Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 29 Ιούν 2022
Έβρος: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί μεθόδους μαφίας εναντίον των προσφύγων
Κλίκ για μεγέθυνση

 


29.06.22
 
 

Οι αποκαλύψεις της πολύμηνης δημοσιογραφικής έρευνας πέντε ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης (Guardian, Lighthouse Le Monde, Reports, Report Munchen, Spiegel) στον Έβρο, είναι ανατριχιαστικές.

Η ελληνική αστυνομία χρησιμοποιεί στον Έβρο μεθόδους μαφίας εναντίον των προσφύγων.

Πρόσφυγες απειλούνται και εκβιάζονται από Έλληνες αστυνομικούς για να χτυπούν βίαια πρόσφυγες και να τους επαναπροωθούν με βάρκες στην Τουρκία.  

Οι «σκλάβοι», όπως αποκαλούν τον εαυτό τους οι μετανάστες-όργανα της αστυνομίας, δουλεύουν σε μεθοριακά αστυνομικά τμήματα απ’ όπου δρουν, χρησιμοποιώντας βία, εναντίον των προσφύγων, περνώντας τους στην τουρκική όχθη του Έβρου.

Οι δημοσιογράφοι μίλησαν με τον Μπάσελ, έναν 30χρονο Σύριο ο οποίος είχε προσπαθήσει 9 ολόκληρες φορές να περάσει από την Τουρκία στην Ελλάδα. Τη 10η φορά, στα τέλη του 2020, συνελήφθη, ξυλοκοπήθηκε και μεταφέρθηκε μαζί με άλλους πρόσφυγες με όχημα χωρίς πινακίδες στο Συνοριακό Φυλάκιο του Τυχερού, όπου αναγκάστηκαν να γδυθούν και να κρατηθούν σε κελί με άλλους 150 κρατούμενους. Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, ο αξιωματικός τον κατηγόρησε ως διακινητή, επειδή μιλούσε αγγλικά, απειλώντας τον πως εάν δεν συνεργαστεί, θα φυλακιστεί.

Ο αρχηγός των σκλάβων ήταν ο Μάικ, το πραγματικό όνομα του οποίου βρίσκεται στη διάθεσή της έρευνας, που κατάγεται από το Χομς της Συρίας. Στο Νέο Χειμώνιο είχε τον ρόλο του άτυπου επικεφαλής, ενεργώντας ως μεσάζοντας μεταξύ των αξιωματικών της ΕΛΑΣ και των «σκλάβων». Κατά τις μαρτυρίες, ο Μάικ κατοικούσε (τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας) σε ένα κοντέινερ δίπλα από το αστυνομικό τμήμα. Στρατολογούσε τους «σκλάβους», τους μάθαινε τη δουλειά και τους συνόδευε κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων.

«Ο Μάικ συχνά χτυπούσε τους πρόσφυγες πριν επαναπροωθηθούν στην Τουρκία και μας είπε να κάνουμε το ίδιο ώστε οι Έλληνες κομάντος να είναι ικανοποιημένοι από τη δουλειά μας», λέει ο Χουσάμ, ένας νεαρός Σύριος που, αφού επιχείρησε πολλές φορές να περάσει τα σύνορα, αποφάσισε τελικά να δεχτεί τη δουλειά που του πρόσφερε ο Μάικ.

Ο Μάικ έκανε σωματικό έλεγχο στους μετανάστες πριν την επαναπροώθησή τους. Σύμφωνα με τις πηγές της έρευνας, είχε ιδιαίτερη αδυναμία σε χρυσαφικά γυναικών και γινόταν βίαιος όταν έβρισκε πολύτιμα αντικείμενα τα οποία οι αιτούντες άσυλο είχαν κρύψει στο σώμα τους.

Σωματώδης και μ’ ένα τατουάζ περικεφαλαίας από την αρχαία Σπάρτη, ο Μάικ ταυτοποιήθηκε τόσο από τους «σκλάβους» όσο και από έναν Έλληνα καταστηματάρχη της περιοχής, ο οποίος είπε ότι τον είχε δει να έρχεται στο μαγαζί του με αστυνομικούς.

Η έρευνα επαλήθευσε με τη βοήθεια φωτογραφικού υλικού την παρουσία του Μάικ μέσα στο αστυνομικό τμήμα του Νέου Χειμωνίου.

Στην έρευνα μιλούν και άλλοι (4) μετανάστες-σκλάβοι που πλέον βρίσκονται εκτός Ελλάδας και από τις αρχές του 2020 και μετά «υπηρέτησαν» στα αστυνομικά τμήματα του Νέου Χειμωνίου και του Τυχερού, συμμετέχοντας ενεργά σε επαναπροωθήσεις. 

Για πρώτη φορά τρεις ελληνικές αστυνομικές πηγές όχι μόνο επιβεβαιώνουν την πρακτική των pushbacks, αλλά αποκαλύπτουν τις επιχειρησιακές λεπτομέρειες του κυκλώματος που χρησιμοποιεί μετανάστες.

Έλληνες κάτοικοι της μεθορίου επιβεβαιώνουν την πρακτική ως «κοινό μυστικό», καθώς έρχονται καθημερινά σε επαφή με τους «σκλάβους». 

Σύμφωνα με μία από τις αστυνομικές πηγές που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, η ανάθεση της «βρόμικης δουλειάς» σε μετανάστες είναι εν γνώσει τόσο των επιτελών της αστυνομίας όσο και πολιτικών προσώπων, αν όχι στις επιχειρησιακές της λεπτομέρειες, τουλάχιστον στις γενικές γραμμές της. Το γνωρίζει, δηλαδή, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής και φυσικά ο Πρωθυπουργός.

*Η φωτογραφία είναι αρχείου

πηγη: http://artinews.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου