Στα πλαίσια της συνέντευξης τύπου στη ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε κατηγορηματικά πως δεν θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, ούτε σε ανασχηματισμό, ενώ δεν θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο.

«Τρία όχι. Λέω "όχι" σε εκλογές, "όχι" σε ανασχηματισμό και "όχι" σε αλλαγή εκλογικού νόμου», δήλωσε συγκεκριμένα. «Όχι λοιπόν στον ανασχηματισμό, η όποια αλλαγή θα κάλυπτε επικοινωνιακές και όχι ουσιαστικές ανάγκες». 

Σε ερώτηση για το «επιτελικό κράτος», είπε πως πρόκειται για μια «παρεξηγημένη έννοια» και «βάζει απλά τους κανόνες που δεν υπήρχαν». «Μαθαίνουμε από τα λάθη μας αλλά η προσήλωσή μου στο επιτελικό κράτος είναι αδιαπραγμάτευτη».

Σχετικά με τον εκλογικό νόμο, νωρίτερα είχε υποστηρίξει πως «δεν είμαι κωλοτούμπας. Δεν θα αλλάξω τον εκλογικό νόμο θα πορευτούμε με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο που έχουμε. Δεν τίθεται κανένα ζήτημα εκλογικού νόμου. Εκτός κι αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και αποδεχθεί πως η απλή αναλογική είναι μια βόμβα στα θεμέλια, πράγμα που εκτιμώ πως δεν πρόκειται να γίνει».

«Η απλή αναλογική είναι ένα καταστροφικό σύστημα. Η εκτίμηση μου ότι θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές προκύπτει από τα απλά μαθηματικά της απλής αναλογικής. Αριθμητικά αν επιχειρούσαμε να προβάλουμε στο κοινοβουλευτικό συσχετισμό τα δημοσκοπικά δεδομένα, ναι υπάρχει δυνάτοτητα να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα. Αριθμητικά λοιπόν μπορεί να συμβεί, αλλά θα συνιστά πολιτική τερατογένεση. Και για αυτό είναι κρίσιμη η πρώτη κάλπη και αυτό πρέπει να επισημάνουμε στους πολίτες», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως στη χθεσινή ομιλία του στο Βελλίδειο, είχε τονίσει ξανά πως εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Αναφερόμενος στο χρόνο των εκλογών, δήλωσε πως «επισπεύδων πολιτικής αστάθειας, εγώ δεν πρόκειται να γίνω» και προσέθεσε πως «θα οδηγήσω τη χώρα με ασφάλεια στο τέλος της τετραετίας και τότε θα μετρηθούμε και θα αναμετρηθούμε».

πηγη: https://tvxs.gr