Η απόφαση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη να δώσει συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα, για την οικονομία και τα εργασιακά, μετά την επιστροφή του από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, έχει διπλή στόχευση:

  • Αλλαγή ατζέντας: Από τις υποκλοπές στο καλάθι του νοικοκυριού.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η οικονομική κατάσταση και προοπτική της κοινωνικής πλειοψηφίας θα αποτελέσει το βασικό κριτήριο για την διαμόρφωση πρόθεσης ψήφου. Ο Κ. Μητσοτάκης στην πορεία προς τις εκλογές θα επαναλαμβάνει διαρκώς ότι «την πρώτη τετραετία μειώσαμε τους φόρους, τη δεύτερη τετραετία θα αυξήσουμε τους μισθούς» συσκοτίζοντας ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις επιτεύχθηκαν χάρη στην έξοδο από τα μνημόνια που έχει τη σφραγίδα της κυβέρνησης Τσίπρα.

Απευθυνόμενος πρωτίστως στη μεσαία τάξη, θα καλλιεργήσει την προσδοκία ότι αν επανεκλεγεί πρωθυπουργός θα εγγυηθεί αύξηση αποδοχών για μισθωτούς και συνταξιούχους. Και όλα αυτά με τη διακήρυξη καταπληκτικών επιδόσεων για την ελληνική οικονομία που, κατά την αφήγησή του, οφείλονται στη δεινότητα του ίδιου ως προς την προσέλκυση επενδύσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επαναλαμβάνει μονότονα ότι η Ελλάδα αναδείχθηκε από τον «Economist» ως η χώρα του ΟΟΣΑ με τις καλύτερες επιδόσεις στην οικονομία το 2022, αλλά και ως η χώρα με τη μεγαλύτερη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος από το 2019 μέχρι σήμερα.

Με αυτή την ατζέντα, ο πρωθυπουργός φιλοδοξεί να μετακινήσει το επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου από τα θεσμικά (λειτουργία ΕΥΠ, κράτος δικαίου κοκ) στα πρακτικά (ακρίβεια, ενέργεια κοκ) ευελπιστώντας ότι με τα επιδόματα θα πείσει ότι κάνει ό,τι μπορεί για τη κοινωνική συνοχή, καλλιεργώντας αισιοδοξία ότι έρχονται καλύτερες μέρες. 

  • Προσωποποίηση του εκλογικού διλήμματος: Μητσοτάκης ή Τσίπρας.

Ο Κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι τον ευνοεί η μετατροπή της εκλογικής αναμέτρησης σε προσωπική αναμέτρηση, δική του με τον Αλέξη Τσίπρα, θυμίζοντας διαρκώς το 2015 για να συσπειρώσει το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Υιοθετεί τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι υπερέχει του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους περισσότερους τομείς και, αποφεύγοντας το ντιμπέιτ, επενδύοντας στο έργο του προπαγανδιστικού μηχανισμού της ΝΔ, αισιοδοξεί ότι θα προβάλλεται ως ο επαγγελματίας απέναντι στον ερασιτέχνη, ο τεχνοκράτης απέναντι στον λαϊκιστή, ο κοσμοπολίτης απέναντι στον επαρχιώτη.

Με τις θεματικές συνεντεύξεις τύπου που θα δίνει  ο Κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει την τόνωση του ηγετικού του προφίλ, οικειοποιούμενος ό,τι καλό έχουν κάνει οι υπουργοί της κυβέρνησης και φορτώνοντάς τους την ευθύνη για όλες τις αποτυχίες και τις παραλείψεις.

πηγη: https://tvxs.gr