Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 25 Ιαν 2023
«Καλοδεχούμενη» η πρόταση μομφής Τσίπρα δήλωσε με αυταρέσκεια ο Γεραπετρίτης
Κλίκ για μεγέθυνση

















Ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης

EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
25.01.2023, 10:55

 

 
 

Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια στο κυβερνητικό επιτελείο και τα φίλα διακείμενα ΜΜΕ περί κατάθεσης πρότασης μομφής εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας, μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αναμένεται να φέρει νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για το σκάνδαλο υποκλοπών, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο.

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης επέλεξε λοιπόν να τοποθετηθεί επί αυτών των σεναρίων, επιχειρώντας να προβάλλει μια εικόνα αυτοπεποίθησης και υπεροχής της κυβέρνησης ΝΔ ενόψει των αποκαλύψεων. Ο κ. Γεραπετρίτης μίλησε σήμερα το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» την όποια πρόταση μομφής καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση. Ο υπουργός Επικρατείας, ο οποίος -όπως όλα δείχνουν με την απουσία Μητσοτάκη- θα είναι και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στη σημερινή συζήτηση είπε ότι στην περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας καταθέσει την πρόταση σήμερα «θα τον ευγνωμονούμε καθώς θα μπορέσουμε να συζητήσουμε για τις δύο κυβερνητικές θητείες», είπε ο υπουργός Επικρατείας, «προδίδοντας» την κυβερνητική γραμμή για τη σημερινή Ολομέλεια, η οποία φαίνεται ότι θα στοχεύσει άλλη μια φορά στη συσκότιση της συζήτησης με κατηγορίες για την 4ετία ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση δεν δείχνει καθώς φαίνεται διατεθειμένη να δώσει οποιαδήποτε απάντηση και σήμερα, αλλά είναι έτοιμη να σύρει τον πολιτικό διάλογο στην αποτελμάτωση.

Ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε μάλιστα ότι η κυβέρνηση δεν είχε καμία ενημέρωση για την υπόθεση των παρακολουθήσεων και ότι καμία έκθεση στην ΕΥΠ δεν είχε φτάσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Στην ερώτηση αν η ΕΥΠ προχωρούσε σε αποφάσεις που υπερέβαιναν τις αρμοδιότητές της, ο Γιώργος Γεραπετρίτης είπε πως «εάν συνέβαινε αυτό είναι καταδικαστέο», Πρόσθεσε δε, ότι όταν ο πρωθυπουργός πληροφορήθηκε την άρση απορρήτου του κ. Ανδρουλάκη, «υπήρξε ανάληψη πολιτικής ευθύνης και νέο πλαίσιο που εκλήθη να θεραπεύσει τις συστημικές παθογένειες της ΕΥΠ». Αυτό δεν εξηγεί όμως γιατί καταστράφηκε ο φάκελος του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛΛ μόλις «έσκασε» το σκάνδαλο των υποκλοπών με τις πρώτες αποκαλύψεις με την παρακολούθησή του.

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως τα «ζητήματα εθνικής ασφαλείας δεν πρέπει να να είναι βορρά στο πολιτικό παιχνίδι», στρέφοντας τα «πυρά» του προς τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ στον οποίο καταλόγισε ευθύνες για πώς είναι δυνατόν να ενημερωθεί πρώτα ο κ. Τσίπρας και μετά ο κ. Μητσοτάκης.

«Η ΑΔΑΕ δεν είναι δικαστήριο. Η νομοθεσία προβλέπει για θέματα εθνικής ασφάλειας την ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας και των  αρχηγών κομμάτων. Για πρώτη φορά ο κ. Ράμμος επέλεξε να αλλάξει την ερμηνεία της νομοθεσίας και να ενημερώσει πρώτα τον κ. Τσίπρα»

Με την ενέργεια αυτή να δώσει «προσωποποιημένη ενημέρωση», όπως είπε, «ο κ. Ράμμος καθίσταται μέρος πολιτικού παιχνιδιού λίγους μήνες πριν τις εκλογές».

Η αναφορά αυτή του υπουργού μπάζει από παντού όμως και υποτιμά τη λογική των δημοκρατικών πολιτών, καθώς ο κ. Ράμμος ήταν εκείνος που ζήτησε να ενημερώσει τους βουλευτές όλων των κομμάτων για τα ευρήματα της ΑΔΑΕ σχετικά με το σκάνδαλο υποκλοπών, με την κυβερνητική πλειοψηφία στην επιτροπή Διαφάνειας να προχωρά τότε σε απροκάλυπτο σαμποτάζ του αιτήματός του. Επιπλέον, αν ο πρωθυπουργός επιθυμούσε να ενημερωθεί για τα όσα έχει αναγγείλει ο Χρήστος Ράμμος μπορούσε από την αρχή να τον καλέσει στο Μαξίμου, αντί να περιμένει τον Αλέξη Τσίπρα να συναντηθεί μαζί του. Αντίθετα, η κυβέρνηση επέλεξε να επιδοθεί σε άλλη μία συκοφαντίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του επικεφαλής της ΑΔΑΕ.

Ο κ. Γεραπετρίτης κατηγορεί λοιπόν τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ για πολιτικά παιχνίδια, την ώρα που εκείνος κάνει τη δουλειά του όπως ορίζει το καθήκον του με βάση το Σύνταγμα.

Στο ερώτημα εάν με την ενέργεια αυτή ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ καθίσταται υπόλογος ο Γιώργος Γεραπετρίτης είπε ότι δεν «υπάρχουν δικαστήρια που κρίνουν ανάλογες υποθέσεις», και αναμάσησε την ίδια «καραμέλα» για την υποχρέωση Ράμμου να ενημερώσει τον Μητσοτάκη.

Μάλιστα, ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε ότι ο επικεφαλής της ΕΥΠ δεν έχε μιλήσει ποτέ με τον πρωθυπουργό επί 3,5 χρόνια. Εύλογα δημιουργείται ωστόσο το ερώτημα για το ποιος έχει την πολιτική ευθύνη για την ενημέρωση των πολιτών για το έργο της ΑΔΑΕ. Η κυβέρνηση δεν οφείλει να ζητά τακτικά να ενημερώνεται για το έργο της και ποια περιθώρια έχουν δοθεί από το Μαξίμου στην Ανεξάρτητη Υπηρεσία να ερευνήσει στο μέγιστο την υπόθεση των υποκλοπών; Η κυβέρνηση δεν έχει φανεί πάντως πρόθυμη όλους αυτούς τους μήνες να διευκολύνει την Υπηρεσία, αντίθετα πριν μερικές εβδομάδες πέρασε νόμο που βάζει κι άλλα εμπόδια στον έλεγχο της διαφάνειας και την ενημέρωση των παρακολουθούμενων πολιτών.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου