Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 23 Ιαν 2023
Εκτός ημερήσιας διάταξης η ΑΔΑΕ
Κλίκ για μεγέθυνση
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

 23.01.2023, 09:10
 
 
Εκθετη η κυβέρνηση μετά τις επιστολές του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής, Χρήστου Ράμμου ● Το Μαξίμου επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα με θεματικές συνεντεύξεις Τύπου -όπως η σημερινή- του πρωθυπουργού.

Πρώτα ήταν η περιβόητη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, μέσω της οποίας επιχειρήθηκε να μπλοκαριστεί ο ελεγκτικός ρόλος της ΑΔΑΕ. Μετά ήταν το μπλοκάρισμα από την κυβερνητική πλειοψηφία στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο να ενημερώσει την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την πορεία των ερευνών της Ανεξάρτητης Αρχής. Βέβαια στο μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι υπάρχει δυνατότητα της μειοψηφίας των 2/5 των μελών της επιτροπής να προκαλέσουν την ακρόαση προσώπου και άρα ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δικαίωμα να καλέσουν τον κ. Ράμμο.

Ως εκ τούτου, μέχρι να κληθεί ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ από την αντιπολίτευση, το Μαξίμου θα συνεχίσει να λέει «όχι», θέτοντας προσχηματικά θέμα επί της διαδικασίας της κλήσης του, με το επιχείρημα ότι πήρε ο ίδιος την πρωτοβουλία να ζητήσει να κληθεί -«αυτόκλητος» είναι η λέξη που χρησιμοποιούν στην κυβέρνηση- και ότι δεν κλήθηκε από τα κόμματα. Φυσικά το ότι κ. Ράμμος απευθύνθηκε στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να την ενημερώσει για τα πορίσματα των ελέγχων του, δεν είναι απλά δικαίωμά του, αλλά καθήκον του, αφού σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής η λειτουργία της ΑΔΑΕ ελέγχεται κοινοβουλευτικά από την επιτροπή Θεσμών (άρθρο 43Α). Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ οφείλει να απευθύνεται στην επιτροπή αυτή για να την ενημερώσει για τα ευρήματα μιας τόσο σημαντικής έρευνας.

Αλλωστε το ότι και η ίδια η ΑΔΑΕ και ο πρόεδρός της μπορεί (και οφείλει) να απευθύνεται στη Βουλή, ενισχύεται και από το άρθρο 138Α του Κανονισμού της Βουλής, που προβλέπει ότι κάθε Ανεξάρτητη Αρχή «μπορεί να αναφέρεται προς τη Βουλή για την προώθηση και επίλυση θεμάτων που ανάγονται στην εκπλήρωση της αποστολής της» και ότι ο πρόεδρος της Βουλής διαβιβάζει τις αναφορές αυτές στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Εξ ου και το μέγαρο Μαξίμου, το οποίο θέλησε να κωλυσιεργήσει αναφορικά με την ενημέρωση από τον κ. Ράμμο -φοβούμενο το τι εκείνος θα αποκαλύψει- βρίσκεται για άλλη μία φορά υπόλογο για την προσπάθειά του να συσκοτίσει και να συγκαλύψει τα δεδομένα του σκανδάλου των υποκλοπών.

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός -οδεύοντας και προς τις εκλογές την προσεχή άνοιξη- θέλει πάση θυσία να αλλάξει την ατζέντα από το θέμα των παρακολουθήσεων και ψάχνει τρόπους για να το κάνει. Ενας από αυτούς είναι και η σημερινή συνέντευξη Τύπου που θα δώσει στις 12.30 μ.μ. στη γενική γραμματεία Ενημέρωσης με αντικείμενο την οικονομία, την ανάπτυξη και τα εργασιακά. Κυβερνητικές πηγές λένε ότι κατά τη συνέντευξη Τύπου θα θελήσει να μιλήσει για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στους τομείς αυτούς, αλλά και να παρουσιάσει κάποιους άξονες για ενδεχόμενη δεύτερη τετραετία. Ομως δεν θα μείνει εκεί, καθώς ο Κυρ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται να δώσει και άλλες θεματικές συνεντεύξεις Τύπου, κατά τις οποίες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μια δεύτερη αντίστοιχη τέτοια συνέντευξη θα μπορούσε να αφορά τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, την άμυνα, αλλά και το προσφυγικό, ενώ μια τρίτη θα μπορούσε να αφορά κοινωνικά θέματα.

Αλλά βέβαια όσες απόπειρες αλλαγής ατζέντας και να επιχειρήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης, το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν γίνεται να συγκαλυφθεί και θα το βρίσκει διαρκώς μπροστά του στον δρόμο προς τις κάλπες.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου