Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 15 Μάι 2015

Για τη συγκέντρωση κατά της «αντιμεταρρύθμισης Μπαλτά»

Και μόνο η αισθητική του… ευρηματικού συνθήματος «Όχι Μπαλτά στην Παιδεία», τείνει να αποτρέψει κάθε καλόγουστο άνθρωπο από την ενασχόληση με το θέμα.

Πανεπιστημιακοί που επέδειξαν ηχηρή σιωπή και το έπαιζαν… Λούηδες, όταν «κουρεύονταν» τα ταμεία των Πανεπιστημίων, εξοστρακίζονταν οι διοικητικοί υπάλληλοι, «ξηλώνονταν» συνάδελφοί τους από τη διοίκηση των ΑΕΙ για να εφαρμοστεί το «όραμα Διαμαντοπούλου στην Παιδεία», αποφάσισαν «για πρώτη φορά... επανάσταση», στο Σπύρος Λούης.

Μόνο που την παράσταση έκλεψαν πολιτικοί που στρογγυλοκάθησαν πρώτο τραπέζι πίστα, με πρώτο και καλύτερο το Ποτάμι (με προεδρική περιβολή), πρώην και νυν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με διάφορους δελφίνους του, και τέλος τη ΝΔ, με όχι και τόσο συμπαγή παρουσία Όλοι αυτοί συνέπηξαν ενθουσιώδες αντιπολιτευτικό μέτωπο και ως νέο-αγανακτισμένοι προχώρησαν σε κάλεσμα σήμερα στις 8:30 έξω από τη Βουλή.

(Μάλιστα, σύμφωνα με επιστολή της ΟΙΕΛΕ ανάμεσα στους θαμώνες του Σπύρου Λούης εντοπίστηκαν και «επιφανή στελέχη των παρόχων κάθε είδους ιδιωτικής εκπαίδευσης»)

Βέβαια, την ώρα που τα Πανεπιστήμια στενάζουν οικονομικά, για τους «αντιμπαλτάδες» «λεφτά υπάρχουν» ώστε να κάνουν πληρωμένες καταχωρήσεις της διαμαρτυρίας τους σε τουλάχιστον 4 εφημερίδες του Κυριακάτικου Τύπου.

Κατά τα άλλα επανήλθε η μπαγιάτικη καραμέλα περί «αριστείας ως ρετσινιάς» και «εξίσωσης προς τα κάτω» , ενώ οι κινήσεις του υπουργείου, με τον διαχωρισμό προτύπων-πειραματικών, κατατείνουν ακριβώς στο αντίθετο: στην αποθάρρυνση της παπαγαλίας και της ψυχοφθόρας βαθμοθηρίας, δηλαδή στην προαγωγή της αριστείας και της γνώσης. Το θέμα δεν είναι να έχεις μέτρια σχολεία και μερικά πρότυπα που να προεξάρχουν αλλά με τη βοήθεια των πειραματικών διδασκαλιών όλα τα σχολεία να κατατείνουν στο να γίνουν πρότυπα.

 

Το άλλο που φορέθηκε πολύ ήταν το περίφημο Grexit των ελληνικών πτυχίων, με την «κατάργηση των πιστωτικών μονάδων, που θα… πλήξει τα προγράμματα Erasmus». Αγνοούν επανειλημμένως και επιδεικτικά την κατηγορηματική διάψευση του υπουργείου: « To πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία ουδόλως αγγίζει ή μεταβάλλει, πόσο μάλλον καταργεί το Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς και Συσσώρευσης Πιστωτικών Μονάδων (ECTS). Απλώς ορίζει πως ο αριθμός των Διδακτικών Μονάδων που αντιστοιχεί σε ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο, ισοδυναμεί με τις Πιστωτικές Μονάδες. Άρα τα περί Grexit των πτυχίων των ελληνικών Πανεπιστημίων μάλλον είναι προϊόν exit των εμπνευστών τους από την πληροφόρηση και την καλόπιστη κριτική.»

Δεν δίστασαν ακόμη να θίξουν και την κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων, τόσο… πεφωτισμένο σύστημα που, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΛΜΕ, οδήγησε πέρσι σε εξαπλασιασμό του ποσοστού των μαθητών της Α’ τάξης των Γενικών Λυκείων που παραπέμφθηκε για επαναληπτικές εξετάσεις το Σεπτέμβριο, στο 65% των σχολείων της χώρας!

Ιδού και τα σφόδρα ανησυχούντα μέλη της Επιτροπής «Παιδεία 2015», όπως τα παρουσιάζει ο ιστότοπος alfavita.gr

Γιάννης Αντωνίου: εκπρόσωπος του λόμπυ των πειραματικών και προτύπων και της δήθεν αριστείας, κοινώς της λογικής «καλών σχολείων» όπου δεν πάει η πλέμπα …

Θάνος Βερέμης: πρόεδρος του ΕΣΥΠ στην περίοδο ψήφισης του νόμου Γιαννάκου, όταν τα ΜΑΤ έλειωναν τους φοιτητές, γνωστός για τις νεοσυντηρητικές και αυταρχικές απόψεις του.

Μάκης Γρυσπολάκης: τέως πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, απηνής διώκτης αγωνιστών φοιτητών και καθηγητών

Αποστόλης Δημητρόπουλος: εργαζόμενος στην Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας, γνωστός για τη νεοφιλελεύθερη αρθρογραφία του

Λεωνίδας Καστανάς: αρθρογράφος σε «μεταρρυθμιστικά» μπλογκ, υπεύθυνος εκπαίδευσης του Ποταμιού

Σωκράτης Κάτσικας: πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το οποίο εγκατέλειψε για το ΠΑΠΕΙ αμέσως μετά τη λήξη της θητείας του, τέως γενικός γραμματέας Υπουργείου, τέως πρόεδρος ΕΣΥΠ.

Βάσω Κιντή: μέλος του συμβουλίου Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, δεν διστασε να φωνάξει το 2013 την αστυνομία για να συλλάβει φοιτητές μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου

Μαρία Λεκάκου: συμβούλιο Ιδρύματος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Νιόβη Παυλίδου: καθηγήτρια ΑΠΘ, υποψήφια περιφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ στην κεντρική Μακεδονία

Μιχάλης Σταθόπουλος: τέως Πρύτανης του ΕΚΠΑ, το 1985 συναίνεσε στην άρση του ασύλου και την εισβολή των ΜΑΤ στο Χημείο

Νίκος Σταυρακάκης: τέως πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ ηγήθηκε της «ανακατάληψης» της ομοσπονδίας από τους οπαδούς του επιχειρηματικού πανεπιστημίου.

Γιώργος Χαραλαμπίδης: καθηγητής ΤΕΙ

«Μιλάμε για ένα μπουκέτο από ό,τι πιο αναχρονιστικό και συντηρητικό υπάρχει στην Ελληνική εκπαίδευση, σε τέτοιο βαθμό που η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στο Κυριακάτικο άρθρο της τους ονομάζει "καταξιωμένους πανεπιστημιακούς δασκάλους", σχολιάζει ο αρθρογράφος του παραπάνω ιστότοπου .

 

 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου