Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 14 Ιούλ 2019
«Πισωγύρισμα» ο διαχωρισμός της έρευνας από την εκπαίδευση
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 
 
 

 

«Πισωγύρισμα» και «δυσάρεστη έκπληξη» χαρακτήρισε τον διαχωρισμό της έρευνας από την εκπαίδευση, μέσω της μεταφοράς του τομέα Έρευνας και Καινοτομίας από το υπουργείο Παιδείας στο νέο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών, Μαρία Κωνσταντοπούλου, μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4 και την εκπομπή Κάτι παίζει στο Κόκκινο.

 

Όπως είπε η κ. Κωνσταντοπούλου η συγκεκριμένη επιλογή δεν υπήρχε στο προεκλογικό πρόγραμμα της σημερινής κυβέρνησης και δεν υπήρξε κάποια συζήτηση με τους φορείς που εκπροσωπούν την  ερευνητική κοινότητα. Μάλιστα, προσέθεσε ότι για πρώτη φορά το 2009 ο τομέας της έρευνας συνδέθηκε με την τριτοβάθμια εκπαίδευση και μεταφέρθηκαν οι φορείς του ερευνητικού ιστού στο υπουργείο Παιδείας, σημειώνοντας ότι είναι μια διεθνής πρακτική.

«Από το 2009 μέχρι σήμερα η διασύνδεση της έρευνας με την εκπαίδευση βοήθησε πολύ, όχι μόνο τα πανεπιστήμια ή τα ερευνητικά κέντρα, αλλά βοήθησε και τους δείκτες τις έρευνας. Η έρευνα συνδέεται με την ανάπτυξη αλλά θα πρέπει να υπάρχει το κομμάτι της βασικής έρευνας, όχι μόνο της εφαρμοσμένης, για να μπορέσει να αποδώσει στην κοινωνία και την οικονομία» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κωνσταντοπούλου.

Το πιο σημαντικό, σύμφωνα με την ίδια, είναι ότι πλέον είχε ξεκινήσει η διασύνδεση των πανεπιστημίων και των ερευνητικών φορέων μέσω της χρήσης των κοινών υποδομών και του προσωπικού. «Σε μια περίοδο κρίσης είδαμε απτά αποτελέσματα και έγιναν προσπάθειες για να δημιουργηθεί ένα καινούργιο περιβάλλον, για να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι νέοι επιστήμονες που φεύγουν στο εξωτερικό, ενώ ενισχύθηκε και η διασύνδεση των ερευνητικών κέντρων με τις επιχειρήσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της νέας κυβέρνησης, σύμφωνα με την κ. Κωνσταντοπούλου, «ενισχύεται ο κατακερματισμός και τους ερευνητικού και του ακαδημαϊκού ιστού. Εκτός από την μεταφορά της Γενικής Γραμματείας και των εποπτευόμενων φορέων, των δέκα μεγαλύτερων ερευνητικών κέντρων, υπάρχουν και κάποιες δομές που υποστήριζαν την έρευνα και την καινοτομία και τώρα μεταφέρονται στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης».

«Απομακρύνονται τα ερευνητικά κέντρα από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα έτσι ώστε να περιοριστεί η πρόσβαση στις υποδομές των πανεπιστημίων στα ερευνητικά κέντρα και αντίστροφα και βεβαίως θα υπάρξουν προβλήματα στην χρηματοδότηση έργων τα οποία είχαν διεκδικήσει οι ερευνητικοί φορείς από το υπουργείο Παιδείας, ενώ αντίστοιχο πρόβλημα θα έχουν και τα πανεπιστήμια» συμπλήρωσε η ίδια.

Παράλληλα η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε πως τα ερευνητικά κέντρα συμμετείχαν στην εκπαίδευση νέων επιστημόνων, κάτι που σημαίνει ότι ο διαχωρισμός θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της βασικής έρευνας.

«Τα τελευταία χρόνια και με την δημιουργία του ΕΛΙΔΕΚ (Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας) η Ελλάδα χρηματοδοτούσε και τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες. Τώρα είναι επόμενο ότι κάτι τέτοιο δεν θα συνεχίσει», τόνισε χαρακτηριστικά.

http://www.stokokkino.gr


 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου