Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 14 Ιούλ 2022
Με παλμό το συλλαλητήριο κατά του νόμου - έκτρωμα για τα ΑΕΙ
Κλίκ για μεγέθυνση








Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος
 14.07.2022, 21:26

 

 
 

Με αρκετά μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το φοιτητικό συλλαλητήριο ενάντια στο νέο νομοσχέδιο «ανοιχτοί ορίζοντες» στα ΑΕΙ, το οποίο ψηφίζεται απόψε στη Βουλή εν μέσω σφοδρής σύγκρουσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Οι φοιτητές φώναξαν όχι στην καταστολή και την πανεπιστημιακή αστυνομία, ζητώντας αναβάθμιση των σπουδών τους και των επαγγελματικών δικαιωμάτων από τα πτυχία τους.

 

Αξιοσημείωτη και η συμμετοχή των φοιτητών του ΠΟΦΠΑ που απαιτούν να διασωθεί η Λέσχη ως ένα τελευταίο κύτταρο πολιτισμού. «Θα είμαστε πλάι στους αγώνες των φοιτητικών συλλόγων για να μείνει στα χαρτιά το νομοσχέδιο» τονίζουν. 

Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Επί του νομοσχεδίου θα πραγματοποιηθεί ονομαστική ψηφοφορία κατόπιν αιτήματος του ΚΚΕ, της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ--ΠΣ αποχώρησε με τον Αλέξη Τσίπρα να τονίζει: «Δεν μπορούμε να σας νομιμοποιήσουμε σήμερα, δεν θα είμαστε εδώ όταν θα ψηφίζετε αυτό το έκτρωμα για τη δημόσια εκπαίδευση. Θα σας αφήσουμε μόνους σας με τους υβριστές της Δημοκρατίας».


Δυναμικές συγκεντρώσεις και στη Θεσσαλονίκη

του Νίκου Φωτόπουλου

«Νόμος - βόμβα στα θεμέλια της πανεπιστημιακής κοινότητας». Ανήσυχοι, θυμωμένοι και απηυδισμένοι με τον τρόπο αντιμετώπισης της ανώτατης εκπαίδευσης από την κυβέρνηση και την υπουργό παιδείας, εμφανίσθηκαν σήμερα δεκάδες πανεπιστημιακοί - μέλη του ΕΣΔΕΠ στη Θεσσαλονίκη, που συγκεντρώθηκαν στην πανεπιστημιούπολη προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ.

«Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ΑΕΙ συγκεντρώνει σε ενιαίο πλαίσιο την προηγούμενη νομοθεσία, ενσωματώνοντας και νέες ρυθμίσεις, με στόχο τη θωράκιση και ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των ΑΕΙ σε όλα τα επίπεδα. Δεν απαντά στα προβλήματα των διδασκόντων, των φοιτητών και των εργαζομένων στα ιδρύματα. Δεν ενισχύει την Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας μας. Αντιθέτως, την υπονομεύει. Αποδομεί την επιστημονική συγκρότηση των προγραμμάτων σπουδών, μετατρέπει τα πανεπιστήμια σε υπεραγορές προγραμμάτων και τίτλων σπουδών, αλλοιώνει τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα των γνωστικών αντικειμένων Τμημάτων – Σχολών – Πανεπιστημίων και των μελών ΔΕΠ, εισάγει νέες ελαστικές και εργολαβικού τύπου σχέσεις (διαλύοντας περαιτέρω τις υφιστάμενες, ιδίως για τα μέλη ΔΕΠ), ενισχύει δραστικά τα εμπορικά χαρακτηριστικά των ιδρυμάτων και υπονομεύει τους φοιτητικούς συλλόγους ως όργανα εκπροσώπησης των φοιτητών», αναφέρει ο ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ σε σχετική ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τους καθηγητές και ερευνητές του ιδρύματος, το προτεινόμενο μοντέλο συγκεντρωτικής, αντιακαδημαϊκής και αυταρχικής διοίκησης, σε συνδυασμό με τις εξαγγελίες για τα νέα πειθαρχικά μέτρα εναντίον καθηγητών, φοιτητών κι εργαζομένων, ενισχύει το οπλοστάσιο της καταστολής. Tο νέο σύστημα εκλογής και εξέλιξης μελών ΔΕΠ χαρακτηρίζεται από αντιεπιστημονικές πρακτικές, παρέχοντας ταυτόχρονα στο Συμβούλιο Ιδρύματος δυνατότητες αντιακαδημαϊκής παρέμβασης στον καθορισμό των γνωστικών αντικειμένων και στην αποτίμηση των προσόντων των υποψηφίων.

Το μοντέλο «αυτοδιοίκησης» που εισάγεται αφορά στην πλήρη μετάπτωση της λειτουργίας των Πανεπιστημίων στα πρότυπα Ανωνύμων Επιχειρήσεων, με Διοικητικά Συμβούλια (βλ. Συμβούλια Διοίκησης), που προσλαμβάνουν ή παύουν τον Πρόεδρο (βλ. Πρύτανη), τον εκτελεστικό διευθυντή τους (βλ. μάνατζερ) καθώς και τα υπόλοιπα «στελέχη» όπως οι Κοσμήτορες. Οι αρμοδιότητες της Συγκλήτου, των Κοσμητειών και των Τμημάτων περιορίζονται αποκλειστικά και μόνο σε αποφάσεις για ελάσσονα θέματα, και στην εκτέλεση των αποφάσεων του Συμβουλίου, υπό την εποπτεία μάλιστα «μονάδας εσωτερικού ελέγχου». Τα δε μέλη των Συμβουλίων Διοίκησης θα αποτελούνται από εκλεγμένα και διορισμένα μέλη, παράγοντες, ακαδημαϊκούς ή μη, ευτελίζοντας ακόμη και στοιχειώδεις αρχές της αντιπροσωπευτικότητας και της ακαδημαϊκής δεοντολογίας.

«Οι σύλλογοι ΔΕΠ και ο ΕΣΔΕΠ, σε συμπόρευση με το φοιτητικό κίνημα, με τους Ερευνητές και Διδάσκοντες με ελαστικές σχέσεις εργασίας και με όλους τους εργαζόμενους στα ΑΕΙ και στο ΑΠΘ, θα φροντίσουμε να μείνει στα χαρτιά», λένε.

Χαρακτηριστική ή δήλωση του μέλους ΔΕΠ του ΕΣΔΕΠ, Ηλία Κονδύλη, ότι «ο συγκεκριμένος νόμος αποτελεί “βόμβα” στα θεμέλια της πανεπιστημιακής κοινότητας».

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου