Σε «άνοιγμα» προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο αλλά και σε νέα «πυρά» προς τον Νίκο Ανδρουλάκη προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ.

Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με τον Ε. Βενιζέλο, ο οποίος υπήρξε βασικός κρίκος του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου και προωθήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την Επιτροπή των Σοφών στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως τον σέβεται ιδιαίτερα, ωστόσο δεν συμφωνούν πάντα. Τόνισε όμως πως αυτά που τους ενώνουν είναι περισσότερα από όσα τους χωρίζουν.

 

Οι σχέσεις των δύο είχαν διαρραγεί το τελευταίο διάστημα, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να ασκεί σφοδρή κριτική στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ιδιαίτερα μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων. Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με τις πληροφορίες του προηγούμενου διαστήματος, είχε βάλει τον Ευάγγελο Βενιζέλο στη «μαύρη λίστα».

Όμως, ο πρωθυπουργός σήμερα δήλωσε πως «σέβομαι ιδιαίτερα τον κ. Βενιζέλο, αλλά δεν σημαίνει πως συμφωνώ πάντα μαζί του. Δεν συμφωνήσαμε για παράδειγμα στο θέμα αν το Σύνταγμα επιτρέπει την παρακολούθηση πολιτικών προσώπων. Αλλά τελικά με τον κ. Βενιζέλο, αλλά και με άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν. Θυμίζω ότι ο κ. Βενιζέλος ήταν ένα από τα πρόσωπα που κρεμάστηκαν στα μανταλάκια από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τη Novartis»»

Σχετικά με τον Νίκο Ανδρουλάκη και την υπόθεση παρακολούθησής του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίστηκε πως «με πολύ μεγάλη ταχύτητα κινήθηκαν οι θεσμικές διαδικασίες, η υπόθεση είναι σοβαρή και ανέλαβα την πολιτική ευθύνη», ενώ για την σχέση με το ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «ο Ανδρουλάκης επέλεξε να πορευτεί σε μια γραμμή που ήταν προαποφασισμένη, στη γραμμή ρήξης με τη ΝΔ». 

 

«Δέχθηκα παραιτήσεις, ανοίξαμε τη Βουλή μία εβδομάδα νωρίτερα, κινήθηκαν οι σχετικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες και έχει ήδη εκκινήσει η διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής. Δεν θα κάνουμε φύλλο και φτερό τις μυστικές μας υπηρεσίες, πρέπει να υπάρχει σοβαρή λογοδοσία. Κατανοώ το θυμό του κ. Ανδρουλάκη, αλλά κάνει μία εργαλειοποίηση του θέματος, έχει τη δυνατότητα να λάβει τις απαντήσεις από την ΕΥΠ», ανέφερε.

«Προφανώς δεν είναι κανονικό να παρακολουθείται ένας πολιτικός αρχηγός, κανείς όμως δεν μπορεί να εξαιρείται διά νόμου από μία εν δυνάμει παρακολούθηση. Πρέπει να υπάρχουν εξαιρετικά φίλτρα. Η παρακολούθηση ήταν νόμιμη και τεκμηριωμένη, απαιτούσα περισσότερη πολιτική ευαισθησία», πρόσθεσε.

Και συνέχισε τα πυρά προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ: «Από τη στιγμή που ο κ. Ανδρουλάκης εκλέχθηκε στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί μου. Έχει πει πως δεν δέχεται να είμαι εγώ πρωθυπουργός σε οποιαδήποτε κυβέρνηση. Πιστεύω πως αυτό που έγινε βοήθησε τον κ. Ανδρουλάκη να πορευτεί σε μια γραμμή που ήταν προαποφασισμένη, στη γραμμή ρήξης με τη ΝΔ. Και μου κάνει εντύπωση αυτή η γραμμή γιατί στο παρελθόν έχουμε συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ και πολλοί ψηφοφόροι του βλέπουν θετικά τις μεταρρυθμίσεις μας. Άρα είναι δικό του θέμα».

Λέγοντας πως ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι πολύ κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως υπάρχει «δυσαρμονία πολιτών που στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ με την κριτική του κ. Ανδρουλάκη στην κυβέρνηση». «Οι ψηφοφόροι του είναι πιο μπροστά από τον ίδιο», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Η στάση και το ύφος του δεν ταιριάζει σε ένα νέο πολιτικό».

πηγη: https://tvxs.gr