Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης είχε ετοιμαστεί για μια υπέροχη εβδομάδα. Η Σύνοδος Κορυφής Δημάρχων κατά του Αντισημιτισμού στην Αθήνα ήταν μια σπουδαία επικοινωνιακή ευκαιρία για τον οικοδεσπότη σε συνδυασμό και με τη φωταψία του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στο Σύνταγμα που έχει πάνω του 40.000 λαμπάκια!

Αλλά τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα περίμενε.

Για  «Γειτονιές β΄ κατηγορίας» έγραψε στο κύριο άρθρο της την Παρασκευή η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ασκώντας κριτική στο έργο του, χωρίς να τον κατονομάζει. Εγραψε, συγκεκριμένα, στην πρώτη της σελίδα η "Κ": «Δεν είναι εντελώς τυχαίο ότι τα γεγονότα των τελευταiων εβδομάδων, που αποδεικνύουν τις ανεπάρκειες του κοινωνικού κράτους, εστιάζονται σε μια υποβαθμισμένη γειτονιά του κέντρου της Αθήνας .Φαίνεται ότι οι υπηρεσίες προστασίας των πιο ευάλωτων δεν φτάνουν εκεί όπου πρέπει ή δεν έχουν ακόμη καταφέρει να υπερβούν το γραφειοκρατικό παρελθόν τους. Φαίνεται, επίσης, ότι το κεντρικό κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχουν παντού την ίδια παρουσία!».

Είχε προηγηθεί η ευθεία επίθεση στον Δήμαρχο Αθηναίων από τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Καραμανλή για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στην πόλη. Από το βήμα της Βουλής είπε ότι το πρόστιμο για παράνομη στάθμευση σε όδευση τυφλών ή ράμπα ΑμεΑ θα αυξηθεί με το νέο ΚΟΚ, ωστόσο θα πρέπει η Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Αθηναίων να διασφαλίσει και την εφαρμογή του!

Ο Κώστας Καραμανλής απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση, που είχε καταθέσει η βουλευτής Α Αθήνας της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή για την κατάσταση στην πρωτεύουσα, θύμισε ότι τα πεζοδρόμια αποτελούν αρμοδιότητα του Δήμου Αθηναίων τονίζοντας: «Και ο Δήμος πρέπει να σκύψει πάνω από αυτά τα προβλήματα. Η κατάσταση, που αυτή τη στιγμή επικρατεί στους δρόμους του Δήμου Αθηναίων, θα έλεγα ότι είναι τριτοκοσμική για τα ΑμεΑ. Όχι απλά δεν τους διευκολύνει, αλλά τους δημιουργούμε και εμπόδια».

Η Φ. Πιπιλή μίλησε σε ακόμη πιο υψηλούς τόνους: «Ο Δήμος Αθηναίων το τελευταίο χρονικό διάστημα, δύο-τρία χρόνια, έχει βάλει κάτι ανάγλυφες ενδείξεις οι οποίες είναι για τα αμαξίδια, για να κατεβαίνουν από τον διάδρομο που δικαιούνται. Προσέξτε τώρα, μπροστά στο Πλαίσιο, στην οδό Νίκης, είναι 10 εκατοστά το ρείθρο του πεζοδρομίου. Στην Ηρώδου Αττικού και Βασιλίσσης Σοφίας είναι 7 εκατοστά». Και πρόσθεσε: "Οι τυφλοί και οι άνθρωποι με τα αμαξίδια μου είπαν: «Κυρία Πιπιλή, γι’ αυτές τις διόδους όδευσης των τυφλών, γιατί σπαταλάνε λεφτά το κράτος και οι δήμοι, από τη στιγμή που με το μπαστούνι θα πέσει ή σε περίπτερο ή σε τραπεζοκάθισμα ή σε άλλο κάθισμα ή σε καφάσια ή σε οτιδήποτε άλλο;»

Η δημοσιογράφος Ξένια Κουναλάκη, με άρθρο της, στην "Καθημερινή", σχολίασε με ενάργεια την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας.

«"Τριτοκοσμική" για τα ΑμεΑ χαρακτήρισε χθες ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, την κατάσταση των δρόμων της Αθήνας.

Είναι αλήθεια. Μόνο που δεν είναι μόνον οι δρόμοι που είναι χάλια, ούτε μόνο τα ΑμεΑ που υποφέρουν. Η ζωή στο κέντρο της πόλης είναι μια διαρκής δοκιμασία για όλους τους πολίτες. Τα πεζοδρόμια είναι σπασμένα και ολισθηρά. Οι λωρίδες για τους τυφλούς, απόρροια κάποιας ευφάνταστης ιδέας των δημοτικών αρχών στο παρελθόν, διακόπτονται απότομα: είναι ειδικά φτιαγμένες για να ταλαιπωρούν εξίσου όσους τις βλέπουν κι εκείνους που δεν τις βλέπουν. Τα καρότσια με μωρά είναι αδύνατο να κινηθούν, είτε σε δρόμους είτε σε πεζοδρόμια. Τα πράσινα κάγκελα, κληρονομιά και αυτά προκατόχου του Κώστα Μπακογιάννη, εγκλωβίζουν τους πεζούς, αφού στα κενά τους φροντίζουν να παρκάρουν ανεξέλεγκτα οχήματα. Η ηχορρύπανση έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, επειδή τα μετα-πανδημικά τραπεζοκαθίσματα έχουν πάρει παράταση ζωής. Ο δημόσιος χώρος έχει συρρικνωθεί. Η εστίαση κυβερνά αυτή την πόλη.
Τεράστια ποσά δαπανώνται χωρίς αποτέλεσμα. Πρώτα ο Μεγάλος Περίπατος, μετά η ανάπλαση της πλατείας Συντάγματος και σταθερά ο Εθνικός Κήπος, ο οποίος κλείνει τμηματικά εδώ και δύο χρόνια.

Ο ποδηλατόδρομος χωρίς ποδήλατα, η πλατεία χωρίς σκιά, ο κήπος στον οποίο ανθίζουν φτυάρια. Ενα συνεργείο κλείνει ξαφνικά ένα σημείο του δρόμου και αρχίζει να σκάβει: για οπτικές ίνες, για κάποια βλάβη, για να βρει τον χαμένο θησαυρό. Η Αθήνα είναι γεμάτη τρύπες. Για τους υποφωτισμένους δρόμους δεν πρέπει πλέον να διαμαρτυρόμαστε, η εξοικονόμηση ρεύματος οφείλεται στην ενεργειακή κρίση.

Κινηματογράφοι κλείνουν, μπουτίκ ξενοδοχεία γεμίζουν το ιστορικό κέντρο και τις κοντινές γειτονιές, τα φορτηγά ξεφορτώνουν όποτε θέλουν και δημιουργούν κυκλοφοριακό χάος. Επειδή μπαίνει στους τουριστικούς οδηγούς ως φθηνή εκδοχή ευρωπαϊκής μητρόπολης, η Αθήνα έχει μάθει να μην έχει ιδιαίτερες φιλοδοξίες και όραμα. «Στόχος μας είναι η Αθήνα να αλλάξει χωρίς να χάσει την ψυχή και τον χαρακτήρα της», διακήρυξε πρόσφατα ο δήμαρχος – χωρίς ίχνος ειρωνείας όμως. Οντως: ο αττικός ουρανός έχει ωραίο μπλε χρώμα, τα καφενεία αφθονούν και το φιλότιμο των κατοίκων είναι αμετάφραστο σε ξένες γλώσσες».
πηγη: https://tvxs.gr