Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 17 Νοέ 2022
Συνάντηση Δένδια με στρατηγό Χάφταρ στη Βεγγάζη
Κλίκ για μεγέθυνσηΗ ελληνική κυβέρνηση έχει πλέον σαφέστατα επιλέξει να αναγνωρίζει ως νομότυπο συνομιλητή το εκλεγμένο κοινοβούλιο στο Τομπρούκ και τον στρατηγό Χάφταρ στη Βεγγάζη.

Η Ελλάδα θα έχει συνομιλίες με την Λιβύη όχι με την τωρινή αλλά με την κυβέρνηση «που θα προκύψει από τις εκλογές και θα εκπροσωπεί την πραγματική βούληση του λαού» της χώρας δήλωσε το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά το πέρας των συναντήσεων που είχε στη Βεγγάζη  της ανατολικής Λιβύης και το διπλωματικό επεισόδιο που προηγήθηκε με την παράλληλη λιβυκή κυβέρνηση του δοτού πρωθυπουργού Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά.

«Με αυτή την κυβέρνηση, η Ελλάδα πράγματι θα αρχίσει συνομιλίες και πιστεύω θα καταλήξουμε και σχετικά γρήγορα, γιατί το θέμα είναι μάλλον καθαρό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Δένδιας και πρόσθεσε: 

«Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης έχει υποχρέωση να συνεργαστεί απόλυτα, ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε γρήγορες εκλογές». 

 

Τι απάντησε ο στρατηγός

Συναντώντας στον Λίβυο στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ που ηγείται του «Λιβυκού  Εθνικού Στρατού» ο Δένδιας τόνισε πως καταδικάστηκε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο που υπέγραψε το Νοέμβρη του 2019 η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά με την Τουρκία.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν η ανάγκη σταθεροποίησης της Λιβύης και η προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως επεσήμαναν διπλωματικές πηγές, ο στρατάρχης Χαφτάρ μίλησε με ιδιαίτερα σκληρά λόγια κατά της παρουσίας των τουρκικών στρατευμάτων στη χώρα. Ακόμη, καταδίκασε ξεκάθαρα τα τουρκολιβυκά μνημόνια. Σημείωσε, δε, πως αν μέχρι τον Ιανουάριο δεν γίνουν εκλογές θα πρέπει να ληφθούν άλλες δράσεις.

Ο στρατάρχης Χαφτάρ μίλησε με ιδιαίτερα θετικά λόγια για τις σχέσεις της Βεγγάζης με την Αθήνα, καθώς και για τον συντονισμό των διπλωματικών ενεργειών και με το Κάιρο.

Ακολούθως είχε συνάντηση με βουλευτές και μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων που είχε την ευκαιρία να τους εξηγήσει τις ελληνικές θέσεις, τονίζοντας ότι «εμπειρογνώμονες του υπουργείου Εξωτερικών τους έδωσαν λεπτομέρειες όσον αφορά το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Ο Δένδιας αναφέρθηκε και στην τελετή που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στο λιμάνι της Βεγγάζης, όπου η Ελλάδα παρέχει βοήθεια για την επαναλειτουργία τού. Χαρακτήρισε το λιμάνι της Βεγγάζης «εξαιρετικά σημαντικό» επειδή δε χρησιμεύει μόνο για τη μεταφορά εμπορευμάτων στην ίδια τη Βεγγάζη, αλλά και για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στις χώρες του Σαχέλ. Ανέφερε επίσης πως η Ελλάδα σε δυο φάσεις έχει παράσχει βοήθεια ώστε να μπορέσει το λιμάνι να ξαναγίνει λειτουργικό.

Για το διπλωματικό επεισόδιο στην Τρίπολη

Σε σχέση με το διπλωματικό επεισόδιο που προηγήθηκε το πρωί με τη Λίβυα ομόλογό του Νάτζλα Μανγκούς, ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε πως η επίσκεψή του στη Λιβύη ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει από την Τρίπολη υπό την προϋπόθεση πως θα συναντούσε μόνον τον Πρόεδρο Μένφι. «Όμως η υπουργός Εξωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης προσπάθησε να μου επιβάλλει με την παρουσία της στο αεροδρόμιο, να συναντηθώ μαζί της, με αποτέλεσμα να διακόψω το ταξίδι μου στην Τρίπολη και να πετάξω στη Βεγγάζη, όπου ακολουθήθηκε το πρόγραμμα», σημείωσε. 

Μετά τη Βεγγάζη ο Νίκος Δένδιας πέταξε στη συνέχεια για το Τομπρούκ όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της εκλεγμένης λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, Αγκίλα Σάλεχ, «ώστε να έχουμε μια διαμορφωμένη κοινή αντίληψη στα θέματα της τουρκικής παρουσίας στη Λιβύη και των τουρκολιβυκών μνημονίων».


πηγη: https://kosmodromio.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου