Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 23 Σεπ 2022
Στο Παίδων «Αγία Σοφία» ο Αλέξης Τσίπρας: Να γίνει επίταξη αναισθησιολόγων ειδικευόμενων σε βρέφη (Video)
Κλίκ για μεγέθυνση

 


Άμεση επίταξη αναισθησιολόγων, ειδικευόμενων σε βρέφη, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από το νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» που επισκέφθηκε το πρωί της Παρασκευής συνοδευόμενος από τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθό. Ο Αλ. Τσίπρας πέρασε το κατώφλι του παιδιατρικού νοσοκομείου περίπου στις 11:30 και αφού συνάντησε τη διοίκηση, τους εργαζόμενους και στο τέλος άκουσε τη συγκλονιστική καταγγελία ενός γονέα.

Δείτε επίσης: Παίδων «Αγία Σοφία»: «Να προκηρυχθούν άμεσα όλες οι κενές θέσεις αναισθησιολόγων», λένε οι γιατροί

Συγκεκριμένα, σε δήλωσή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τόνισε: «Το πρόβλημα δεν λύνεται με μαγικούς τρόπους. Χρειάζεται σχέδιο, κίνητρα, αναβάθμιση μισθολογίου, προσλήψεις. Το υπουργείο Υγείας λέει ότι η λύση είναι οι πολίτες να πάνε απλά στα ιδιωτικά νοσοκομεία».

«Στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρα δεν γίνονται τακτικά χειρουργεία όλο τον Σεπτέμβριο και δεν ξέρουμε πότε θα αρχίσουν ξανά να γίνονται. Αυτό εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για την δημόσια υγεία εκατοντάδων παιδιών και οδηγεί 3000 οικογένειες τον παιδιών που είναι σε λίστα αναμονής να ψάχνουν να βρουν λύση σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια», είπε.

Και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα αυτό δεν προέκυψε ξαφνικά ως κεραυνός εν αιθρία ήταν γνωστό πάρα πολύ καιρό και είναι απόρροια μια συστηματικής εγκατάλειψης του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Χιλιάδες παιδιά στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο να μην μπορούν να χειρουργηθούν για περιπτώσεις οι οποίες χρήζουν χειρουργείου, τακτικά χειρουργεία που δεν πραγματοποιούνται.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν λύνεται με τρόπους μαγικούς, χρειάζεται όμως να υπάρξει ένα άλλο σχέδιο. Ένα άλλο σχέδιο για να αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα της απαξίωσης και της υποβάθμισης του ΕΣΥ. Με κίνητρα ισχυρά σε γιατρούς, προκειμένου να παίρνουν κρίσιμες ειδικότητες, αναβάθμιση του μισθολογίου, προσλήψεις.

Αλλά εδώ υπάρχει ένα ερώτημα. Η κυβέρνηση ασχολείται με το πως θα λύσει το άμεσο πρόβλημα; Ή η απάντηση που έδωσε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ήταν “ας πάνε στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια”; Αν δεν γινόταν η κινητοποίηση των υγειονομικών θα υπήρχε έστω και κάποιο ενδιαφέρον για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα;

Οι ευθύνες είναι τεράστιες. Και στην κυβέρνηση συνολικά, και στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, και στην διοίκηση του νοσοκομείου. Οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Είναι αδιανόητο το 2022 η ελληνική κοινωνία να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προβλήματα.

Είναι αδιανόητο να στέλνουμε εκατοντάδες παιδιά να χειρουργηθούν στα ιδιωτικά νοσοκομεία τη στιγμή που η οικονομική κρίση μαστίζει κάθε ελληνική οικογένεια.

Άρα λοιπόν κατά την δική μας εκτίμηση, η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος λύνεται μόνο μέσα από την επίταξη ειδικών αναισθησιολόγων με εμπειρία σε βρέφη ακόμη και από ιδιωτικά νοσοκομεία. Όχι ενίσχυση με πελατεία των ιδιωτικών νοσοκομείων αλλά η ενίσχυση του μεγαλύτερου παιδιατρικού δημόσιου νοσοκομείου της χώρας ακόμη και με ιδιώτες γιατρούς όταν η ανάγκη η κοινωνική το επιτάσσει.

