Μέσω πλατφόρμας θα γίνεται η δήλωση για το επίδομα 60% επί του κόστους που προκύπτει επιπλέον από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος. 

Το επίδομα αφορά αποκλειστικά φυσικά πρόσωπα πρώτης κατοικίας με οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ - και όχι επιχειρήσεις - και θα είναι μέχρι 600 ευρώ. Το τελικό ποσό του επιδόματος θα ορίζεται από τους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022. 

Προσοχή: Για την είσπραξη του ποσού λαμβάνεται υπόψην η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και όχι η περίοδος κατανάλωσης. Το ποσό θα επιστραφεί στους λογαριασμούς IBAN των δικαιούχων και θα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο.

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα - Πότε μπαίνουν τα χρήματα

Ο σχεδιασμός είναι να ανοίξει η πλατφόρμα αρχές Ιουνίου, καθώς θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και ο λογαριασμός που εκδόθηκε τον Μάιο. Τα χρήματα, σύμφωνα πάντα με τον κ. Πετραλιά, θα πιστωθούν μέσα στον Ιούνιο

Με κωδικούς Taxisnet η αίτηση

 

Για να κάνουν αίτηση οι δικαιούχοι, είτε ενοικιαστές είτε ιδιοκτήτες, θα μπαίνουν στην ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί και με κωδικούς Taxisnet, που θα αντλούνται από την ΑΑΔΕ, θα κάνουν τα εξής βήματα:

 • Στην πρώτη σελίδα θα εμφανίζεται η πρώτη κατοικία, όπως είναι δηλωμένη στο Ε1.
 • Αν είναι η σωστή, θα πατούν ναι και θα προχωρούν στο επόμενο βήμα.
 • Αν δεν είναι, θα έχουν τη δυνατότητα να επικαιροποίησουν τα στοιχεία τους, δηλώνοντας τη νέα κύρια κατοικία.
 • Καθώς τα χρήματα θα κατατίθενται στον λογαριασμό, θα υπάρξει πρόβλεψη για δήλωση του IBAN πριν το κλείσιμο της πλατφόρμας.
 • Επίσης στην πρώτη σελίδα θα εμφανίζεται το ρολόι και το ποσοστό χρήσης συνιδιοκτησίας. Σε αυτά δεν θα χρειάζεται να δηλώνει κάτι ο πολίτης, καθώς τα στοιχεία θα αντλούνται κατευθείαν από τους παρόχους.

Συγκεκριμένα θα αντλούνται κάθε μήνα τα εξής στοιχεία:

 • Ρήτρα αναπροσαρμογής
 • Την έκπτωση που έχει δώσει το κράτος
 • Και την έκπτωση που έχει δώσει ο ίδιος ο πάροχος

Το καθαρό ποσό που θα λάβετε πιθανότατα δεν θα εμφανίζεται στην πλατφόρμα στο τέλος της αίτησης. Μένει, ωστόσο, να διευκρινιστεί.

Πώς υπολογίζεται το ποσό που θα καταβληθεί

Το επίδομα θα ξεκινά από 18 ευρώ και θα φτάνει μέχρι τα 600 ευρώ. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να αφαιρέσουν αρχικά το ποσό της επιδότησης που ήδη έχουν λάβει από το συνολικό ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής και στη συνέχεια να υπολογίσουν από το ποσό που θα μείνει το 60%. Αυτά θα είναι και τα χρήματα που θα λάβουν.

Πιο αναλυτικά: Ποσό επιστροφής = [Ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής λογαριασμού που εκδόθηκε εντός του μηνός - Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής - Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής] Χ 60%.

Για παράδειγμα, εάν ο καταναλωτής είχε ρήτρα αναπροσαρμογής που έφτασε αθροιστικά τα 1.500 ευρώ και λάβατε επιδότηση 500 ευρώ, απομένουν 1.000 ευρώ επιβάρυνσης επί το 60%, τότε η επιδότηση είναι 600 ευρώ.

Αν η ρήτρα αναπροσαρμογής στον λογαριασμό ήταν διπλάσια της προαναφερθείσας, δηλαδή φτάσει τα 3.000 ευρώ, και η επιδότηση ήταν 1.000 ευρώ, το 60% των 2.000 ευρώ που απομένουν δεν σημαίνει ότι θα οδηγήσει σε επιδότηση ύψους 1.200 ευρώ. Εδώ, ενεργοποιείται «κόφτης» και ο καταναλωτής θα λάβει 600 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Τα κριτήρια για το επίδομα 600 ευρώ

Με την αίτηση στη σχετική πλατφόρμα, το σύστημα θα διασταυρώνει:

 • Αν πληροί ο ενδιαφερόμενος το κριτήριο του οικογενειακού εισοδήματος. Δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 45.000 ευρώ ετησίως
 • Το ύψος της κατανάλωσης ρεύματος που έχει καταγράψει με την τελική μέτρηση ο ΔΕΔΔΗΕ
 • Το ποσό της επιδότησης που έχει ήδη καταβληθεί. Η πληροφορία είναι διαθέσιμη στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας
 • Τις εκπτώσεις στις οποίες έχει προχωρήσει ο πάροχος προς τον καταναλωτή.
 • Το ποσό της επιβάρυνσης του καταναλωτή από τη ρήτρα αναπροσαρμογής.
 • Αν το ακίνητο είναι δηλωμένο στο Ε9 και αν προκύπτει κατόπιν διασταύρωσης με το Ε1 ότι χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία. Η αναδρομική επιδότηση αφορά μόνο σε αυτούς που χρησιμοποιούν το ακίνητο ως κύρια κατοικία.
πηγη: https://tvxs.gr