Σημαντικά ευρήματα που σοκάρουν ακόμη και εκείνους που γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει στον χώρο του ελληνικού επαγγελματικού αθλητισμού για την εγκληματική δράση υψηλόβαθμων χούλιγκαν των οπαδικών στρατών, εν προκειμένω του Ολυμπιακού, αλλά και εντέχνως διατυπωμένα «μηνύματα» προς την πλευρά του Βαγγέλη Μαρινάκη περιλαμβάνει η ογκώδης δικογραφία που έχει συνταχθεί από την ΕΛΑΣ με αφορμή τη δολοφονική επίθεση οπαδών του Ολυμπιακού κατά του αρχιφύλακα των ΜΑΤ Γιώργου Λυγγερίδη τον περασμένο Δεκέμβριο στου Ρέντη.
Μέσα σε λιγότερο από τέσσερις μήνες οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας της ΕΛΑΣ ολοκλήρωσαν την έρευνα σε βάρος εκατοντάδων οπαδών του Ολυμπιακού, ενώ μέσα σε λίγες ώρες συνέλαβαν 68 από τα συνολικά 160 μέλη της αποκαλούμενης στο διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ως «εγκληματικής οργάνωσης». Οι κρατικές αρχές απέδειξαν πως όταν θέλουν μπορούν πράγματι να κάνουν δουλειά. Να λάβουν εκατοντάδες καταθέσεις, να διενεργήσουν εξονυχιστικές έρευνες, να κάνουν νόμιμες επισυνδέσεις, να συνθέσουν γεγονότα και να συντάξουν αξιοποιήσιμα διαβιβαστικά.
Οπως έκαναν άλλωστε και στο δυστύχημα των Τεμπών από τα πρώτα λεπτά της τραγωδίας, δουλεύοντας όμως επισταμένα προς την αντίθετη κατεύθυνση, αυτήν της συγκάλυψης.
Στην περίπτωση του Ολυμπιακού κανείς δεν πέφτει από τα σύννεφα. Οι σχέσεις οργανωμένων οπαδών με τις ΠΑΕ αλλά και με τα ερασιτεχνικά τμήματα των συλλόγων είναι γνωστές εδώ και δεκαετίες στην ελληνική κοινωνία. Ουδείς άλλωστε αμφιβάλλει γι’ αυτό, ακόμη και ο πιο αδαής φίλαθλος.
Στην προκειμένη περίπτωση βέβαια κάποια στοιχεία της δικογραφίας προκαλούν εύλογα ερωτήματα για τη στόχευσή της. Αν δηλαδή ο σκοπός ήταν ανιδιοτελής κι αφορούσε μόνο την πάταξη της βίας στον χώρο του ποδοσφαίρου.
Από τη μελέτη των στοιχείων της δικογραφίας είναι εμφανής η προσπάθεια καταγραφής ονομάτων που συνδέονται με την ηγεσία της ΠΑΕ Ολυμπιακός.
Είτε μέσω των μαρτύρων στους οποίους απευθύνονταν στοχευμένα ερωτήματα είτε ακόμη και μέσω αξιολογικών κρίσεων, είναι προφανές σε όποιον ξέρει να διαβάζει πίσω από τις… γραμμές πως ακόμη και αυτή η ιστορία, μια υπόθεση οπαδικής βίας με ένα νεκρό αστυνομικό, μπορεί να γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης προς όφελος της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Είναι ηλίου φαεινότερον ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρθηκε ξαφνικά για την πραγματική κάθαρση στον χώρο του ποδοσφαίρου, αλλά έδωσε τα… ρέστα της επειδή ο Βαγγ. Μαρινάκης τόλμησε να «σηκώσει» στα ΜΜΕ της ιδιοκτησίας του το θέμα των Τεμπών, το οποίο προκαλεί φθορά στην εικόνα της και προσωπικά στον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη.
