Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 11 Φεβ 2024
Οι φοιτητές μένουν στο δρόμο, ο πρωθυπουργός εμμένει στην κοροϊδία
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί μικροπολιτικά την καλή κατάταξη των δημόσιων πανεπιστήμιων στις παγκόσμιες λίστες άδραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κόσμος της εκπαίδευσης παραμένει σε αναβρασμό, οι φοιτητές έδειξαν ότι δεν υποχωρούν, αντιθέτως κλιμακώνουν τη δράση τους και αποδεικνύουν πως το ποτάμι της αγανάκτησης και της αντίστασης δεν γυρνάει πίσω.

 

Κι όμως ο πρωθυπουργός της χώρας αποφάσισε μετά τις απειλές και την τρομοκράτηση να περάσει στον δρόμο της κοροϊδίας και της μικροπολιτικής σκοπιμότητας.
Στο κυριακάτικο μήνυμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επένδυσε στα φούμαρα και τα fake news που ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας στα μέσα της εβδομάδας για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όμως πήγε κι ένα βήμα παραπέρα.

Επιχείρησε να εκμεταλλευτεί τις λίστες παγκόσμιας κατάταξης που δείχνουν πως τα κολέγια στη χώρα μας βρίσκονται στον πάτο, ιδιαίτερα σε σχέση με πολλά τμήματα των δημοσίων ΑΕΙ προκειμένου να… ισχυριστεί ότι και αυτό είναι έργο της κυβέρνησής του.

Ειδικότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε «το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, την ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου -που ήταν και παραμένει κυβερνητική προτεραιότητα, και την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων τέθηκε σε διαβούλευση αυτήν την εβδομάδα. Η έμφασή μας φυσικά ήταν, είναι και θα είναι στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο και αυτό αποδεικνύεται από τις επιμέρους παραμέτρους του σχεδίου νόμου. Έχουμε καλά Δημόσια Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και αυτό πιστοποιείται και από την κατάταξή τους παγκοσμίως. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί το Ε.Κ.Π.Α που σημείωσε άλμα ανόδου στις Διεθνείς Κατατάξεις και βρίσκεται πλέον στην 89η θέση παγκοσμίως και στην 16η θέση στην Ευρώπη. Με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο επιδιώκουμε να δώσουμε μεγαλύτερη ώθηση στα Δημόσια Πανεπιστήμια και στη διεθνοποίησή τους, με έμπρακτη στήριξη και στα περιφερειακά ΑΕΙ. Με το νομοσχέδιο αναβαθμίζεται και ενισχύεται η παρουσία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης».

Αναφερόμενος στα ιδιωτικά πανεπιστήμια επανέλαβε την προπαγάνδα Πιερρακάκη γράφοντας «όσο για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά παραρτήματα Πανεπιστημίων του εξωτερικού στην Ελλάδα, τα κριτήρια για την ίδρυση τους -οικονομικά και ακαδημαϊκά- είναι τα πιο αυστηρά σε όλη την Ευρώπη και αρμόδια για την τήρησή τους θα είναι η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης. Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Παιδείας, η φοίτηση σε αυτά τα ιδρύματα προϋποθέτει πανελλήνιες εξετάσεις και η εισαγωγή των φοιτητών θα γίνεται εφόσον έχουν καλύψει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του επιστημονικού πεδίου που τους ενδιαφέρει. Τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα αρχίσουν να δέχονται αιτήσεις φοιτητών από τον Σεπτέμβριο του 2025». 

 

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας, βέβαια, έχουν ήδη καταρριφθεί από τα ψιλά γράμματα των ανακοινώσεων. (βλ. Μάστερ παραπλάνησης για τα ιδιωτικά ΑΕΙ και Πώς θα μπείτε στην Ιατρική με 10.000 μόρια και αρκετές χιλιάδες ευρώ!)

Στον δρόμο του αγώνα παραμένουν οι φοιτητές

Το κίνημα στα πανεπιστήμια και την εκπαίδευση, πάντως, απαντά δυναμικά στην κοροϊδία και τον κυβερνητικό αυταρχισμό προαναγγέλλοντας κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Το νέο μεγάλο ραντεβού έχει κλειστεί για την Πέμπτη, καθώς ανακοινώθηκε συλλαλητήριο για τις 12 το μεσημέρι σε κάθε πόλη.

Οι φοιτητές διαμηνύουν ότι «δεν θα τους περάσει» και υπογραμμίζουν «καλούμε την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και τους μαθητές και τους καθηγητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε κοινό αγώνα! Καλούμε όλη την κοινωνία, φορείς των εργαζομένων να πλαισιώσουν τις κινητοποιήσεις, τις πορείες και τις δράσεις μας. Κλιμακώνουμε τον αγώνα, προετοιμάζουμε μπλακ-άουτ σε περίπτωση κατάθεσης και εισαγωγής του νομοσχεδίου για ψήφιση».



από:  https://www.efsyn.gr
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου