Παράνομα  όπως φαίνεται, θα προχωρήσουν οι εργασίες για τον σταθμό Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων, αφού όπως αποκαλύπτει το tvxs στο ρεπορτάζ που ακολουθεί, δεν έχουν δοθεί οι σύμφωνα με τον νόμο απαραίτητες άδειες από το Υπ. Πολιτισμού παρότι ο σταθμός «Εξάρχεια» βρίσκεται εντός των ορίων του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της πόλης των Αθηνών. Το θέμα περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, από το γεγονός ότι, «...το υπουργείο Πολιτισμού, μέσω του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, κατέθεσε στο ΣτΕ, μόνο τα έγγραφα των υπηρεσιών, που γνωμοδοτούν θετικά στη συνέχιση των εργασιών» λέει στο tvxs ο δικηγόρος των κατοίκων, Γιάννης Κιάτος.

Οι κάτοικοι των Εξαρχείων είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του Ελληνικού Δημοσίου, όπως αυτό εκπροσωπείται από τον υπ. Περιβάλλοντος, τον υπ. Υποδομών και τον Γενικό Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής. Οι κάτοικοι που ισχυρίζονται πως το έργο πλήττει το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά, επικαλούνται μεταξύ άλλων πλημμελή αξιολόγηση των επιπτώσεων του έργου στο φυτικό κεφάλαιο της πλατείας, παράλειψη χορήγησης άδειας από την πλευρά του Υπ. Πολιτισμού για τη συντέλεση οικοδομικού χαρακτήρα επέμβασης πλησίον προστατευόμενων στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Το ΣτΕ δεν έλαβε πριν αποφασίσει, την εισήγηση της καθ ύλην αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΠΟΑ, της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΓΔΑΠΚ),  η οποία βεβαιώνει πως δεν έχουν δοθεί οι απαραίτητες άδειες και δεν ακολουθούνται σύννομες διαδικασίες,  όπως φαίνεται στο έγγραφο που δημοσιεύει παρακάτω το tvxs.

«Το ΣτΕ απέρριψε το αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής για την αναστολή εκτέλεσης των έργων, στηριζόμενο, μεταξύ άλλων, στις έγγραφες απόψεις που κατέθεσε ενώπιον του Δικαστηρίου το υπουργείο πολιτισμού (ΥΠΠΟΑ), σύμφωνα με τις οποίες, στο παρόν χρονικό στάδιο, τα έργα μπορούν να προχωρήσουν νομίμως χωρίς την έγκριση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ωστόσο, όπως διαπιστώσαμε, το ΥΠΠΟΑ κατέθεσε ενώπιον του Δικαστηρίου  τις απόψεις μόνον εκείνων των υπηρεσιακών μονάδων, οι οποίες τάσσονται υπέρ συνέχισης των έργων, παραλείποντας να καταθέσει τις απόψεις των υπηρεσιακών μονάδων, οι οποίες εισηγούνται αρνητικά ως προς τη συνέχιση των έργων.

»Πιο συγκεκριμένα, αμέσως μετά την απόρριψη του αιτήματος της προσωρινής διαταγής απευθυνθήκαμε στο ΥΠΠΟΑ και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ζητώντας να μας χορηγηθούν αντίγραφα των απόψεων που διατύπωσαν όλες οι επί μέρους υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού αναφορικά με την εκκρεμή δίκη στο ΣτΕ. Έτσι, αντιληφθήκαμε ότι η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς είχε διατυπώσει εγγράφως τις απόψεις της, υποστηρίζοντας ότι το σημείο χωροθέτησης του σταθμού "Εξάρχεια¨ εμπίπτει εντός αρχαιολογικού χώρου και για το λόγο αυτό για τη σύννομη εκτέλεση των έργων απαιτείται η χορήγηση έγκρισης της Υπουργού Πολιτισμού σύμφωνα με τα οριζόμενα στον αρχαιολογικό νόμο. Ωστόσο, το ΥΠΠΟΑ δεν κατέθεσε, ως όφειλε, ενώπιον του ΣτΕ της παραπάνω απόψεις, παρά μόνον αφότου είχε πια εκδοθεί απόφαση επί του αιτήματος προσωρινής διαταγής και κατόπιν δικής μας έντονης πίεσης»  λέει ο Γ. Κιάτος.

