Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 22 Ιαν 2023
Κυριάκος Μητσοτάκης / Η συνάντηση στο Ψυχικό με μεσάζοντα πρόσωπο των υποκλοπών
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Λίγες εβδομάδες προτού κλείσει μία από τις συμφωνίες για την αγορά εξοπλισμών από τη Γαλλία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε τις πύλες μιας περίφρακτης πολυτελούς οικίας στο Ψυχικό. Σύμφωνα με ασφαλέστατες πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ, ο πρωθυπουργός συνάντησε εκεί εκπρόσωπο μεγάλου γαλλικού κολοσσού, που δραστηριοποιείται στον χώρο των εξοπλιστικών. Το σπίτι ανήκε σε επίδοξο μεσάζοντα της συμφωνίας δισεκατομμυρίων Ελλάδας και Γαλλίας, που εμπλέκεται και στο σκάνδαλο των υποκλοπών με το κακόβουλο λογισμικό Predator.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε προσωπικά ούτε έχει συναντήσει ποτέ κάποιον εμπλεκόμενο στο τεράστιο σκάνδαλο. Ωστόσο, η συνάντηση που περιγράψαμε δείχνει το ακριβώς αντίθετο. Και επιπρόσθετα φέρνει τον ίδιο τον πρωθυπουργό στην κεντρική θέση των παράνομων υποκλοπών με το κακόβουλο λογισμικό, όσο κι αν το καθεστώς του Μαξίμου επιχειρεί να τον εμφανίσει ως άσχετο με την όλη υπόθεση.

Πάνω από 20 στόχοι του Predator

Την περασμένη εβδομάδα, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), με πρόεδρο τον πρώην πρόεδρο του ΣτΕ Κωνσταντίνο Μενουδάκο, επέβαλε πρόστιμο στην Intellexa, που έφερε και εμπορεύτηκε το Predator στην Ελλάδα, ένα πρώτο πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ για παραβίαση της υποχρέωσης συνεργασίας με εποπτική αρχή. Η Αρχή όμως αποκάλυψε στο insidestory.gr κάτι ακόμα πιο σημαντικό: Μέσα σε έξι μήνες που διεξάγει σχετικούς ελέγχους σε SMS centers, εντόπισε περίπου 40 γραπτά μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους μολυσμένους με Predator και τα οποία εστάλησαν σε «λίγο παραπάνω από 20 αριθμούς» κινητών τηλεφώνων.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι στιγμής, βάσει προσωπικών καταγγελιών και δημοσιευμάτων, έχουν εξακριβωθεί ως θύματα ή στόχοι του Predator ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Χρήστος Σπίρτζης, δύο υπάλληλοι της ΕΥΠ, ο επιχειρηματίας Θεόδωρος Καρυπίδης και ακόμη ένα πρόσωπο.

Οι διαπιστώσεις της ΑΠΔΠΧ είναι εξαιρετικά σημαντικές για τη συνέχεια των αποκαλύψεων στο πεδίο των παρακολουθήσεων. Αφενός οι έλεγχοι της συγκεκριμένης Αρχής δεν υπόκεινται σε κανενός είδους «απόρρητο», καθώς αφορούν την παράνομη δραστηριότητα ιδιωτικής εταιρείας. Γι’ αυτό και κρίνεται αυτονόητη η επιμονή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας την Παρασκευή να κληθεί η ΑΠΔΠΧ να ενημερώσει για τα ευρήματα, αλλά και να λάβει την απαραίτητη βοήθεια στους ελέγχους της.

Γιατί η Ν.Δ. αρνείται τα αυτονόητα

Η κυβερνώσα παράταξη, διά του προέδρου της Επιτροπής Θανάση Μπούρα, αρνήθηκε και αυτό το αίτημα, καλώντας τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να συγκεντρώσουν υπογραφές των 2/5 των μελών της Επιτροπής κάτω από το αίτημα σύγκλησής της για το συγκεκριμένο θέμα.
Το γιατί η Ν.Δ. συγκαλύπτει την πτυχή της υπόθεσης και χρονοτριβεί είναι προφανές: Η ΑΠΔΠΧ μπορεί να αποκαλύψει ονομαστικά ποιοι ήταν οι στόχοι του Predator. Είναι πιθανόν δηλαδή να αποκαλυφθεί ότι υπήρχαν και άλλοι κοινοί στόχοι ΕΥΠ και Predator, όπως στις περιπτώσεις Κουκάκη και Ανδρουλάκη.

Και τότε θα αποδειχθεί το προφανές: Πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έκανε συναντήσεις σχετικές με την εθνική άμυνα της χώρας με μεσάζοντα εμπλεκόμενο πρόσωπο των παρακολουθήσεων με Predator, είναι ο άνθρωπος που ενορχήστρωσε το σχέδιο μαζικών παρακολουθήσεων πολιτών.

Το καθεστώς Μαξίμου βάζει εμπόδια, η ΑΔΑΕ υποδεικνύει τη νομιμότητα

132853540.jpg

Ο κύβος ερρίφθη. Τα αποτελέσματα των ελέγχων που διεξήγαγε η ΑΔΑΕ στην ΕΥΠ και στους τηλεφωνικούς παρόχους θα γίνουν γνωστά το αμέσως επόμενο διάστημα και η κοινή γνώμη θα έχει πια τη δυνατότητα να μάθει τι έχει συμβεί στο σκάνδαλο των υποκλοπών, αλλά και πόσα πολιτικά πρόσωπα, αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλα πρόσωπα δημοσίου συμφέροντος διαπιστωμένα παρακολουθήθηκαν παρανόμως από την ΕΥΠ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι εξελίξεις αναμένεται να είναι ραγδαίες τις επόμενες ημέρες και κατά τα φαινόμενα τα εμπόδια που προσπάθησαν να υψώσουν η Ν.Δ. και ο Ισίδωρος Ντογιάκος κατ’ εντολή του Κ. Μητσοτάκη έχουν ουσιαστικά ήδη ξεπεραστεί. Υπενθυμίζεται πως η προσκείμενη στη Ν.Δ. πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θανάσης Μπούρας, αλλά και ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας έπραξαν το αδιανόητο: αρνήθηκαν στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ να ενημερώσει βουλευτές για τα ευρήματα των ερευνών της Αρχής. Είχε προηγηθεί μερικές ημέρες πριν η ουσιαστικά άκυρη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που έβαζε αντισυνταγματικά προσκόμματα στους ελέγχους της ΑΔΑΕ, με απώτερο στόχο τη χρονοτριβή και τη συγκάλυψη της αλήθειας.

Οι ακέραιες ενέργειες Ράμμου

Ο Χρήστος Ράμμος φέρεται ότι είναι σφόδρα ενοχλημένος με όσα επιχειρούν να κάνουν ο Κ. Μητσοτάκης και η ομάδα των προθύμων, που έχει διοριστεί σε θέσεις-κλειδιά στον σκληρό πυρήνα του κράτους και σε κεντρικές θέσεις της Πολιτείας. Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, ο οποίος αναδεικνύεται σε έντιμο δικαστικό που δεν υπολογίζει πιέσεις και εξωθεσμικές απειλές, εμφανίζεται σε συνομιλητές του διατεθειμένος να τρέξει το θέμα μέχρι τέλους, με σκοπό να επιτελέσουν τον ρόλο τους τόσο ο ίδιος όσο και η Αρχή της οποίας προΐσταται.

Στην επιστολή που απέστειλε την Παρασκευή στον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και κοινοποίησε στον πρόεδρο της Βουλής κονιορτοποίησε τις ευφάνταστες δικαιολογίες που προέβαλαν Μπούρας και Τασούλας όταν αρνήθηκαν να τον καλέσουν στη Βουλή. «Το αίτημα για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας το υπέβαλα υπό την ιδιότητα του ως προέδρου της Αρχής και με βάση το άρθρο 8 παράγραφος 6 του προσφάτως ψηφισθέντος και τεθέντος σε ισχύ Νόμου 5002/2022» ανέφερε ο έμπειρος νομικός, ξεκαθαρίζοντας πως δρα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και του νόμου. Προκειμένου, μάλιστα, να δείξει τη σοβαρότητα της κατάστασης, ο Χ. Ράμμος επισήμανε ότι, με βάση τις διατάξεις του ιδρυτικού νόμου της ΑΔΑΕ του 2003, εάν δεν ενημερώσει τη Βουλή, τότε «διαπράττει παράβαση καθήκοντος».

 

Ενημέρωση Βουλής και αρχηγών κομμάτων

Ο Χ. Ράμμος ανέδειξε, μάλιστα, ακόμα ένα σημείο του νόμου, που αποκτά ιδιαίτερη σημασία. «Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ενημερώνει για θέματα άρσεων απορρήτου επικοινωνιών τον πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και τον υπουργό Δικαιοσύνης» αναφέρει ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος. Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ουσιαστικά έδειξε πως, παρά την άρνηση των ενεργούμενων του Μητσοτάκη στη Βουλή, υπάρχουν και άλλοι πολιτικοί και πολιτειακοί παράγοντες στους οποίους μπορεί να παράσχει ενημέρωση για τα αποτελέσματα των ερευνών της ΑΔΑΕ. Υπενθυμίζεται, μάλιστα, ότι η Αρχή σε πρόσφατη συνεδρίασή της έκρινε πως το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα να ενημερωθεί για τις παρακολουθήσεις είναι απολύτως βάσιμο.

Ο Αλ. Τσίπρας, από τη μεριά του, ξεχώρισε στην επιστολή του Χ. Ράμμου ορισμένα σημεία που δείχνουν πως οι αποκαλύψεις δεν θα αργήσουν. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πως «στη νέα επιστολή του ο κ. Ράμμος ξεκαθαρίζει: Υποχρεούται να ενημερώσει τη Βουλή και αρχηγούς των κομμάτων, ακόμη και με τον νόμο της Ν.Δ.» και πως «οι εκθέσεις των ελέγχων έχουν ήδη εγκριθεί από την Ολομέλεια ΑΔΑΕ». «Άρα, ανούσια η προσπάθεια της Ν.Δ. Είτε τον καλέσουν είτε όχι, το παρακράτος θα αποκαλυφθεί» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Ποιους στόχους διαπίστωσε η ΑΔΑΕ

Οσον αφορά, πάντως, αυτές καθεαυτές τις αποκαλύψεις, η ΑΔΑΕ φαίνεται πως, παρά τα προσκόμματα κυβέρνησης και Ντογιάκου, έχει επιβεβαιώσει ότι ακόμα έξι ή επτά πρόσωπα παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ με επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα πρόσωπα βρίσκονται ο Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας σήμερα, που, σύμφωνα με το Documento, παρακολουθούνταν την εποχή που ήταν υπουργός Ενέργειας, και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, για τον οποίο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ίδιας εφημερίδας, οι πράκτορες της ΕΥΠ συμπέραναν πως υπάρχει ζήτημα με την αγορά κατοικίας στα βόρεια προάστια.

Παράλληλα, φέρεται ότι παρακολουθήθηκαν ένας ανώτατος αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων που πρόσφατα αποστρατεύθηκε, «πληρώνοντας» τα ερωτήματα που έθετε για τα εξοπλιστικά προγράμματα που σύνηψε πρόσφατα η κυβέρνηση, καθώς και ένας πρώην στενότατος συνεργάτης του Κ. Μητσοτάκη, που «ξεβράστηκε» από το Μαξίμου όταν αποκάλυψε ποια είναι η πραγματική γραμμή του σε κρίσιμα εθνικά θέματα. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι ήδη έχει διαπιστωθεί από ελέγχους στην Cosmote πως παρακολουθούνταν ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος και ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου.

Μέτωπο δικαστικών

Η δράση του Χ. Ράμμου και εσχάτως του Κωνσταντίνου Μενουδάκου φαίνεται να προκαλεί ανησυχία στην κορυφή της κυβέρνησης, με τους συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη να εργάζονται πάνω στην οδό που θα ακολουθήσουν ώστε να μην υπάρξουν άλλες αποκαλύψεις μέχρι τις εκλογές. Μπροστά τους έχουν, βέβαια, σχεδόν όλο τον νομικό κόσμο της χώρας, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν εισηγήσεις στον Κ. Μητσοτάκη ακόμα και να επισπεύσει τον χρόνο των εκλογών, ώστε να μην προλάβουν οι επικεφαλής της ΑΔΑΕ και της ΑΠΔΠΧ να φτάσουν στη Βουλή προς ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής.