Προκειμένου λοιπόν να «συνετιστεί» ο «άτακτος» Μαρινάκης, που προφανώς δεν είναι άμοιρος ευθυνών για τον οπαδικό στρατό της ομάδας του, επιστρατεύτηκε το επίσημο κράτος και με μια συνταγή αλά Χρυσή Αυγή συνένωσε με τη βασική δικογραφία της δολοφονίας Λυγγερίδη και μια σειρά άλλων δικογραφιών που λίμναζαν ακόμη και σε επαρχιακές εισαγγελίες.
Φτάνουμε μάλιστα σε σημείο η δικογραφία να περιλαμβάνει άσχετες με την υπόθεση συνομιλίες ανθρώπων του οικογενειακού περιβάλλοντος Μαρινάκη, αλλά και εκτιμήσεις, ώστε ο επιχειρηματίας να λάβει το «μήνυμα» που επιθυμεί η κυβέρνηση.
Η αξιολογική κρίση στο διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ
Ενα από τα εντυπωσιακά σημεία της δικογραφίας είναι η αξιολογική κρίση που διατυπώνεται στο διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ και που μάλλον αν τα πράγματα ήταν αλλιώς δεν θα υπήρχε.
Υπογραμμίζεται σχετικά με τυχόν εμπλοκή «μελών της διοίκησης ή στελεχών της ΠΑΕ Ολυμπιακός»: «Από τη λεπτομερή εξέταση και εκτίμηση του συγκεντρωθέντος αποδεικτικού υλικού προκύπτει ότι εκτός από την εμφανή ηγεσία, δεν μπορεί να αποκλεισθεί η εγκληματική οργάνωση να διευθύνεται, συγκεκαλυμμένα και σε ανώτατο επίπεδο, από μέλη της διοίκησης ή στελέχη της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ και του αθλητικού σωματείου με την επωνυμία “ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ”».
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο διαβιβαστικό, τα στελέχη αυτά παρέχουν «υψηλή προστασία στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης», δίχως την οποία «δεν θα είχαν την καθολική και αδιαμφισβήτητη αποδοχή και υπακοή των κατώτερων μελών και κατά συνέπεια η εγκληματική οργάνωση δεν θα υπήρχε».
Οι αστυνομικοί εστιάζουν και ορθώς στις σχέσεις που έχουν ηγετικά μέλη της Θύρας 7 με στελέχη της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Οπως επισημαίνεται, οι οπαδοί αυτοί «εισέρχονταν όχι απλά στο γήπεδο αλλά και στον αγωνιστικό χώρο ως SLO της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ» έχοντας διαπίστευση από τη διοργανώτρια αρχή Σούπερ Λίγκα, κατόπιν σχετικού αιτήματος της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Οι διαπιστευμένοι από την ΠΑΕ οπαδοί φέρονται σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις να «έδωσαν το σύνθημα» στους «μικρούς» της οργάνωσης να μπουν στον αγωνιστικό χώρο και να προκαλέσουν επεισόδια και να επιτεθούν στις αστυνομικές δυνάμεις.
Και στις δύο περιπτώσεις οι αστυνομικοί φροντίζουν να επισημάνουν την παρουσία στα επεισόδια του ίδιου τον προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγ. Μαρινάκη και άλλων ανώτατων στελεχών της ΠΑΕ.
Η μία από τις δύο περιπτώσεις επεισοδίων που αναφέρονται είναι στις 23 Απριλίου 2023, κατά τη διεξαγωγή του ποδοσφαιρικού αγώνα Ολυμπιακός – ΑΕΚ. Οπαδοί μπήκαν στο γήπεδο και διέκοψαν τον αγώνα έπειτα από γκολ της ΑΕΚ «πετώντας μπάλες στον αγωνιστικό χώρο». Οπως επισημαίνεται στο διαβιβαστικό, το «ίδιο έπρατταν οι Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, Ευάγγελος Μαρινάκης και Κωνσταντίνος Καραπαπάς, που βρίσκονταν στο γήπεδο και παρακολουθούσαν τον αγώνα πετώντας μπάλες στον αγωνιστικό χώρο».
Στο άλλο περιστατικό που γίνεται αναφορά είναι αυτό της 3ης Δεκεμβρίου 2023 στον Βόλο, κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των ομάδων ΝΠΣ Βόλος – Ολυμπιακός, όπου κατά τη διάρκεια των καθυστερήσεων ακυρώθηκε το τρίτο γκολ του Ολυμπιακού. Τότε ένα από τα κατηγορούμενα ηγετικά μέλη της Θύρας 7 «έδωσε το σύνθημα για την έναρξη των επεισοδίων… αφού προηγουμένως συνομίλησε με τον επίσης ευρισκόμενο στο γήπεδο αντιπρόεδρο της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ». Επίσης ο ίδιος οπαδός φέρεται να άνοιξε την πόρτα της κερκίδας ώστε να διευκολυνθεί η είσοδος των οπαδών στον αγωνιστικό χώρο.
Εγκληματικό περιεχόμενο αλλά και… μηνύματα
Εντύπωση προκαλεί και απομαγνητοφωνημένη συνομιλία η οποία περιλαμβάνεται στη δικογραφία. Πρόκειται για συνομιλία μεταξύ του Κώστα Καραπαπά και του Μιλτιάδη Μαρινάκη, γιου του Βαγγ. Μαρινάκη, η οποία έγινε στις 31 Ιανουαρίου 2024 και αφορά ζήτημα που είχε προκύψει με τον ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Μαντί Καμαρά. Οπως σχολιάζουν «κύκλοι του Ολυμπιακού», η συνομιλία αυτή δεν έχει καμία σχέση με τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης και εισήλθε εντέχνως εμβόλιμα προκειμένου να περάσει μήνυμα προς την πλευρά Μαρινάκη και προς στενούς του συνεργάτες.
Αναφέρεται στη συγκεκριμένη ομιλία:
Μαρινάκης: Μ’ ακούς τώρα;
Καραπαπάς: Ναι, δεν είχε σήμα πριν κάτι (ακατάληπτο).
ΜΑΡΙΝ.: Ναι, ε… γ… το τηλέφωνό μου έχει, μου το κόψανε σήμερα βρήκανε.
ΚΑΡΑΠ.: Ε, λογικό είναι αφού το έχεις διαλύσει το τηλέφωνο τι να κάνεις. Για πες.
ΜΑΡΙΝ.: Ναι. Εεε λοιπόν εε. Ας πούμε με Καμαρά τίποτα εε;
ΚΑΡΑΠ.: Τίποτα απολύτως και πρέπει εγώ, πριν βγάλω στη δημοσιότητα, γιατί μου είπε βγάλε στη δημοσιότητα ότι πάει βήτα ομάδα και τα λοιπά. Πρέπει να του στείλω πρώτα το χαρτί. Ετοιμάζουμε εδώ πέρα την κλήση σε απολογία και μετά κατάλαβες; Να δει πρώτα την κλήση σε απολογία και μετά κατάλαβες; Να δει πρώτα την κλήση σε απολογία.
ΜΑΡΙΝ.: Στείλε να πάνε σπίτι του να του βαρέσουν τα κουδούνια.
ΚΑΡΑΠ.: Ντάξει, αυτό έχει γίνει ήδη. Αυτό που λέμε.
ΜΑΡΙΝ.: Χμμ.
ΚΑΡΑΠ.: Ναι. Ντάξει;
Ο οπαδός που διέφυγε ντυμένος αθλητής
Γεγονός είναι πάντως ότι στις χιλιάδες σελίδες περιλαμβάνονται ενδιαφέροντα ευρήματα που καταδεικνύουν εγκληματική δράση οπαδών του Ολυμπιακού, προνομιακές σχέσεις τους με την ΠΑΕ αλλά και αξιοπερίεργη στάση των αστυνομικών.
Ερευνητικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ένας από τους βασικούς κατηγορούμενους ντύθηκε αθλητής για να καταφέρει να εξαφανιστεί το μοιραίο βράδυ από το γήπεδο. Ειδικότερα, λίγη ώρα μετά την ενεργή του συμμετοχή στα επεισόδια εθεάθη να βγαίνει από τα αποδυτήρια με τα ρούχα των αθλητών, ενώ στη συνέχεια δεν βρισκόταν μεταξύ των προσαχθέντων που οδηγήθηκαν μαζικά στη Διεύθυνση Μεταγωγών της ΕΛΑΣ. Το ίδιο συνέβη και με άλλο βασικό κατηγορούμενο, ο οποίος αφού μοίρασε φωτοβολίδες και άλλα πολεμοφόδια, στη συνέχεια ανέβηκε σε μηχανάκι και εξαφανίστηκε, χωρίς τελικά να προσαχθεί από την ΕΛΑΣ.
Ναρκωτικά στα επίσημα της ΠΑΕ Ολυμπιακός
Στον κατάλογο με τα ευρήματα ενδιαφέρον έχουν τα ευρήματα υπ’ αριθμόν 62 και 63, που αναφέρονται σε ποσότητα ναρκωτικών που εντοπίστηκε στις κερκίδες του γηπέδου «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και ειδικότερα στον χώρο των επισήμων. Πιο αναλυτικά, στις 8 Δεκεμβρίου 2023 αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα στο στάδιο Καραϊσκάκη. Κατά τη διάρκεια αυτής εντόπισαν μεταξύ άλλων ένα «πλαστικό τρίφτη-ξύστρα κάνναβης, που περιείχε υπολείμματα κάνναβης, συνολικού μεικτού βάρους 16,5 γραμμαρίων», καθώς και νάιλον συσκευασία η οποία περιείχε «ακατέργαστη κάνναβη συνολικού μεικτού βάρους 1,4 γραμμαρίων».
Από τα πλέον όμως εντυπωσιακά είναι όσα αναφέρει σε κατάθεσή του αστυνομικός σχετικά με έλεγχο που πραγματοποίησαν σε αποθήκες του γηπέδου Καραϊσκάκη στις 8 Ιανουαρίου. Ηταν 3 Ιανουαρίου 2024 όταν οι αστυνομικοί έλαβαν καταγγελία ότι στο γήπεδο του Ολυμπιακού υπάρχει αποθήκη στην οποία οπαδοί του Ολυμπιακού φυλάσσουν πολεμοφόδια (φωτοβολίδες κ.λπ.) τα οποία χρησιμοποιούν για τις επιθέσεις τους σε βάρος αστυνομικών ή αντίπαλων οπαδών. Οι αστυνομικοί είχαν υποψίες ότι μέρος αυτών των αντικειμένων είχε χρησιμοποιηθεί σε βάρος της δολοφονικής επίθεσης κατά του αρχιφύλακα Λυγγερίδη. Για τον λόγο αυτό θέλησαν να κάνουν έφοδο στην αποθήκη. Η έφοδος έγινε πέντε μέρες μετά και αφού έθεσαν σε επιτήρηση το γήπεδο μέχρι τότε. Κατά την έρευνα δεν εντοπίστηκε όμως τίποτε επιλήψιμο.
Ωστόσο από την κατάθεση του αστυνομικού προκύπτει κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Σύμφωνα με όσα επισημαίνονται, οι αστυνομικοί επικοινώνησαν με το ΑΤ Καμινίων – Νέου Φαλήρου, στην αρμοδιότητα του οποίου είναι οι κάμερες του γηπέδου Καραϊσκάκη, προκειμένου να κατασχέσουν βιντεοληπτικό υλικό από τη μέρα της δολοφονίας. Οπως τους ενημέρωσαν, οι κάμερες του γηπέδου «δεν καταγράφουν όταν δεν διεξάγεται αγώνας ποδοσφαίρου της ομάδας του Ολυμπιακού», ενώ το βιντεοληπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας, αρμοδιότητας του γηπέδου «Γ. Καραϊσκάκης», διαγράφεται μετά το πέρας δύο ημερών. Επομένως, επειδή είχαν παρέλθει πάνω από δύο μέρες από τη μέρα της δολοφονικής επίθεσης κατά Λυγγερίδη οι αστυνομικοί δεν κατάσχεσαν βιντεοληπτικό υλικό από το γήπεδο Καραϊσκάκη. Είναι ερώτημα γιατί κάθε δύο μέρες διαγράφεται βιντεοληπτικό υλικό από τις κάμερες του γηπέδου.
από: https://www.documentonews.gr