Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «άνοιξε» στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, το διεθνές συνέδριο με τίτλο «Next 50: The Future of World Heritage in Challenging Times. Enhancing Resilience and Sustainability», μια διοργάνωση του Υπ. Πολιτισμού σε συνεργασία με το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Το συνέδριο διοργανώνεται με αφορμή τον εορτασμό των 50 ετών από τη Σύμβαση για την Προστασία της Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς (Παρίσι, 1972).

Το συνέδριο αυτό, το οποίο πραγματοποιείται εν μέσω ενός ιδιαίτερα βαρύ χειμώνα για τα νοικοκυριά της χώρας, στοίχισε στο ελληνικό δημόσιο 242.000 ευρώ. Αυτό είναι το ποσό που ενέκρινε η κ. Μενδώνη και αφορά σύμφωνα με έγγραφα που έχει στη διάθεση του το tvxs, αεροπορικά εισιτήρια για την μετακίνηση ομιλητών, υψηλόβαθμων αξιωματούχων της UNESCO και εκπροσώπων ξένων κρατών, πούλμαν για μεταφορά των συνέδρων από την Αθήνα στους Δελφούς και από τους Δελφούς στην Αθήνα, γεύματα, διαμονή, γραμματειακή υποστήριξη συνεδρίου, έκθεση για την προβολή του έργου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τη χρήση ψηφιακών μέσων και εξοπλισμό.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Συνεδρίου, η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά, υλική και άυλη, καθώς και στη φυσική κληρονομιά, σήμερα αποτελεί, παγκοσμίως, ένα από τα σπουδαιότερα διακυβεύματα.

Σχετίζονται με τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, τις βροχοπτώσεις, τις μεταβολές στα υπόγεια ύδατα, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, τη διάβρωση, την ερημοποίηση, τα έντονα καιρικά φαινόμενα τα οποία έχουν ως συνέπεια την εκδήλωση πυρκαγιών, πλημμυρικών φαινομένων, κατολισθήσεων, βραχοπτώσεων κ.ά. Εκτός από τις επιπτώσεις στα μνημεία, η κλιματική αλλαγή μπορεί να προκαλέσει σημαντικές αλλοιώσεις στο περιβάλλον και στα φυσικά τοπία, επηρεάζοντας και τις πρακτικές των παραδοσιακών κοινοτήτων, την οικονομική και κοινωνική τους δραστηριότητα.

Αναρωτιέται κανείς, αν η Unesco γνωρίζει τον νόμο Χατζηδάκη  που χαρακτηρίστηκε ως «περιβαλλοντοκτόνος» από το σύνολο των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων που ζητούσαν εν χορώ να αποσυρθεί. Τα αποτελέσματα του δε, είναι ήδη εμφανή στο περιβάλλον καθώς με νόμο του κράτους καταπατάται κάθε εκατοστό περιοχών Natura, αλλά θα επηρεάσουν άμεσα και τον τουρισμό.

Όσο για τα μνημεία, ο τρόπος που αντιμετώπισε η κυβέρνηση τις αρχαιότητες του μετρό Βενιζέλου, αρκεί ως παράδειγμα για να αντιληφθεί κανείς, ότι δεν χρειάζεται η κλιματική αλλαγή για να τα καταστρέψει. Μπορεί η κυβέρνηση από μόνη της.

Τα παραπάνω, ελάχιστα απασχολούν την κυβέρνηση. Ο κ. Μητσοτάκης ήθελε στις δύσκολες αυτές ημέρες κατά τις οποίες βάλλεται λόγω των υποκλοπών, μια γιορτή  να πρωταγωνιστήσει -εκλογές έρχονται- και το υπ. Πολιτισμού έδωσε 242.000 δημοσίου χρήματος, για τα μάτια του. 

πηγη: https://tvxs.gr