Στο Μαξίμου και στην κυβέρνηση είναι χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα ως προς το πότε πρέπει να γίνουν οι εκλογές.

Στο πρώτο στρατόπεδο βρίσκονται οι θιασώτες του «το γοργόν και χάριν έχει» που λένε ότι οι κάλπες πρέπει να στηθούν στις αρχές της άνοιξης και οπωσδήποτε πριν από το Πάσχα. Στο δεύτερο μπλοκ βρίσκονται οι «στρατιώτες της υπομονής», όπως λέει χαρακτηριστικά υπουργός της πρώτης γραμμής που πιστεύει ότι η κυβέρνηση πρέπει να φθάσει μέχρι το παρά πέντε της εξάντλησης της τετραετίας, ήτοι στα όρια του καλοκαιριού.

Και στις δύο πλευρές ο «χρησμός» Μητσοτάκη προς τον Δημήτρη Κουτσούμπα ερμηνεύεται κατά το δοκούν. «Μετά τον Απρίλιο όλα είναι ανοιχτά» είπε ο πρωθυπουργός στον γραμματέα του ΚΚΕ όταν τον ρώτησε πότε θα κάνει εκλογές, θολώνοντας για μια ακόμη φορά το τοπίο. Για τους επισπεύδοντες, η απάντηση Μητσοτάκη απλώς ενίσχυσε την βεβαιότητα ότι οι κάλπες θα στηθούν στις αρχές Απριλίου.

Η διαφορά, ωστόσο, σε σχέση με τα «στοιχήματα» προ της Πρωτοχρονιάς έχει να κάνει με το ποια από τις δύο πρώτες Κυριακές του Απριλίου θα είναι η εκλογική Κυριακή: Ως επικρατέστερη ημερομηνία δινόταν έως τώρα η Κυριακή των Βαίων 9 Απριλίου, με το σκεπτικό ότι θα λειτουργούσε ενθαρρυντικά και για την ψήφο των ετεροδημοτών οι οποίοι θα μπορούν να πάνε στις εκλογικές τους περιφέρειες για να ψηφίσουν και πολλοί από αυτούς να παραμείνουν και για το Πάσχα.

Τις τελευταίες μέρες όμως κερδίζει ξανά έδαφος η πρώτη Κυριακή του μήνα, 2 Απριλίου. Κι αυτό διότι όπως λένε κυβερνητικά στελέχη στις ασκήσεις επί χάρτου που γίνονται στο Μαξίμου προσμετράται και το γεγονός πως η χώρα θα πρέπει να μπει στην διαδικασία των διερευνητικών εντολών μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα κι έως την Κυριακή του Πάσχα – προοπτική, που εκτιμάται ότι θα φέρει μη επιθυμητή κοινωνική αναστάτωση.

Από την άλλη πλευρά, όσοι επιμένουν στην μέγιστη δυνατή επιμήκυνση του βίου της κυβέρνησης, «διάβασαν» την δήλωση Μητσοτάκη ως μήνυμα πως οι εκλογές πάνε για τον Μάιο. Μάχιμος υπουργός σημείωνε χθες ότι ο πρωθυπουργός «δεν είπε τον Απρίλιο αλλά μετά τον Απρίλιο» και έλεγε σχεδόν με βεβαιότητα ότι οι πρώτες κάλπες θα στηθούν στις 21 Μαίου και οι δεύτερες τον Ιούνιο «αφότου θα έχουν τελειώσει οι Πανελλαδικές εξετάσεις».
Κατά τον ίδιο υπουργό τρεις είναι οι «θεσμοί» που «έχουν σεβαστεί εκλογικά όλες οι κυβερνήσεις – το Πάσχα, οι Πανελλαδικές και ο Δεκαπεντάυγουστος, και ο Μητσοτάκης δεν θα αποτελέσει εξαίρεση».

 

Οσοι υιοθετούν αυτή την άποψη – και είναι αρκετοί εντός και πέριξ του Μαξίμου – δεν ποντάρουν μόνον στην απόδοση που θα έχουν για την ΝΔ οι προεκλογικές παροχές, όπως οι αυξήσεις στις συντάξεις από τον Φεβρουάριο και η αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο.

Επισημαίνουν και έναν ακόμη σοβαρό παράγοντα που αφορά τα εθνικά θέματα, τις εκλογές που θα γίνουν και στην Τουρκία, και τονίζουν ότι δεν θα ήταν καθόλου σώφρων να συμπέσει η κορύφωση της προεκλογικής περιόδου και στις δύο χώρες – πόσο μάλλον μετά τις τελευταίες πληροφορίες από την Αγκυρα που φέρουν τον Ταγίπ Ερντογάν να σχεδιάζει επίσπευση των τουρκικών εκλογών είτε για τις 30 Απριλίου, είτε για τις 14 Μαίου.