Η συνομιλία των Αλέξη Τσίπρα και Ανδρέα Ξανθού με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου

«Είναι μια γροθιά στο στομάχι ένα ακόμα πλήγμα για την αξιοπρέπεια της ελληνικής κοινωνίας ,χιλιάδες παιδιά στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο να μην μπορούν να χειρουργηθούν», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  συναντήθηκε με τον διοικητή και την 5μελή επιτροπή γιατρών του νοσοκομείου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δομή υγείας.

«Είναι αδιανόητο στο 2022 η ελληνική κοινωνία να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους προβλήματα ειναι αδιανόητο να στέλνουμε εκατοντάδες παιδια να χειρουργηθούν σε ιδιωτικά νοσοκομεία την στιγμή που η οικονομική κρίση μαστίζει κάθε οικογένεια. Κατά την δική μας εκτίμηση η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος λύνεται μόνο μέσα από την επίταξη ειδικών αναισθησιολόγων με εμπειρία σε βρέφη ακόμα και από ιδιωτικά νοσοκομεία. Οχι ενίσχυση με πελατεία των ιδιωτικών νοσοκομείων αλλά η ενίσχυση του μεγαλύτερου παιδιατρικού δημόσιου νοσοκομείου της χώρας ακόμα και με ιδιώτες γιατρούς οταν η κοινωνική ανάγκη το επιτάσσει», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης του υπουργείου Υγείας»

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με τη διοίκηση του παιδιατρικού νοσοκομείου, άσκησε σκληρή κριτική τόσο στη στάση που τηρεί το Υπουργείο Υγείας όσο όμως και στην ίδια τη διοίκηση, χαρακτηρίζοντας «σοκαριστική» την κατάσταση με τις αναμονές 3.000 παιδιών για χειρουργεία.

Συγκεκριμένα, κατήγγειλε πως το Υπουργείο Υγείας κινητοποιήθηκε εκ των υστέρων και μόνο αφού πρώτα οι ίδιοι οι υγειονομικού ανέδειξαν το θέμα με τις κινητοποιήσεις τους, και ανακοίνωσε πως θα προκηρύξουν θέσεις αναισθησιολόγων κατά προτεραιότητα. Σημείωσε ωστόσο πως όλοι ξέρουν ότι αυτό απαιτεί χρόνο. «Είπαν σε σύσκεψη στο υπουργείο αφού πρώτα οι υγειονομικοί ανέδειξαν το θέμα με τις κινητοποιήσεις τους, ότι θα μετακινηθούν κάποιοι αναισθησιολόγοι από άλλα δημόσια νοσοκομεία. Προκύπτει ένα ερώτημα: έχουμε σε κάποια δημόσια νοσοκομεία περίσσεια αναισθησιολόγων» διερωτήθηκε σκωπτικά ο κ. Τσίπρας.
Απευθυνόμενος στη διοίκηση του «Παίδων Αγία Σοφία» ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε: «Ο κάθε αναισθησιολόγος δεν είναι το ίδιο όταν έχει να αντιμετωπίσει έναν ενήλικα και όταν έχει να αντιμετωπίσει ένα παιδί. Χρειάζονται αναισθησιολόγοι με ειδική εμπειρία σε βρέφη και μικρά παιδιά. Πού είναι αυτοί σε άλλα νοσοκομεία και δεν το ξέρουμε; Εκτός αν τους βαφτίσουμε« πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως «για να λυθεί άμεσα το πρόβλημα τώρα, θα πρέπει αντί να σκεφτόμαστε πως θα στείλουμε παιδιά στα ιδιωτικά νοσοκομεία με λεόντειες συμβάσεις υπέρ ιδιωτών, να σκεφτούμε ανάποδα. Πως θα επιτάξουμε γιατρούς με εμπειρία από τα ιδιωτικά νοσοκομεία να έρθουν στο δημόσιο νοσοκομείο παίδων που είναι το ο μεγαλύτερο στη χώρα, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει».

Πρόσθεσε δε, πως «δεν είναι ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης. Το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας να μην κάνει χειρουργεία είναι μία γροθιά στο στομάχι και την αξιοπρέπεια της κοινωνίας. 3.000 παιδιά που πρέπει να χειρουργηθούν δεν έχουν πρόσβαση στο χειρουργείο» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

ΕΙΝΑΠ: Να προκηρυχθούν άμεσα οι κενές θέσεις

Τη σημασία να προκηρυχθούν όλες οι κενές θέσεις αναισθησιολόγων επισήμαναν την Πέμπτη, μιλώντας στο documentonews.gr γιατροί από το Παίδων «Αγία Σοφία», οι οποίοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεργία στις 28 Σεπτέμβρη και καλούν συλλόγους γονέων, σωματεία, άλλους φορείς να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση αυτή, καθότι αφορά την υγεία των παιδιών τους.

«Η προκήρυξη θέσεων του Αγία Σοφία για αναισθησιολόγους και λοιπές απαραίτητες θέσεις να γίνει κατά προτεραιότητα – Η ενίσχυση του νοσοκομείου θα γίνει με μετακίνηση αναισθησιολόγων μέχρι την ολοκλήρωση της προκήρυξης ώστε να λειτουργήσει άλλη μία θέση χειρουργείου. Σε συνεννόηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» θα επανασχεδιαστεί ο προγραμματισμός για την όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση των χειρουργείων»

Ωστόσο όπως εξηγούν οι γιατροί για να μην βγει πάλι άγονη η προκήρυξη πρέπει να προκηρυχθούν όλες οι κενές θέσεις «αν δεν προκηρυχθούν όλες οι θέσεις δεν πρόκειται κανείς να την αποδεχθεί .Υπάρχει κάποιος γιατρός που να θέλει να κάνει δέκα εφημερίες τον μήνα; Επειδή γνωρίζουμε πόσο χρονοβόρα είναι η διαδικασία προκηρυξης και κρίσης των θέσεων γιατρών ΕΣΥ εισηγήθηκαμε την επείγουσα διαδικασίας ξεχωριστής προκήρυξης με διαδικασία που θελουμε να επιβλέπεται σε όλα τα στάδια κατ εξαίρεση από υπεύθυνο που θα υποδείξει το υπουργείο», εξήγησε η επιμελήτρια Α΄ Χειρουργικής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», μέλος της πενταμελούς επιτροπής της ΕΙΝΑΠ Αγγελική Κρικρή.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ο Θάνος Πλεύρης δηλώνει:

«Το πρόβλημα αναμονής των χειρουργείων στο Παίδων Αγίας Σοφίας υπάρχει έντονα από το 2017. Εν μέσω πανδημίας και επιδείνωσης του προβλήματος έλλειψης αναισθησιολόγων έχουμε προχωρήσει σε δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Συγκεκριμένα αποφασίσαμε:

– Την προκήρυξη θέσεων του Αγία Σοφία για αναισθησιολόγους και λοιπές απαραίτητες θέσεις κατά προτεραιότητα

– Την ενίσχυση του νοσοκομείου με μετακίνηση αναισθησιολόγων μέχρι την ολοκλήρωση της προκήρυξης ώστε να λειτουργήσει άλλη μία θέση χειρουργείου.

– Σε συνεννόηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία τον επανασχεδιασμό του προγραμματισμού για την όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση των χειρουργείων.

Ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε το νοσοκομείο Παίδων Αγίας Σοφίας ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο προς ενημέρωση του η λίστα αναμονής χειρουργείων που παρέδωσε η κυβέρνηση του το 2019 ήταν 2.853 χειρουργεία.

Το πρόβλημα έλλειψης των αναισθησιολόγων αντιμετωπίζεται με συντονισμένες ενέργειες και όχι με επικοινωνιακή εκμετάλλευση».
πηγη: https://www.documentonews.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου