Σε ρεσιτάλ κινδυνολογίας με φόντο τις επερχόμενες κάλπες επιδόθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε για ζητήματα οικονομίας, υποστηρίζοντας πως η χώρα μας θα ανέβει επενδυτική βαθμίδα μόνο εφόσον η ΝΔ κερδίσει στις εκλογές. 

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση πως τα “χειρότερα αναφορικά με το κύμα ακρίβειας τα έχουμε δει”. Σημείωσε ωστόσο ότι «προσωρινή μείωση έμμεσων φόρων για να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως η έκρηξη της ακρίβειας, δεν με βρίσκει σύμφωνο».

Για περαιτέρω μέτρα είπε πως όλα θα κριθούν το Φεβρουάριο που θα υπάρχει καλύτερη εικόνα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ενώ αποκάλυψε πως το 2024 θα έρθει το νέο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο πρωθυπουργός πάντως απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για την ημερομηνία των εκλογών.

"Τα χειρότεραα με την ακρίβεια τα έχουμε δει"

«Πιστεύω ότι το ζήτημα της ακρίβειας απασχολεί την ελληνική κοινωνία γιατί είμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη έκρηξη πληθωρισμού. Είδαμε τιμές φυσικού αερίου που δεκαπλασιάστηκαν σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Απαιτήθηκε παρέμβαση σε επίπεδο κεντρικών τραπεζών και αυξήθηκαν τα επιτόκια. Όλες οι χώρες κατέφυγαν σε μέτρα. Οι τιμές μπορεί να είναι ακόμα υψηλές αλλά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού» ανέφερε ειδικότερα ο Κ. Μητσοτάκης.

Επιπλέον, πρόσθεσε: «Όμως εξακολουθούμε και βλέπουμε υψηλό πληθωρισμό στα τρόφιμα. Είναι το πρώτο μας μέλημα. Η κυβέρνηση έχει απαντήσει με σειρά μέτρων για να στηριχθεί το διαθέσιμο εισόδημα. Απενεργοποιήθηκαν σειρά από πληθωριστικές βόμβες όπως στο ηλεκτρικό ρεύμα. Έχει υπάρξει συγκράτηση στις τιμές των καυσίμων και το πρώτο μέλημα είναι οι τιμές στα σούπερ μάρκετ. Από τον Φεβρουάριο θα τεθεί σε εφαρμογή το Market Pass για να περιορίσει την επίπτωση του πληθωρισμού. Το πόσο 600 εκατ. θα προκύψει από την έκτακτη φορολόγηση των διυλιστηρίων. Για την αισχροκέρδεια ο έλεγχος στην αγορά δεν είναι απλή υπόθεση. Έχουμε εργαλεία για να ελέγχουμε την αγορά. Η ΔΙΜΕΑ ιδρύθηκε πριν την κρίση και μας επιτρέπει να κάνουμε οριζόντιους ελέγχους».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ακόμη ότι «έχουμε περισσότερα εργαλεία για τον έλεγχο της αισχροκέρδειας», ενώ τόνισε ότι «δεν είμαι αφελής και ξέρω ότι θα υπάρξουν εκείνοι που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση σε βάρος των καταναλωτών». «Εκτιμώ ότι ότι θα δούμε και περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού που θα συμπαρασύρει και τις τιμές στο ράφι και πιστεύω ότι τα χειρότερα ως προς τις τιμές στο ράφι τα έχουμε δει» πρόσθεσε.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να κερδοσκοπήσει» σημείωσε.

Για τις μειώσεις φόρων

Παράλληλα, ο Κ. Μητσοτάκης κλήθηκε να απαντήσει και σε ερώτηση για την μείωση φόρων.

«Τώρα που μπορούμε να κάνουμε συνολικό απολογισμό τετραετίας, κάποιους φόρους τους μειώσαμε και περισσότερο από όσο είχαμε δεσμευτεί, όπως ο ΕΝΦΙΑ» σημείωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Όλες οι μειώσεις φόρων σεβάστηκαν την ανάγκη της χώρας για δημοσιονομική πειθαρχία» είπε ο πρωθυπουργός.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι «προσωρινή μείωση έμμεσων φόρων για να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως η έκρηξη της ακρίβειας, δεν με βρίσκει σύμφωνο».

"Έχουμε την μεγαλύτερη αποκλιμάκωση στην ΕΕ στην ανεργία των νέων"

«Προετοιμαζόμενος για τη συνέντευξη είχα ακούσει την κριτική για την ανεργία των γυναικών και των νέων. Δεν στηρίζεται αυτό. Για την τριετία 19-22 η μείωση ήταν μεγαλύτερη στην Ε.Ε. και στους νέους ήταν 7,5% στην Ε.Ε. στην Ελλάδα ήταν 17,5%. Είχαμε υψηλότερη βάση, όμως και στις δύο δημογραφικές ομάδες, η μείωση ήταν σημαντική» είπε ο πρωθυπουργός αναφορικά το ζήτημα της ανεργίας. «Η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι η κατάρτιση και η επανακατάρτιση του εργατικού μας δυναμικού» πρόσεθε.

Σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη, πολλοί νέοι μας επιλέγουν να πάνε σε δημόσια ΙΕΚ για να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας. Ένα μεγάλο μέρος του Ταμείου Ανάκαμψης κατευθύνονται σε προγράμματα κατάρτισης ώστε να αυξάνουμε τις πιθανότητες για να καλύπτουμε και τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων, σημείωσε μεταξύ άλλων.

"Έχουμε πετύχει 11 αναβαθμίσεις από όταν μας εμπιστεύτηκε ο ελληνικός λαός"

Αναφορικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων, είπε πως «βρισκόμαστε ακόμα στις 23 Ιανουαρίου, δεν έχουμε κλείσει ακόμα τον πρώτο μήνα εκτέλεσης του προϋπολογισμού και δεν έχουμε καλή εικόνα για τα δημοσιονομικά δεδομένα πριν από τον Φεβρουαρίο. Και η συζήτηση αυτή αδικεί τις παρεμβάσεις». «Θα συνιστούσα υπομονή και αυτοσυγκράτηση, υπάρχει αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας, αν κάτι με έχει διδάξει η ζωή τα τελευταία χρόνια είναι ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί οι κρίσεις καραδοκούν από παντού. Προτιμούμε να κρατάμε δημοσιονομικές εφεδρείες και αυτές να τις δαπανούμε όταν είμαστε σίγουροι ότι δεν θα χρειαστούμε περισσότερα χρήματα στο μέλλον».

Σε ότι αφορά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας υποστήριξε ότι «έχουμε πετύχει 11 αναβαθμίσεις από όταν μας εμπιστεύτηκε ο ελληνικός λαός».

Συνεχίζοντας ισχυρίστηκε πως «το μόνο κομμάτι του παζλ είναι η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας που ενδεχομένως να γίνει μέσα στο 2023. Οι αγορές περιμένουν να δουν τι θα γίνει στις εκλογές. Αν ο λαός μας εμπιστευτεί είμαι σίγουρος ότι θα γίνει. Αν όμως από τις εκλογές προκύψει αστάθεια ή έρθει μια κυβέρνηση που δεν εφαρμόσει το δικό μας πρόγραμμα, τότε δεν θα δούμε επενδυτική βαθμίδα ούτε με κιάλι».

«Η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό είναι πολύ θετική. Είναι μεγάλο το επενδυτικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μαw. Σε καμία περίπτωση, η εικόνα αυτή δεν πρέπει να μας κάνει να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Όμως η πολιτική που έχουμε εφαρμόσει, είναι αυτή που δημιουργεί τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε δύσκολη θέση» πρόσθεσε, ενώ παράλληλα ανέφερε:

«Καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν πέρασε τέτοιο δημοσιονομικό σοκ, χάσαμε μία 10ετία. Περάσαμε από μία κρίση που ήταν πρωτοφανής, θα επισημάνω μόνο μια παράμετρο: 2015-2019 η ανάπτυξη της Ελλάδας, τα χρόνια που κυβέρνησε ο κ. Τσίπρας με τον κ. Καμμένο, ήταν το 1/4 της μέσης ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με ούριο άνεμο για την παγκόσμια οικονομία».

"Όλοι με κάποιον τρόπο έχουν επωφεεληθεί από την πολιτική μας"

Απαντώντας σε ερώτηση για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, ο πρωθυπουργός είπε: «Έχουμε κάνει αρκετά. Τα νούμερα δεν είναι αυτά που περιμέναμε. Υπάρχει μια μεθοδολογία και ένα πρωτόκολλο. Σε επίπεδο απευθείας διευθετήσεων έχουν γίνει πολλές ρυθμίσεις ώστε να μην καταλήγουμε σε αναγκαστικές εκτελέσεις που μπορεί να καταλήξουν σε πλειστηριασμούς. Υπάρχει ένα πλέγμα συνολικό που αφορά τα ζητήματα για τα κόκκινα δάνεια που περιλαμβάνει και τις οφειλές προς το ελληνικό δημόσιο, το οποίο είναι πλήρες και επαρκές. Πρέπει να κυνηγάμε πάντα τους στρατηγικούς κακοπληρωτές».

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη μεσαία τάξη σχολίασε: «Όλοι με κάποιο τρόπο έχουν ωφεληθεί. Είτε πληρώνουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ, είτε με την εισφορά αλληλεγγύης. Πολλοί νέοι που έφυγαν δεν έφυγαν γιατί δεν είχαν δουλειά, αλλά γιατί οι φόροι ήταν εξαντλητικοί. Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην κατάργηση στις γονικές παροχές. Υπάρχουν πολλές δουλειές σήμερα που πληρώνουν πολύ παραπάνω από τον κατώτατο μισθό και είναι δουλειές που απαιτούν μεταπτυχιακά και διδακτορικά. Όπως στον τουρισμό. Υπάρχει ενδιαφέρον από τα νέα παιδιά να πάνε στην ναυτιλία. Αν είναι καπετάνιος στα 30 σου και βγάζεις 10.000 τον μήνα. Οι μισθοί των αποφοίτων από το Πολυτεχνείο δεν είναι ο βασικός μισθός. Δεν πρέπει να αφορά μόνο τα παιδιά με τις αυξημένες δεξιότητες. Και ο κατώτατος μισθός έχει τη σημασία του.»

Για το θέμα των επιδοτήσεων στις βιομηχανίες ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Υπάρχει ζήτημα το οποίο αφορά στις ενεργοβόρες βιομηχανίες της μέσης τάσης είτε χαμηλής τάσης που καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια. Η αποκλιμάκωση ήρθε μετά την εφαρμογή του πλαφόν από την Ε.Ε. Το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων είναι ευρωπαϊκό. Θα αγωνιστώ να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση για να προστατέψουμε την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Ακούμε αυτά που μας λέει η βιομηχανία.»

Για το καλάθι του νοικοκυριού και τη δυσαρέσκεια των καταναλωτών σημείωσε: «Υπάρχει μια σχετική αναντιστοιχεία μεταξύ της εικόνας που δημιουργείται και από τα στοιχεία. Αν κάποιος έχει μαγική φόρμουλα για το θηρίο του πληθωρισμού παραμόνο να επιμείνουμε σε ελέγχους και σε εργαλεία όπως το καλάθι του νοικοκυριού. Οι πολίτες λένε ότι καλό είναι αλλά θα θέλαμε και άλλα. Το καλάθι έχει δώσει διαφάνεια στις τιμές. Αν κόψουμε τον ΦΠΑ, τα 2 δισ. από πού θα τα βρει η αντιπολίτευση. Να μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Οι ενστάσεις σας στην ΕΛΣΤΑΤ».

πηγη: https://tvxs.gr