Σημειώνεται, πως για την οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα σε περιοχή εντός αρχαιολογικού χώρου, απαιτείται η άδεια της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Απ’ότι φαίνεται, επιχειρείται στο συγκεκριμένο έργο να μην ισχύσει ούτε ο νόμος, ούτε τα προαπαιτούμενα που ισχύουν για όλους τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες.

«Η κ. Μενδώνη, δεν είναι δικηγόρος της Αττικό Μετρό»

Σύμφωνα με τον κ. Κιάτο, στις εισηγήσεις που έστειλε η υπουργός στο ΣτΕ, στηρίχθηκαν εν πολλοίς, και τα υπομνήματα που κατέθεσαν ο Δήμος Αθηναίων και η Αττικό Μετρό ενώπιον του Δικαστηρίου.

«Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, πλην της ΓΔΑΠΚ, εισηγήθηκαν ότι η προβλεπόμενη εκ του αρχαιολογικού νόμου έγκριση της Υπουργού Πολιτισμού, μπορεί νομίμως να δοθεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Αν γίνει αυτό όμως, αν χορηγηθεί δηλαδή η έγκριση όταν θα έχουν ήδη υλοποιηθεί τα έργα, η έγκριση δεν θα επιτελέσει τον προληπτικό σκοπό της, αλλά θα έρθει ως επισφράγιση ήδη τετελεσμένων πραγματικών καταστάσεων. Πως θα προστατεύσουν τα μνημεία, όταν η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ δεν θα έχει αξιολογήσει εκ των προτέρων τον ενδεχόμενο αντίκτυπο των έργων στην ακεραιότητα και την ανάδειξη των μνημείων; Ανάλογος είναι ο προβληματισμός μας και για την προστασία των δέντρων που φύονται στην πλατεία Εξαρχείων. Τα έργα προχωρούν χωρίς να έχει ληφθεί καμία μέριμνα για την αποκατάσταση του θιγόμενου πρασίνου και την εν γένει αποκατάσταση του τοπίου πλατείας. Προβλέπεται να κοπούν και να εκριζωθούν περισσότερα από 70 δέντρα αλλά δεν προβλέπεται  κανενός είδους περιβαλλοντικό αντιστάθμισμα. Και αυτό, μάλιστα, παρά το γεγονός το ΣτΕ, ήδη από το ’94, έχει κρίνει ότι όταν αποχαρακτηρίζεται ένας χώρος αστικού πρασίνου, πρέπει η πολιτεία να εξασφαλίζει εν είδει αντισταθμίσματος την απόδοση στην κοινή χρήση ίσης έκτασης χώρου πρασίνου.

Οι κάτοικοι των Εξαρχείων, προσφεύγουν εκ νέου στα δικαστήρια ελπίζοντας στη δικαίωση τους. Ποιο είναι το σχόλιο του δικηγόρου τους όμως για τους χειρισμούς της υπ. Πολιτισμού κ. Μενδώνη;

«Για μένα, το υπουργείο παρέβη την υποχρέωση για πλήρη διαφώτιση του δικαστηρίου. Παρέλειψε να στείλει έγγραφο κρίσιμο, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην ευνοήσει την ορθή επίλυση, αλλά να δημιουργήσεις συσκότιση. Η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι η αρμόδια για το θέμα. για ποιο λόγο παρακάμφθηκε δεν γνωρίζουμε.  Η κ. υπουργός, δεν έχει θέση δικηγόρου της Αττικό Μετρό και όφειλε να διαφωτίσει την κρίση του δικαστηρίου».

 


πηγη: https://tvxs.gr