 Ανίκανος άρχων ο Μητσοτάκης κατά το Μαξίμου

13285145a_Mitsotakis.jpg

«Θα έχουμε αναταράξεις, θα έχουμε μεγάλη τοξικότητα απέναντί μας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη Δευτέρα κατά την κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας και του Διαγραμματειακού της Ν.Δ. Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η προετοιμασία των εκλογών και ο ορισμός της ομάδας που θα σηκώσει το βάρος της προεκλογικής περιόδου.

Η τοξικότητα είναι ένας όρος τον οποίο χρησιμοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να αποφύγει τις απαντήσεις στα πλέον κρίσιμα ερωτήματα. Χρησιμοποιήθηκε, δε, ως δικαιολογία για την αποχώρηση του Γρηγόρη Δημητριάδη από το Μαξίμου όταν αποκαλύφθηκε πως ο Νίκος Ανδρουλάκης παρακολουθείτο από την ΕΥΠ. Το να παραδέχεται, μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι θα υπάρξουν αναταράξεις στον δρόμο προς τις κάλπες δείχνει πως το «όχημα» που οδηγεί είναι ευάλωτο και πως δεν εμπιστεύεται ούτε τους χειρισμούς του ίδιου του επιτελείου του.

Το σύστημα του Μαξίμου παράλληλα έκανε σοβαρή στροφή στην υπόθεση των υποκλοπών. Την αρχή έκανε ο Γιάννης Οικονόμου, που δήλωσε την Τετάρτη (ΣΚΑΪ) ότι «αν υπάρχει μια ευθύνη της κυβέρνησης, είναι ότι ενδεχομένως μέσα στην ΕΥΠ υπήρχαν κάποιοι που λειτουργούσαν εκτός πλαισίου». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε μάλιστα ότι «έφυγε κόσμος από την ΕΥΠ και έγιναν και σημαντικές αλλαγές σε ό,τι αφορά εσωτερικά την ΕΥΠ». Ο δε υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης είπε ότι «υπήρξε ένα σύστημα το οποίο υπερέβη το θεμιτό και τις αρμοδιότητες που αποδίδονται στην ΕΥΠ».

Από τα παραπάνω συνάγεται το γεγονός πως το Μαξίμου έχει πλέον επιλέξει να εμφανίζει τον πρωθυπουργό ως έναν πολιτικό που είχε υπό την ευθύνη του την ΕΥΠ και εντός αυτής λειτουργούσε ένας παρακρατικός μηχανισμός που έκανε παρακολουθήσεις. Στο δίλημμα, λοιπόν, εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένοχος ή ανίκανος, το επιτελείο του αποφάσισε το δεύτερο.

Και σε αυτό το σενάριο, όμως, το ερώτημα είναι αμείλικτο: εφόσον γνωρίζει ο ίδιος και το Μαξίμου ποιοι αποτελούσαν τον μηχανισμό που έκανε παράνομες υποκλοπές μέσω της ΕΥΠ, γιατί δεν έχουν συλληφθεί; Γιατί απλώς απομακρύνθηκαν και δεν έχει υπάρξει καμία κίνηση καταλογισμού ευθυνών; Γιατί δεν έχει ζητήσει από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο να τρέξει με γοργούς ρυθμούς η δικαστική διερεύνηση και τον αφήνει να ασχολείται μόνο με τις διαρροές πληροφοριών;

Ολα, τόσο οι χειρισμοί του Μαξίμου όσο και οι θεσμικές παραβάσεις των συνοδοιπόρων του καθεστώτος του, δείχνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του τρομάζουν στην ιδέα να απολέσουν την κυβέρνηση της χώρας. Γιατί το ξήλωμα των παραγόντων αστάθειας στο πολιτικό και δικαστικό σύστημα θα οδηγήσει πιθανότατα σε διερεύνηση και απόδοση ποινικών ευθυνών σε όσους εμπνεύστηκαν, ενορχήστρωσαν και εκτέλεσαν τις υποκλοπές στην Ελλάδα.

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου