Λίγο μετά την διαγραφή Πάτση από τη ΝΔ για τις επιχειρήσεις του εξαγοράς κόκκινων δανείων, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας προσχηματική τη διαγραφή, καθώς δεν συνοδεύτηκε με την αποπομπή του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη που έδωσε 1 εκατ. ανάθεση στον Πάτση.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για αποπομπή Πιερρακάκη καθώς ενώ ήταν γνωστές οι παρανομίες του Ανδρέα Πάτση, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης έδωσε μέσω των ΕΛΤΑ 1 εκατ. ευρώ απευθείας αναθέσεις στον βουλευτή της ΝΔ. 

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμίζει ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός «γνώριζε ότι ο κ. Πάτσης είχε εισπρακτικές και πλούτιζε από κόκκινα δάνεια από τον Φεβρουάριο του 2020, όταν είχε αποκαλυφθεί πρώτη φορά από την εφημερίδα Δημοκρατία και την εφημερίδα Documento».

Όπως επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ «Γνώριζε ότι είχε ρημάξει στις απευθείας αναθέσεις τα ΕΛΤΑ από τον Ιούνιο του 2021, όταν και κατέθεσε σχετική επίκαιρη ερώτηση στον κ. Πιερρακάκη ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, κ. Κάτσης, χωρίς να λάβει ποτέ απάντηση».

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης αναφέρεται ότι «δύο χρόνια γνώριζε και επικροτούσε το πλιάτσικο, αφού δεν έκανε τίποτα. Πολύ απλά γιατί το πλιάτσικο στα ταμεία είναι η κανονικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Με καθυστέρηση δύο ετών και μετά από τριήμερη σιωπή έσπευσε τώρα να διαγράψει τον κ. Πάτση, μόνο και μόνο γιατί οι πολίτες έχουν πλέον καταλάβει ότι χιλιάδες σπίτια και πρώτες κατοικίες θα βγουν σύντομα στο σφυρί για χάρη των funds και των τραπεζών.

»Ακόμα και έτσι ωστόσο, αφού ο κ. Μητσοτάκης αναγνωρίζει την παρανομία και την ανηθικότητα των πρακτικών του κ. Πάτση, τον κ. Πιερρακάκη που έδωσε μέσω των ΕΛΤΑ 1 εκατ. ευρώ απευθείας αναθέσεις στον βουλευτή της ΝΔ γιατί δεν τον αποπέμπει;» διερωτάται ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και παραθέτει δύο ερωτήματα:

«Ο κ. Πάτσης θα επιστρέψει το 1 εκατ. που τσέπωσε από τον κ. Πιερρακάκη; Θα ελεγχθεί από την Επιτροπή Πόθεν Έσχες πώς έδωσε 4,3 εκατ. ευρώ για να εξαγοράσει το χαρτοφυλάκιο των κόκκινων δανείων ύψους άνω των 60 εκατ. ευρώ;».
πηγη: https://tvxs.gr