Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 26 Ιαν 2023
Μετά τον Ράμμο βάζουν στο στόχαστρο και άλλο μέλος της ΑΔΑΕ
Κλίκ για μεγέθυνση26.01.2023, 14:45
 
 
Στήνουν νέο αφήγημα για «ρυπαρά δίκτυα», αφήνοντας αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα • Δημοσιεύματα κατά της Κατερίνας Παπανικολάου και αόριστες υπόνοιες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο • Τι απαντά το μέλος της ΑΔΑΕ.

Ένα χυδαίο σενάριο έχει αρχίσει να εξυφαίνει η κυβέρνηση, με τη συνδρομή και φιλικών της μέσων, την ώρα που είναι σε εξέλιξη η ακραία σύγκρουση εντός Βουλής για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ στη σκιά του σκανδάλου των υποκλοπών.

Οι μηχανές του Μαξίμου έχουν μπει σε πλήρη κίνηση, με εμφανή την αγωνία να προστατευτεί, αλλά και να μπορέσει παρουσιάσει αύριο ο πρωθυπουργός μια διαφορετική εκδοχή για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων προκειμένου να μαζέψει τα ασυμμάζευτα μετά από μήνες αποκαλύψεων και καταγγελιών.

Μέσα από δημοσιεύματα, αλλά και με δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων, όπως ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η κυβέρνηση στήνει αφήγημα αλα Novartis αφήνοντας υπόνοιες κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, αλλά επιχειρώντας και να βάλουν στο κάδρο και ένα άλλο μέλος της ΑΔΑΕ, την Κατερίνα Παπανικολάου. 

Ένα δημοσίευμα και οι δηλώσεις για «ρυπαρά δίκτυα»

Μετά από τις χυδαιότητες και την οργανωμένη επίθεση πολλών κορυφαίων στελεχών, αλλά και βουλευτών, κατά του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, ήρθε η σειρά ενός άλλου μέλους της Ανεξάρτητης Αρχής να μπει στο στόχαστρο, με αφορμή και δημοσίευμα της εφημερίδας «Απογευματινή» όπου επισημαίνεται ότι η θητεία της έχει λήξει από τον Μάρτιο του 2022, ενώ από χθες κυκλοφόρησε η είδηση ότι υπήρξε συνεργάτης του πρώην υφυπουργού Πολιτισμού επί ΣΥΡΙΖΑ, Αριστείδη Μπαλτά και τοποθετήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου.

Για το θέμα τοποθετήθηκε σήμερα και ο Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αποδεικνύοντας ότι η διακεκριμένη νομικός έχει μπει κι επισήμως στο «μάτι» του Μαξίμου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε σημερινές δηλώσεις της κ. Παπανικολάου δίνοντας έμφαση στη συνεργασία της με τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο πέρασμά της από την ΕΥΠ.

Νωρίτερα, ωστόσο, είχε επιχειρήσει να δημιουργήσει εντυπώσεις μιλώντας για ρυπαρά δίκτυα που «αποτελούνται από αυτούς που έχουν στην κατοχή τους το υλικό των παρακολουθήσεων, υποτιθέμενων ή πραγματικών, και το δημοσιεύουν, κόβοντας και ράβοντας κατά το δοκούν. Από αυτούς που είχαν στην κατοχή τους αυτό το υλικό και τους πραματευτάδες που το διακίνησαν και αυτούς που το δημοσιεύουν» για να προσθέσει με νόημα «όποιος θέλει περισσότερες και πιο συγκεκριμένες πληροφορίες, ονόματα δηλαδή, πέρα από αυτά που είναι μπροστά δεν έχει παρά να ξεκινήσει από το τελευταίο κρίκο του νήματος, δηλαδή από εκεί που δημοσιεύτηκαν και να πάει προς τα πίσω. Και θα βρει και τους πραματευτάδες και τους κατόχους των ρυπαρών δικτύων».

Όπως ήταν αναμενόμενο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δέχθηκε ερωτήσεις για τις αιχμές αυτές και απάντησε «δεν αναφέρομαι σε ονόματα γιατί δεν ξέρω ονόματα. Αν κάποιος θέλει να ψάξει να βρει ονόματα, να πιάσει ένα κρίκο της αλυσίδας, τον τελευταίο, και πηγαίνοντας πίσω θα φτάσει στην άκρη του νήματος».

Σπεκουλάροντας, άλλωστε, κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Γιάννης Οικονόμου έφτασε στο σημείο να θέσει ερωτήματα λέγοντας:

  • Μπορεί ο κ. Τσίπρας να επιβεβαιώσει ότι δεν υπήρξε επί των ημερών του άρσεις απορρήτου κρατικών λειτουργών και πολιτικών προσώπων; Διότι, ήδη, η πρώτη η αρνητική τοποθέτησή του το Σεπτέμβριο του 2022 έχει διαψευστεί, αφού προέκυψε το ζήτημα των παρακολουθήσεων των κυρίων Σαγιά και Πιτσιόρλα. Αλλά και γιατί λίγο πριν φύγουν από την εξουσία, το 2019, άλλαξαν τον Ποινικό Κώδικα και φρόντισαν να παραγραφούν αδικήματα σχετικά με κακόβουλα λογισμικά.
  • Ποια είναι ακριβώς η θέση του για τα όσα αναδείχθηκαν σχετικά με την παρακολούθηση του τηλεφωνικού κέντρου του ΚΚΕ επί ημερών της διακυβέρνησής του;
  • Πώς ανέφερε τα ονόματα των έξι πολιτών; Είχε άδεια εκ μέρους εκ μέρους των προσώπων για να διαρρεύσει τα προσωπικά τους δεδομένα, για να διακινεί τα προσωπικά τους τηλέφωνα; Στην επιστολή του κ. Ράμμου, την οποία κράδαινε επιδεικτικά, αναφέρονταν τα ονόματα αυτά; Ναι ή όχι;
  • Ο κ. Τσίπρας ανέφερε -αυτή είναι η σταθερή γραμμή εδώ και πάρα πολύ καιρό του ΣΥΡΙΖΑ- ότι ο Πρωθυπουργός είναι «αρχηγός εγκληματικού δικτύου ή εγκληματικής συμμορίας». Υπάρχει έστω και ένα στοιχείο που να συνδέει τον Πρωθυπουργό με τα όσα του καταμαρτυρεί; Υπάρχει κάποιος -κάποιος μέσα από την ΑΔΑΕ ή οποιοσδήποτε- ο οποίος έχει αναφέρει ότι ο Πρωθυπουργός γνώριζε το θέμα;
  • Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «υπάρχουν δικασταί εν Αθήναις». Βεβαίως υπάρχουν, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή οι δικαστές ανάμεσα στα υπόλοιπα δικάζουν τον κ. Παππά και τον κ. Παπαγγελόπουλο. Και έπειτα τι σημαίνει η δήλωση αυτή; Τι θέλει να μας πει; Τι υπαινίσσεται; Ότι υπάρχουν δικαστές διαφόρων ταχυτήτων, ότι υπάρχουν δικαστές που είναι άξιοι και δικαστές που είναι ανάξιοι, υπάρχουν δικαστές δύο τάξεων και κατηγοριών ανάλογα με το πώς βλέπει τις αποφάσεις τους ο κ. Τσίπρας; Ισχύει ή όχι η δήλωσή του στις 5 Δεκεμβρίου έξω από τον 'Αρειο Πάγο ότι «εμπιστεύεται την ελληνική Δικαιοσύνη»;

Η απάντηση της Κατερίνας Παπανικολάου

Στα όσα κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες, πάντως, το τακτικό μέλος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, απάντησε ξεκάθαρα σήμερα το πρωί μέσω της ΕΡΤ.

Η Κατερίνα Παπανικολάου σχετικά με την επιστολή Ράμμου δήλωσε ότι ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ έχει ρητή υποχρέωση και καθήκον να ενημερώνει τον πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τον υπουργό Δικαιοσύνης για θέματα άρσης του απορρήτου. 

Σημείωσε, ακόμη, ότι το περιεχόμενο είναι χαρακτηρισμένο ως απόρρητο έγγραφο και δεν μπορεί να μιλήσει η ίδια για αυτό σημειώνοντας ότι «για αυτό θα πρέπει να ρωτήσετε τους ίδιους τους αποδέκτες».Πρόσθεσε, όμως, ότι δεν βλέπει κάποιο σόου ή πολιτική σκοπιμότητα πίσω από τη δημοσιοποίηση του περιεχομένου από τον Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αξιοποίησε το υλικό όπως έκρινε και πως δεν είναι στη δική της αρμοδιότητα να εκφράσει περαιτέρω γνώμη. 

Παράλληλα, υπογράμμισε, ότι η επιστολή δεν κοινοποιήθηκε σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς γιατί κάτι τέτοιο γίνεται μετά από σχετικό αίτημα και μόνο ο Αλέξης Τσίπρας είχε κινήσει τις σχετικές διαδικασίες. 

«Η ΑΔΑΕ είναι Ανεξάρτητη Δημόσια Αρχή, προσβάσιμη στους πολίτες. Ο Αλ. Τσίπρας είχε υποβάλει αίτημα. Με πρωτοβουλία του ο Πρόεδρος της Αρχής εκτίμησε ότι επειδή το ζήτημα είναι δημόσιου ενδιαφέροντος, δεν πρέπει να είναι αποκλειστικός αποδέκτης ο κ. Τσίπρας. Οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί μπορούσαν να παραλάβουν την επιστολή αλλά προφανώς δεν είχαν υποβάλει σχετικό αίτημα», είπε η κ. Παπανικολάου.

Απαντώντας στα σχετικά δημοσιεύματα και στις αιχμές, το μέλος της ΑΔΑΕ δήλωσε με νόημα «πράγματι υπήρξα νομική σύμβουλος αποσπασμένη από το «Συνήγορο του Πολίτη» στο πολιτικό γραφείο του υφυπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά και υπήρξα συνεργάτης σημαντικών ανθρώπων. Εκτός από συνεργάτης του Ράμμου, του Μπαλτά ή του Αποστολίδη,  έχω υπάρξει και άλλα πράγματα και στην ηλικία που βρίσκομαι έχω δυνατότητα να αυτοπροσδιορίζομαι».

Τέλος, όσον αφορά στο δημοσίευμα πως η θητεία της έχει λήξει από τον Μάρτιο του 2022, η Κατερίνα Παπανικολάου ξεκαθάρισε ότι «ναι η θητεία μου έχει λήξει από τον Μάρτη του 2022. Από εκεί και πέρα υπάρχει μια προβληματική διάταξη που προβλέπει ότι η θητεία των μελών παρατείνεται μέχρι της αντικατάστασή τους. Είναι μια προβληματική για πολλούς λόγους διάταξη που ήρθε για να λύσει το ζήτημα της δυσκολίας των κομμάτων να ορίσουν μέλη στις Αρχές. Παρόλα αυτά θέτει ζητήματα για την ανεξαρτησία. Η θητεία πρέπει να έχει αρχή, μέση και τέλος» για να συμπληρώσει ότι «είναι ευθύνη της Διάσκεψης των Προέδρων να με αντικαταστήσει». 

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου