Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 21 Αύγ 2012
Το ότι ένας Πρόεδρος αυθαιρετεί πολλαπλώς σε βάρος εκλεγμένου…
Κλίκ για μεγέθυνση

 

ΝΙΚΟΣ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Βουλευτής Αχαίας

τ. Υφυπουργός Εργασίας

«Το ότι ένας Πρόεδρος αυθαιρετεί πολλαπλώς σε βάρος εκλεγμένου επί 23 έτη βουλευτή, ο οποίος είναι και υποψήφιος Γενικός Γραμματέας του Κόμματος, δεν είναι στην περίπτωση αυτή ζήτημα που αφορά αποκλειστικά αυτούς τους δύο ή αποκλειστικά το ίδιο το κόμμα της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Το ζήτημα αφορά την δημοκρατική οργάνωση των κομμάτων, η οποία, με τη σειρά της, δεν αφορά απλά και μόνο τα ίδια τα κόμματα. Οι διεργασίες που συντελούνται στα κόμματα αφορούν άμεσα τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και επηρεάζουν την ίδια τη δημοκρατική λειτουργία του Κράτους, αφού τα κόμματα εντέλει εκφράζουν τη βούληση του Κράτους. Το να εφαρμοστεί η προεκλογική δέσμευση ενός κόμματός και να τεθούν σε διαβούλευση μέγιστα ζητήματα, που θα σημαδεύσουν την πατρίδα και το μέλλον του ελληνικού λαού για πολλές δεκαετίες είναι ζητήματα που αφορούν όλους τους Έλληνες πολίτες.

Σας θέτω υπ’ όψιν, χαρακτηριστικά, μεταξύ δεκάδων άλλων παραδειγμάτων, ότι πριν από λίγους μήνες ο Κύπριος Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Γιώργος Κολοκασίδης, προσφεύγοντας δικαστικά κατά αποφάσεως διαγραφής του από το κόμμα του, πέτυχε την έκδοση δικαστικής απόφασης, με την οποία ανετράπη η απόφαση διαγραφής του και μάλιστα, επί ποινή συλλήψεως των οργάνων του κόμματος και κατάσχεσης της περιουσίας τους, στην περίπτωση μη συμμόρφωσης τους. Πράγματα δηλαδή που εδώ στην Ελλάδα φαντάζουν αδιανόητα είναι δημοκρατικό κεκτημένο άλλων χωρών».

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Νεοδημοκράτης Βουλευτής Αχαΐας και τ. Υφυπουργός Εργασίας Νίκος Νικολόπουλος απαντώντας στις επίμονες και αλληλοδιάδοχες ερωτήσεις που του υπέβαλλαν οι δημοσιογράφοι Ν. Σουγλέρης (Γνώμη και ανταποκριτής Αθηναϊκών ΜΜΕ), Ηλ. Κάνιστρας (Καθημερινή και ΣΚΑΙ) Μ. Βασιλάκης (Πελοπόννησος) Π. Ρηγόπουλος (ΡΣ Ωμέγα) και Χρ. Aθανασάτος (ανταποκριτής του τηλεοπτικού σταθμού Alpha) σχετικά με την σκοπιμότητα αποστολής εξώδικου προς τον Πρόεδρο της ΝΔ μεταξύ άλλων είπε.

Μερικές από τις χαρακτηριστικές ερωτήσεις και απαντήσεις είναι οι εξή:

Κύριε Νικολόπουλε γιατί έπρεπε να στείλετε εξώδικο στον Α. Σαμαρά;

Έχουν περάσει περίπου δύο εβδομάδες από την ανακοίνωση της αποπομπής μου από τη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. και μία εβδομάδα από την μέρα που μέσω του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου πληροφορήθηκα πως υπήρξε απόφαση διαγραφής μου και από το κόμμα. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν μου έχει γνωστοποιηθεί και κοινοποιηθεί καμία επίσημη απόφαση.

 

Αυτός ήταν λόγος για να φτάσετε στον Εισαγγελέα και στους δικηγόρους;

Με ποια έγγραφα θα μπορούσα να προσφύγω στην Δικαιοσύνη; Οι νομικοί μου σύμβουλοι είπαν πως είναι ΑΝΑΓΚΑΙΑ και ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ και πως μόνο με αυτό τον τρόπο να θέσω και να προσβάλλω το πρωτοφανές για δημοκρατικό κόμμα της Ευρώπης.

Να με διαγράψουν : Χωρίς κατηγορητήριο και χωρίς να μου έχουν γνωστοποιηθεί τα σημεία του καταστατικού που υποτίθεται ότι παραβίασα. Χωρίς να κληθώ σε απολογία για να υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Χωρίς να υφίσταται Επιτροπή Δεοντολογίας σύμφωνη με τον Κανονισμό Λειτουργίας. Χωρίς κανένας να γνωρίζει, πότε αυτή η επιτροπή εξελέγη, πότε, ποιοι την συγκροτούν και που συνεκλήθη. Χωρίς να υπάρξει νόμιμη και δημοκρατική σύγκληση των οργάνων της Νέας Δημοκρατίας.

Παρακαλώ να σημειώσετε ότι έστειλα επιστολές, μηνύματα παντού, επικοινώνησα και τηλεφωνικά, προσπαθώντας να μάθω και να μου κοινοποιηθεί γραπτά!!!

Πρόκειται να κλιμακώσετε τις ενέργειες σας; Ποια θα είναι η επόμενη κίνηση σας;

Να προσφύγω στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για να ζητήσω την ακύρωση αυτής της πρωτόγνωρης και αντιδημοκρατικής διαδικασίας, που κάποιοι ούτε αυτό το χαρτί δεν τολμούν να μου δείξουν!

Με ποια επιχειρηματολογία θα προσφύγετε στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και σε άλλους Οργανισμούς;

Οι αποφάσεις περί διαγραφής μου είναι νομικά ανυπόστατες και πολιτικά άκυρες. Ελήφθησαν κατά παράβαση πανανθρώπινων αρχών, κατά παράβαση της Σύμβασης για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών, την οποία έχει κυρώσει η Ελλάδα, καθώς και κατά παράβαση σειράς διατάξεων του Ελληνικού Συντάγματος και του καταστατικού του κόμματος.

Επειδή δεν υπάρχει προηγούμενο στην χώρα μας που θα βασιστεί η προσφυγή σας;

Καταρχήν να σας πω ότι υπάρχει προηγούμενο και απόφαση ελληνικού δικαστηρίου με το κόμμα του κ. Τσοβόλα το ΔΗΚΚΙ. Καθηγητές της Νομικής και δικηγόροι που ασχολούνται με τα Ευρωπαικά Δικαστήρια ετοιμάζουν την δικογραφία και βασίζονται ότι η η απόφαση της διαγραφής μου παραβιάζει:

-την αρχή του άρθρου 7 του Συντάγματος και του άρθρου 7 της Σύμβασης για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών, ότι αδίκημα δεν υπάρχει και ποινή δεν επιβάλλεται χωρίς να υπάρχει διάταξη η οποία να προβλέπει το αδίκημα για το οποίο επιβάλλεται η ποινή. Στην περίπτωση μου επιβλήθηκε πειθαρχική ποινή διαγραφής χωρίς να υπάρχει κατηγορητήριο, χωρίς να υπάρχει διάταξη του καταστατικού του κόμματος την οποία δήθεν παραβίασα. Ακριβώς επειδή εγώ δεν παραβίασα ο,τιδήποτε, δεν συντάχθηκε, δεν δημοσιοποιήθηκε και ούτε ποτέ μου κοινοποιήθηκε κατηγορητήριο.

-την αρχή του άρθρου 8 του Συντάγματος περί του φυσικού δικαστή και τις διατάξεις του καταστατικού του κόμματος περί «Επιτροπής Δεοντολογίας». Την απόφαση περί διαγραφής μου κλήθηκαν κατά παραγγελία να υλοποιήσουν ανυπόστατα όργανα, με άγνωστη σύνθεση, τα οποία βαπτίσθηκαν «Επιτροπή Δεοντολογίας». Ενώ η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, με βάση τα καταστατικό της, στερείται «Επιτροπής Δεοντολογίας» στην οποία λογοδοτούν πειθαρχικά οι εκλεγμένοι Βουλευτές του Κόμματος και απαρτίζεται από μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τα οποία κληρώνονται μεταξύ των 15 Βουλευτών, με την πιο μακροχρόνια θητεία στο Κοινοβούλιο, αφού ποτέ μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου στη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ δεν έχει συγκροτηθεί «Επιτροπή Δεοντολογίας».

-την πανανθρώπινη αρχή της δίκαιης δικής που απορρέει από τις διατάξεις του άρθρου 6 της Σύμβασης για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών αλλά και τις διατάξεις του άρθρου 20 Ελληνικού Συντάγματος, οι οποίες επιβάλλουν 1)την ύπαρξη ανεξαρτήτου και αμερολήπτου δικαιοδοτικού οργάνου το οποίο λειτουργεί νομίμως, 2)η συνεδρίαση του οργάνου αυτού να γίνεται δημόσια, 3)την έκδοση από το όργανο αυτό δημόσιας απόφασης, 4)την προηγουμένως γνωστοποίηση στον εγκαλούμενο της φύσης και του λόγου της εναντίον του κατηγορίας, 5)την παροχή στον εγκαλούμενο του δικαιώματος υπερασπίσεως αλλά και της κλητεύσεως μαρτύρων υπερασπίσεως. Στην περίπτωση της δικής μου διαγραφής: 1) συνεδρίασε ανυπόστατο και με άγνωστη σύνθεση όργανο το οποίο αυτοαναγορεύθηκε σε «Επιτροπή Δεοντολογίας», 2) η συνεδρίασή του έλαβε χώρα εν κρυπτώ και σε άγνωστο τόπο και χρόνο, 3) η απόφασή και το σκεπτικό της δεν έγινε ποτέ γνωστά, 4) ποτέ δεν έλαβα γνώση για τη φύση και το λόγο της εναντίον μου κατηγορίας, 5) ποτέ δεν μου δόθηκε η το δικαίωμα υπερασπίσεως αλλά και κλητεύσεως μαρτύρων υπερασπίσεως. Η δημοκρατική ευαισθησία κάποιου εκ των συμμετασχόντων, εξαντλήθηκε αποκλειστικά στο να διαρρεύσει μέσω δημοσιογραφικών κύκλων ότι έχει εκδοθεί απόφαση διαγραφής μου.

-την αρχή του άρθρου 60 του Συντάγματος περί απεριόριστης γνώμης κατά συνείδηση του Βουλευτή αλλά και των άρθρων 9 και 10 της Σύμβασης για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών περί ελευθερίας σκέψεως, ελευθερίας εκφράσεως και ελευθερίας λήψης και εκφράσεως ιδεών. Φέρεται μέσω δημοσιευμάτων ότι διαγράφηκα με αφορμή σχόλιό μου σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης και γνώμη την οποία εξέφρασα μέσω αυτού, όταν η γνώμη και η έκφρασή μου αυτή αφορούσε αποκλειστικά την επιβεβαίωση της πάγιας διακηρυγμένης θέση του κόμματος της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, όπως αυτή διατυπώθηκε και τέθηκε στην κρίση του εκλογικού σώματος, κατά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012, η οποία επίσης μέχρι τότε ήταν και θέση του Προέδρου του κόμματός. Τιμωρήθηκα επομένως για έκφραση γνώμης και διάδοση ιδέας γιατί αυτή δεν ήταν αρεστή στον Πρόεδρο του κόμματος, και αφού ο ίδιος ο Πρόεδρος την θέση, την οποία εγώ υπερασπίζομαι και ο ίδιος διακήρυττε, ανεξήγητα και χωρίς καμία διαβούλευση με τα όργανα του κόμματος, πλέον, δεν την ενστερνίζεται.

Χωρίς την προηγούμενη απόφαση του αρμοδίου οργάνου ο Αντ. Σαμαράς άλλαξε την απόφαση της ΝΔ σχετικά με το μνημόνιο, όπως αυτή είχε εγκριθεί και παρουσιαστεί στο ΖΑΠΠΕΙΟ Ι, ΙΙ και ΙΙΙ.

-την αρχή του άρθρου 29 του Συντάγματος περί ελεύθερης συμμετοχής των ελλήνων πολιτών στα πολιτικά κόμματα των οποίων η δράση τους οφείλει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Φέρεται ότι διαγράφηκα με αφορμή σχόλιό και γνώμη την οποία εξέφρασα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ενώ είχα θέσει υποψηφιότητα για την ανάδειξή μου σε Γενικό Γραμματέα του Κόμματος. Η ηγεσία του κόμματός μου, επιβεβαίωσε τις χειρότερες υποψίες ότι η μετάθεση της ημερομηνίας διεξαγωγής της εκλογής του Γενικού Γραμματέα του Κόμματος, με αστείες δικαιολογίες, είχε ως μοναδικό κίνητρο να προλάβει εν τω μεταξύ να φιμώσει δια της διαγραφής τη φωνή μου, που υπενθύμιζε τις προγραμματικές δεσμεύσεις και έθετε ζητήματα τήρησης καταστατικών διαδικασιών. Η ηγεσία απέτρεψε με αυταρχισμό την κρίση από τους εκλογείς μέλη της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος της κατατεθειμένης υποψηφιότητάς μου, ως Γενικού Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και της διατυπωμένης προς την Πολιτική Επιτροπή, με επιστολή μου, πρότασής για το ζήτημα της άμεσης επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, η οποία ήταν μέχρι πρότινος και η θέση και του ιδίου του Προέδρου του Κόμματος.

Γιατί δεν πάτε στην Ελληνική Δικαιοσύνη;

Στη χώρα μας με ευθύνη όλων, πρωτίστως και κυρίων ημών των πολιτικών διαχρονικά, αλλά και δευτερευόντως της δικαστικής εξουσίας, και απουσιάζει και δεν λειτουργεί, παρά την πρόβλεψη του Συντάγματος, οποιοδήποτε θεσμικό πλαίσιο που να πραγματώνει τη συνταγματική επιταγή για δημοκρατική οργάνωση των πολιτικών κομμάτων, η οποία πραγματικά να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και να επιβάλει στις ηγεσίες των κομμάτων και ιδίως στα κόμματα εξουσίας κανόνες εσωτερικής δημοκρατίας και ελέγχου των αποφάσεών τους.

Και καλά έως σήμερα κανείς δεν είχε προσπαθήσει να φροντίσει για αυτό;

Απόπειρα της Νέας Δημοκρατίας, κατά την αναθεωρητική διαδικασία του 1995– 2001, να προβλεφθεί ρητά στο άρθρο 29 § 1 Σ ότι η οργάνωση των πολιτικών κομμάτων «πρέπει να συνάδει με τις δημοκρατικές αρχές» δεν έγινε δυστυχώς αποδεκτή.

Εν αντιθέσει λοιπόν προς την πολιτική και θεσμική παράδοση άλλων ευρωπαϊκών χωρών, στις οποίες υπάρχουν θεσμικά όργανα και διαδικασίες που αποτρέπουν την ανάπτυξη του αυταρχικού στοιχείου στον τρόπο λήψης των αποφάσεων μέσα στα ίδια τα κόμματα, επιβάλλοντας μάλιστα αυστηρές κυρώσεις στους παραβάτες, στην Ελλάδα τέτοιο κεκτημένο δυστυχώς ακόμη δεν υπάρχει.

Και εσείς κρίνατε πως με αυτή την «μετωπική σύγκρουση» με τον Σαμαρά θα τα αλλάξετε;

Η εμπεδωμένη στη χώρα μας πρακτική του «ελέω Θεού», του αλάνθαστου και χαρισματικού ηγέτη, αρχηγού του κόμματος, ο οποίος άλλους απολύει εν πτήσει, άλλους κατεβάζει από το τραίνο, άλλους στέλνει να γράψουν ιστορία, όταν αυτοί αμφισβητούν την εξ αποκαλύψεως αλήθεια του, ανήκει στο παρελθόν, γιατί αυτή η πρακτική κατ’ εξοχήν οδήγησε στην χρεωκοπία της χώρας.

Δηλαδή η αντιδημοκρατική λειτουργία στην ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πιστεύετε ότι μας έφερε εδώ;

Η εικόνα του αρχηγού κόμματος ο οποίος από το ακριτικό Καστελλόριζο, ερήμην του κόμματος του και των βουλευτών του, μετά από διαβούλευση με τους φίλους του και τους κολλητούς του, ανακοινώνει την οικονομική υποδούλωση της χώρας, την οποία εκ των υστέρων οι βουλευτές και οι Υπουργοί του αμήχανα, σε συνθήκες πολιτικής αφωνίας και μιντιακής τρομοκρατίας, ψηφίζουν, χωρίς μάλιστα, κατά την αφοπλιστική ειλικρίνεια ενός από αυτούς, να την έχουν καν διαβάσει, είναι αποκρουστική, δεν τιμά την ίδια τη χώρα, ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, και οδήγησε τη χώρα στο γύψο και την οικονομική υποδούλωση, με άγνωστες ακόμη συνέπειες στο μέλλον των Ελλήνων και των επόμενων γενεών.

Είναι δυνατόν ένας άνθρωπος που γεννήθηκε και ανδρώθηκε πολιτικά μέσα στο κομματικό σύστημα μετά από 38 χρόνια συμβίωσης σήμερα να επαναστατεί και να φθάνει στα «άκρα»;

Δεν συναίνεσα στη συνέχιση των πρακτικών αυτών. Η επιχειρηθείσα αλλά και η αναμενόμενη στην πορεία προσπάθεια απαξίωσης εξοστρακισμού και συκοφάντησης, με την άμεση συνδρομή ισχυρών μέσων ενημέρωσης, της φωνής μου, η οποία επέμενε και θα επιμείνει να ζητάει τα αυτονόητα, δηλαδή τήρηση των προγραμματικών δεσμεύσεων και λειτουργία των οργάνων, δεν με πτόησε και ούτε θα με καταβάλει. Δεν θυσίασα και δεν θα θυσιάσω διακηρυγμένα πιστεύω μου, για να γίνω κατανοητικός προς τις εκάστοτε διαθέσεις της ηγεσίας, το απέδειξα άλλωστε εμπράκτως με την παραίτησή μου από την θαλπωρή της εξουσίας.

Ποια είναι η προσδοκόμενη ωφέλεια για την πατρίδα και την δημοκρατία από την νέα ευρωπαική «περιπέτεια» που βάζετε τόσο την ηγεσία του Αντ. Σαμαρά όσο και τον ίδιο σας τον εαυτό;

Το εξώδικο προς την ηγεσία ξένισε πολλούς, αυτό είναι κάτι που το κατανοώ. Όχι όμως και εκείνους που το απαξίωσαν κάνοντας πως δεν καταλαβαίνουν. Θέλω να σας επισημάνω ότι δεν ήταν μια τυχαία ή ευκαιριακή πράξη. Ήταν η απαρχή μιας σειράς πολιτικών κατ’ αρχήν και νομικών στη συνέχεια ενεργειών μου, με τις οποίες θα επιδιώξω η πατρίδα μας να ενσωματώσει τους θεσμούς και το κεκτημένο άλλων δημοκρατικών χωρών και να αποκτήσει πολιτική παράδοση και κεκτημένο εσωκομματικής δημοκρατίας και ελέγχου αυθαιρέτων αποφάσεων κομματικών ηγεσιών.

Είναι αλήθεια ότι έχετε ετοιμάσει ακόμη και σχέδιο νόμου και μαζεύετε υπογραφές για να μπορούν οι πολίτες να προσφεύγουν στην δικαιοσύνη κάθε φορά που κάποιο κόμμα αθετεί αποφάσεις των οργάνων του ή παραβιάζει καταστατικές διατάξεις ή το χειρότερο τα πολιτικά δικαιώματα των μελών του;

Η ένταξη της χώρας από τον ιδρυτή της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Κωνσταντίνο Καραμανλή στην ευρωπαϊκή οικογένεια αλλά και η κύρωση από την Ελλάδα της Σύμβασης για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών είναι επαρκές οπλοστάσιο για να διεκδικήσω, με αφορμή την υπόθεση της διαγραφής μου από τον κ. Σαμαρά, την νομοθέτηση στην Ελλάδα αυτών που αυτονόητα ισχύουν στις άλλες χώρες της Ευρώπης. Για να μην είναι οι εκάστοτε -και πολλές φορές ευκαιριακές- ηγεσίες κέντρα κυρίαρχης εξουσίας, τα οποία δεν αναγνωρίζουν και δεν υπόκεινται σε άλλη εξουσία υπεράνω αυτών. Για να πάψουν πλέον τα πολιτικά κόμματα να είναι ιδιοκτησιακά φέουδα της ηγεσίας αλλά να επιτελούν με κανόνες γνήσιας δημοκρατίας τις πραγματικά συνταγματικά κρίσιμες δημόσιες λειτουργίες τους.

Αυτά όλα αυτονόητα έχω υποχρέωση να τα υπερασπιστώ!!

Αυτή την στιγμή επικεντρώνομαι στο να υπερασπιστώ όλα όσα εγώ ο ίδιος και όλοι μαζί στην ΝΔ λέγαμε στον λαό πριν τις εκλογές.

Αυτή είναι όλη η αλήθεια και αυτή, παρακαλώ να το κρατήσετε.

Ευθέως και επαρκώς πιστεύω ότι σας απάντησα σε ό,τι με αφορά, όμως για την διαδικασία και τις «αυτοκρατορικού τύπου» αποφάσεις διαγραφής μου ήταν αναγκαία και απαραίτητη προϋπόθεση η αποστολή εξώδικου για να υπάρξει και συνέχεια.

Τέλος η εξαγγελία μου – όταν έθεσα υποψηφιότητα για Γραμματέας της Ν.Δ. – πως οραματίζομαι ένα σύγχρονο χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, προσαρμοσμένο στις ελληνικές συνθήκες, παραμένει ισχυρή και θα την παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις εκτός από το Ευρωπαϊκούς θεσμούς και μέσα από ένα δίκτυο που ήδη απλώνεται σε όλη την επικράτεια.

Με ένα δυνατό κίνημα για την αναγέννηση της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης…

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου