Όπως είναι γνωστό τόσο ο π. Δήμος Αιγείρας με το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων Αιγείρας όσο και η π. Νομαρχία Αχαΐας, το 2008 είχαν υποβάλλει στο Υπουργείο Παιδείας και στον τότε υπουργό κ. Ευρ. Στυλιανίδη, αίτημα χρηματοδότησης για την ανέγερση των κτηρίων Γυμνασίου-Λυκείου Αιγείρας σε οικόπεδο 3.700τ.μ το οποίο είχε αγοράσει ο π. δήμος Αιγείρας αποκλειστικά γι’ αυτόν το σκοπό. Το Καλοκαίρι του 2008 ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΚ κ. Π. Παταργιάς που είχε επισκεφθεί την Αιγείρα, γνωστοποίησε ότι θα προχωρούσε άμεσα η ένταξη στον προγραμματισμό του ΟΣΚ η χρηματοδότηση με 2 εκατομ. ευρώ η υλοποίηση της κατασκευής των σχολικών κτηρίων του Γυμνασίου – Λυκείου Αιγείρας.

Τα δημοτικά συμβούλια τόσο του Καποδιστριακού δήμου Αιγείρας όσο και του Καλλικρατικου δήμου Αιγιάλειας, αδιαφόρησαν για την προώθηση των υποδομών παιδείας της Δημοτικής Ενότητας Αιγείρας. Σήμερα το μέλλον διαφαίνεται πολύ ζοφερό.

Ας ενεργοποιηθούν οι αρμόδιοι

Κανένας αρμόδιος ή αιρετός δεν ασχολείται με το θέμα αυτό. Ελπίζουν, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές ότι κάποια ευαισθητοποίηση θα υπάρξει έστω και τώρα και να πάρουν κάποια απάντηση από αυτούς που εκλέγονται και εκπροσωπούν την περιοχή σε αρμόδιες υπηρεσίες για τα τοπικά φλέγοντα ζητήματα της παιδείας.

Β. Αντωνίου

 

 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου