Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 09 Απρ 2024
Πυροπροστασία κτιρίων / Βαθιά το χέρι στην τσέπη από τους ιδιοκτήτες για να βγει εκτός κάδρου η κυβέρνηση
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη γνωρίζοντας ότι και φέτος τεράστιες πυρκαγιές θα απειλήσουν περιβάλλον, σπίτια και ζώα, επιχειρεί μέσα από μια νέα «πατέντα»  να βγάλει από το κάδρο τις ευθύνες της.

Πιο συγκεκριμένα η κυβέρνηση με ΚΥΑ του 2023 υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες να αναθέσουν σε μηχανικούς να συντάξουν έκθεση Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και μελέτη πυροπροστασίας για το ακίνητο τους. Έπειτα τους υποχρεώνει  να υποβάλουν τις δηλώσεις τους σε πλατφόρμες που δεν έχουν διευκρινιστεί και όλα αυτά μέχρι τέλος Απριλίου. Η έκθεση αξιολόγησης αφορά σε οικόπεδα και σπίτια που βρίσκονται μέσα ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων.

Το ζήτημα αναδεικνύουν οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολιάζοντας αιχμηρά πως «για μια ακόμη φορά, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, χωρίς διαβούλευση μεταθέτουν την ευθύνη στους πολίτες και τους αναγκάζουν να επιβαρυνθούν με υπέρογκα ποσά, πληρώνοντας είτε για το κόστος προσαρμογής των κτηρίων είτε για τα πρόστιμα μη συμμόρφωσης».

Σε κοινή δήλωσή τους ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μιλτιάδης Ζαμπάρας, η Τομεάρχης Εσωτερικών Γιώτα Πούλου και ο Τομεάρχης Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Συμεών Κεδίκογλου τονίζουν ότι πρόκειται για «νέα αιφνιδιαστική μετάθεση ευθυνών της κυβέρνησης της ΝΔ στους πολίτες για την πυροπροστασία των κτιρίων».

«Νομίζει η κυβέρνηση της ΝΔ ότι με αυτό τον τρόπο αποποιείται τις ευθύνες της για την ανάγκη πρόληψης και πυροπροστασίας και κατά την προσφιλή της συνήθεια μεταφέρει την ευθύνη σε ατομικό επίπεδο αδιαφορώντας για το κόστος και την ταλαιπωρία στην οποία υπόκεινται οι πολίτες» υπογραμμίζουν οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Και εξηγούν πως «και αν  δυστυχώς υπάρξουν καταστροφικές πυρκαγιές και φέτος, θα φταίνε οι πολίτες που δεν θα έχουν προβεί στις κατάλληλες εργασίες και όχι η κυβέρνηση που τα τελευταία χρόνια κρίνεται τουλάχιστον ανεπαρκής στον τομέα της πρόληψης».   

Ακολουθεί η κοινή δήλωση του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μ. Ζαμπάρα, της Τομεάρχη Εσωτερικών Γ. Πούλου και του Τομεάρχη Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Σ. Κεδίκογλου

Νέα αιφνιδιαστική μετάθεση ευθυνών της κυβέρνησης της ΝΔ στους πολίτες για την πυροπροστασία των κτιρίων

«Για μία ακόμη φορά τις ανεπάρκειες της κυβέρνησης θα τις πληρώσουν οι πολίτες και οι Δήμοι της χώρας, αφού η ανικανότητα της κυβέρνησης και των Υπουργείων να διαχειριστούν με αποτελεσματικό τρόπο την πρόληψη των πυρκαγιών είναι πλέον εμφανής. Πρόκειται για μια αδιανόητη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 3475/2023), που εξειδικεύει τον Νόμο  4662/2020.

Πρόκειται για μια «πατέντα» που μεταθέτει τις ευθύνες στους ιδιοκτήτες, υποχρεώνοντάς τους να αναθέσουν σε μηχανικούς (ποιας ειδικότητας;) να συντάξουν έκθεση Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και μελέτη πυροπροστασίας για το ακίνητο τους, να υποβάλουν τις δηλώσεις τους σε ανύπαρκτες πλατφόρμες και όλα αυτά μέχρι τέλος Απριλίου! Ταυτόχρονα, υποχρεώνει τους υποστελεχωμένους Δήμους της χώρας να δημιουργήσουν Επιτροπές Ελέγχου με εξειδικευμένο προσωπικό, που δεν διαθέτουν.

Και βέβαια, δεν έχει υπάρξει καμία προσπάθεια ενημέρωσης των ιδιοκτητών για τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις τους, οι οποίοι μάλιστα ενημερώθηκαν, μετά την πρώτη καταληκτική ημερομηνία, που προέβλεπε η ΚΥΑ!

Και ενώ αυτές τις χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες επιβάλλεται να τις καταθέσουν σε δυο φάσεις, τα δύο αρμόδια Υπουργεία, αλλά και οι Δήμοι, δεν έχουν ακόμη δημιουργήσει καν τις αντίστοιχες πλατφόρμες

Για μια ακόμη φορά, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, χωρίς διαβούλευση, μεταθέτουν την ευθύνη στους πολίτες και τους αναγκάζουν να επιβαρυνθούν με υπέρογκα ποσά, πληρώνοντας είτε για το κόστος προσαρμογής των κτιρίων είτε για τα πρόστιμα μη συμμόρφωσης.

Επιπλέον, αυτή η διαδικασία επιβάλλεται να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο!

Νομίζει η κυβέρνηση της ΝΔ ότι με αυτό τον τρόπο αποποιείται τις ευθύνες της για την ανάγκη πρόληψης και πυροπροστασίας και κατά την προσφιλή της συνήθεια μεταφέρει την ευθύνη σε ατομικό επίπεδο, αδιαφορώντας για το κόστος και την ταλαιπωρία στην οποία υπόκεινται οι πολίτες;

Και αν  δυστυχώς υπάρξουν καταστροφικές πυρκαγιές και φέτος, θα φταίνε οι πολίτες που δεν θα έχουν προβεί στις κατάλληλες εργασίες και όχι η κυβέρνηση που τα τελευταία χρόνια κρίνεται τουλάχιστον ανεπαρκής στον τομέα της πρόληψης».

από:https://www.avgi.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου